De Afghaanse Noura, 20, hield zoveel van voetballen dat ze jarenlang de tegenstand van haar familie trotseerde. Zelfs de slagen van haar moeder lieten haar niet stoppen. De lasteraars van de buren hielden Noura niet tegen.
Maar toen namen de Taliban de controle over het land over en verbood sport voor meisjes en vrouwen.
– Ik ben niet meer dezelfde persoon. Sinds de Taliban aan de macht zijn, heb ik zin om te sterven’, zei Noura tegen persbureau AP.
Basketbalspeler: Deze vrouw staat bij de bal waar ze zo van houdt, maar de Taliban wil niet dat ze haar aanraakt. Foto: Ibrahim Norouzi/Ap/NTB
Laat meer zien
zonder hoop
Associated Press-fotograaf Ibrahim Norouzi interviewde een aantal Afghaanse vrouwelijke atleten in de hoofdstad Kabul. Vrouwen lopen rond met de sportartikelen waar ze van houden, maar moeten zich identificeren met een boerka. Ze dragen meestal geen boerka, maar zeggen dat ze die soms dragen als ze uitgaan, om anoniem te blijven en intimidatie te voorkomen. Volgens Ap.
– Hoewel mijn leven voorheen moeilijk was, geloofde ik in mezelf. Ik wist dat ik met hard werken alles kon doen wat ik wilde. Ik heb geen hoop meer, zegt Nora tegen Ap.
Sinds de Taliban in augustus 2021 in recordtempo de controle over Afghanistan overnamen, hebben ze geleidelijk de regels aangescherpt over wat meisjes en vrouwen mogen doen. Aanvankelijk beloofden de Taliban-leiders meisjes en vrouwen naar school en werk te laten gaan.
Banned: Als deze Afghaanse artiest meer medailles wil winnen, moet ze Afghanistan verlaten. Foto: Ibrahim Norouzi/Ap/NTB
Laat meer zien

– begin te haasten
Voortdurende bezuinigingen
De Taliban eist dat vrouwen in het openbaar hun haar en gezicht bedekken en verbiedt hen om naar parken en sportscholen te gaan. Laat op kerstavond verrasten de Taliban de hele wereld met nog een verbod: Afghaanse vrouwen mochten niet meer werken voor nationale of internationale hulporganisaties.
– We zijn volledig afhankelijk van onze medewerkers. Zij zijn degenen die de hand reiken naar kwetsbare vrouwen en hun kinderen. Zonder onze vrouwelijke medewerkers hadden we niet de 75 procent bereikt van degenen die we helpen: vrouwen en kinderen. Dus ons proces is onderbroken – en Jan Egeland is hier om te onderhandelen, vertelde Neil Turner, NRC Country Director voor Afghanistan, eerder deze week aan Dagbladet.
Raak niet aan: een meisje en haar skateboard. Maar de Taliban staan niet langer toe dat ze dit gebruikt. Foto: Ibrahim Norouzi/Ap/NTB
Laat meer zien
Op zondag 15 januari kwam het bericht dat Save the Children volgens de NTB delen van haar operaties in Afghanistan hervat. Vervolgens schreven ze dat de Afghaanse autoriteiten ervoor zorgden dat vrouwen zich veilig konden voelen in het land.
– We zijn weer begonnen met een aantal activiteiten, waaronder die met betrekking tot gezondheid, voeding en wat lesgeven. Op deze gebieden hebben we duidelijke en geloofwaardige garanties gekregen dat onze vrouwelijke werknemers veilig zijn en ongehinderd kunnen werken, zegt David Wright in een persbericht van Save the Children.
Hij is het hoofd van de actie voor Save the Children International.
Machtsstrijd
Er wordt gezegd dat er een machtsstrijd gaande is binnen de Taliban. Terwijl pragmatische leiders in Kabul meer vrouwelijke participatie willen, zijn er meer fundamentalistische religieuze leiders in Kandahar die dat niet willen.
De secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad, Jan Egeland, was deze week in Afghanistan en probeerde de Taliban zover te krijgen dat Afghaanse vrouwen voor hen werkten.
De bevolking van Afghanistan is ongeveer 40 miljoen mensen. Daarvan heeft meer dan de helft, zo’n 24 miljoen Afghanen, hulp nodig. Een aanzienlijk deel van de huishoudens in Afghanistan bestaat uit weduwen of alleenstaande ouders met kinderen, die nu zeer kwetsbaar zijn voor het nieuwe beroepsverbod van de Taliban.
– Nu zijn er ongeveer 75 procent, of 16-17 miljoen vrouwen en kinderen die we niet bereiken, zegt Turner.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Sana Marin: – Verrassing op het menu
Australië: – Totaal verbod op jacht en mijnbouw
Navalny’s wens vanuit de cel: een kangoeroe