Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Bediening, jij doet het werk – VG

Medewerker: Martin Stiller Mortensen en Nicholas Fadler Martinsen wonen perfect – naast de zeilfaciliteit in Moss. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

MOSS (VG) Martine Steller Mortensen (26) en Nicholas Fadler Martinsen (27) renoveren niet zomaar samen een appartement. Nu zullen ze samen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Hoewel verschillende Noorse koppels aan dezelfde Olympische Spelen hebben deelgenomen, is het uiterst zeldzaam dat ze samen aan de start verschijnen. Deze twee wel.

Ze hebben allebei gezeild sinds ze kinderen waren, maar toen ze elkaar acht of negen jaar geleden ontmoetten, kwamen ze er ook achter dat ze samen moesten wedden in deze sport. De ogen vielen op de boot Nacra 17, waarvan ze wisten dat het de Olympische boot zou zijn van de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Redactionele samenwerkingOntdek +

Bekijk alles van de Olympische Spelen in Tokyo bij ontdekking +

– We wisten helemaal niets. We bestelden de boot in Nederland en gingen naar Spanje, waar we de gebruikershandleiding pakten en probeerden het in elkaar te zetten. Totdat we in 2017 deel uitmaakten van het nationale team, gokten we volledig op onszelf, zegt Nicholas Fadler-Martensen, die oorspronkelijk uit Sonn komt (waar ook de laatste Olympische kampioen van Noorwegen, Serene Sundby, komt). Zijn vriendin Martin uit Arendal. Samen wonen ze in Giloia in Moss.

– Dat is een monsterboot. Het is een vlot dat door waterscooters onder de boot uit het water wordt getild. Een vliegende boot zie je niet vaak, maar dit is een vliegboot, zegt Martin Stiller Mortensen.

READ  Gotta Leerdam - - Mensen reageren

Dobber: Martin Stiller Mortensen en Nicholas Fadler Martinsen hebben een enorme snelheid op het water. Foto: Noorse zeilfederatie

Nicholas Fadler-Martensen legt uit dat de boot 29 knopen of 55 km/u kan halen.

“Het geeft een echt gevoel van snelheid als je direct boven het water bungelt en met die snelheid vaart”, zegt Martin Stiller Mortensen.

Het type boot is dus gemengd, zodat elke deelnemer aan de Olympische Spelen één matroos van elk geslacht moet hebben.

– Hoe is de taakverdeling?

– Ik controleer en neem tactische beslissingen – terwijl Martin de leiding heeft. Dit betekent dat zij het harde werk doet, legt Martinsen uit.

“Ik moet zorgen voor een optimale balans en snelheid”, zegt ze.

Lees ook

Noorse gouden triatlon Hoop Olympische angsten: – Het ergste dat kan gebeuren

Er zijn geen vereisten voor wie de verschillende rollen aan boord moet hebben en er is geen duidelijke taakverdeling uitgekristalliseerd in concurrerende boten, zegt Nicholas Fadler-Martensen.

Het is duidelijk dat er geen duidelijke voordelen zijn om de een of de ander een taak te laten uitvoeren. Dus ik denk dat de verdeling tussen de twee rollen ongeveer 50-50 is tussen de seksen.

– We vullen elkaar goed aan. Dit is het belangrijkste. En ook schattig als we naast elkaar bestaan, lacht Nicholas Fadler-Martensen.

Lees ook

10 magische Olympische momenten

Martin Stiller Mortensen zegt dat ze om veiligheidsredenen zijn uitgerust met een helm en een mes.

– We riskeren een gewelddadige “botsing” als de boot zijn drijfvermogen verliest. Daarom hebben we helmen. Ze legt uit dat het mes zou kunnen snijden als het in de touwen zou blijven steken als we met kolen zouden gaan varen.

READ  - Het is ronduit brutaal - VG

Beiden hebben eerder kanovaren en Nicholas heeft in zijn tijd medailles verdiend op zowel de Europese kampioenschappen als de Europese kano-wereldkampioenschappen.

We zijn voor het eerst op de Olympische Spelen en weten niet precies wat we willen. Maar we moeten het in ons voordeel omdraaien. Ons hoofddoel is in ieder geval de toekomst: de Olympische Spelen in Parijs over drie jaar.

Let op: curlingduo Magnus Nedregotten en Kristin Skaslien pakten brons op de Olympische Spelen van 2018. Zijn er andere Noorse atletenparen die samen hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen?