Milieuorganisatie Urgenda heeft de klimaatzaak bij de Hoge Raad gewonnen en het land moet zijn klimaatuitstoot met 25 procent verminderen. Avonturennieuws, zegt Frod Plame van Greenpeace Noorwegen.
In de zaak: Vrijdag oordeelde de Hoge Raad dat het land de zaak Klimaatrechtbank had verloren. Zo kan de leider van Urgenda Marjan Menesma zich verheugen.
urgentie
Vrijdag kwam de uitspraak over de klimaatkwestie in Nederland van de hoogste rechter van het land.
Het bevestigde de overwinning van de milieuorganisatie Urgendas in de eerste twee rechtbanken en betekent dat de overheid haar klimaatuitstoot onmiddellijk moet verminderen.
De zaak bracht Urgenda en 886 Nederlandse inwoners die dachten dat de staat verantwoordelijk was voor het onmiddellijk verminderen van de uitstoot. De uitspraak stelt dat de staat de verantwoordelijkheid heeft om zijn burgers te beschermen tegen klimaatverandering.
Dit is avontuurlijk nieuws, en het is erg belangrijk voor de strijd tegen het klimaat, zegt de leider van Greenpeace in Noorwegen, Fred Plame.
Voorafgaand aan het besluit schreef Urgenda-leider Marjan Minnesota in een artikel in Nature dat de zaak andere actoren inspireerde om in soortgelijke zaken tegen staten, bedrijven en investeerders te stappen, als nieuw instrument in de strijd tegen de schadelijke klimaatverandering.
“Onze laatste overwinning in de Hoge Raad in Den Haag, Nederland, op 20 december is een passend einde van een jaar dat een keerpunt markeerde voor maatschappelijke actie tegen de opwarming van de aarde”, schreef Menesma. In een essay over de natuur, Die werd geactualiseerd nadat Urgenda de zaak bij de Hoge Raad had gewonnen.
25 procent moet worden bezuinigd
Volgens de NL Times Nederland moet na het besluit zijn uitstoot met 25 procent verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Tot nu toe zullen de emissies in Nederland in 2020 waarschijnlijk met 19 tot 23 procent afnemen ten opzichte van 1990. Hij schrijft Nederlands nieuws.
Het PBL zei eerder al dat het doel om in 2020 met 25 procent te bezuinigen “buiten bereik” ligt. Volgens de NL Times.
Onderzoeksbureau CE Delft zei dat het volgens de NL Times mogelijk is om 25 procent te besparen als Nederland in 2020 drie nieuwe kolencentrales sluit. Als deze zouden worden vervangen door gasgestookte elektriciteitscentrales met de helft van de uitstoot, zou de uitstoot van het land met ongeveer negen miljoen ton kunnen worden verminderd, aldus de krant.
Lees ook
De klimaatzaak in Oslo is niet uniek: een golf van rechtszaken
In de hoop een overwinning te behalen in de Noorse klimaatkwestie
De uitspraak van het Nederlandse Hooggerechtshof geeft Greenpeace en Natur og Ungdom hoop dat ze de klimaatzaak tegen de Noorse autoriteiten kunnen winnen wegens het afwijzen van de 23e vergunningsronde van het Noorse schap. Het vonnis in de Noorse zaak wordt in januari uitgesproken.
Het is prachtig om te zien dat de Hoge Raad de verantwoordelijkheid erkent van de westerse landen die Nederland heeft voor het mondiale klimaat. Nu hopen we dat deze uitspraak ook een goed voorbeeld is voor Noorwegen, wanneer de uitkomst binnenkomt in de Noorse klimaatzaak, voegt Blame toe.
De natuur en de jeugd hopen dat de overwinning van Urgenda klimaatactivisten over de hele wereld zal inspireren.
Het is geweldig en absoluut noodzakelijk voor de staat om de verantwoordelijkheid te zien die hij ten opzichte van zijn burgers draagt. Na een jaar schoolstakingen en duidelijke retoriek van mensen over de hele wereld, mag dat resultaat alleen maar ontbreken, zegt Gaute Eiterjord, de leider van de natuur en de jeugd.
– In de frontlinie
Toen Urgenda in 2018 de oproep won, zei de leider van de organisatie dat het een duidelijk signaal was naar de autoriteiten.
“Onze overwinning vandaag bevestigt dat de Nederlandse regering haar inspanningen had moeten richten op het bestrijden van klimaatverandering, niet op het bestrijden van een kwestie die wereldwijd zoveel hoop en inspiratie heeft gegeven”, zei destijds directeur van de Orgenda Marjan Menesma.
– Het speciale rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (VN-klimaatpanel, journal.anm.) Bevestigt dat we de uitstoot sneller moeten verminderen. De Nederlandse overheid weet dat we als laaggelegen land voorop lopen in klimaatverandering. Ze zei dat onze overheidsinstanties onlangs hebben geconcludeerd dat in het ergste geval de zeespiegel tegen het einde van de eeuw met 2,5 tot 3 meter zou kunnen stijgen.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Analisten slachtten Viable af nadat de resultaten bekend waren gemaakt
Ik kreeg een crown shock: – Hij is gek
Facebook-zwendel | Klanten van Eskil zijn opgelicht op Facebook: – Eng