Danske Bank CEO, Chris Vogelzang, heeft zijn functie als CEO van Danske Bank beëindigd.
Dat blijkt uit de beursaankondiging van maandagochtend.
Vogelzang werd meteen vervangen door Cartsen Egeriis. In het rapport schreef de bank dat Vogelzang wilde aftreden als topman van Danske Bank nadat de Nederlandse autoriteiten hem verdacht hadden gemaakt in verband met een onderzoek naar mogelijke antiwitwasovertredingen bij ABN AMRO.
Vogelsang zegt in een reactie verrast te zijn door het besluit van de Nederlandse autoriteiten.
– Vier jaar geleden heb ik ABN AMRO verlaten en ben tevreden met het feit dat ik mijn verantwoordelijkheidsgebied integer en toegewijd heb aangepakt. Mijn status als verdachte betekent niet dat ik ter verantwoording zal worden geroepen. Gezien de bijzondere omstandigheden waarin Danske Bank zich bevindt, met name met betrekking tot de bestrijding van witwassen en de onopgeloste zaak Estland, wil ik niet speculeren over mijn persoon als een belemmering voor de verdere ontwikkeling van Danske Bank. Dus ik heb het gevoel dat het enige wat goed voor mij is om de bank te verlaten, zegt Vogelzang.
Daarnaast is bestuurslid Gerrit Zalm teruggetreden uit zijn functie.
Betaal een miljoen boete
Rond dezelfde tijd dat het vertrek van Vogelzang werkelijkheid werd, schreef de Nederlandse bank ABN Amro in een persbericht dat zij een boete van 480 miljoen euro, zo’n 4,8 miljard Noorse kronen, zou betalen in verband met een witwasonderzoek.
nieuws Agentschap Reuters Hij schrijft dat de boete het gevolg was van een onderzoek door Nederlandse autoriteiten dat in 2019 begon. Reuters schrijft dat ABN Amro een van de drie grootbanken in Nederland was die al jaren geen witwaspraktijken en andere criminele activiteiten van klanten had ontdekt.
Estland schandaal
De afgelopen jaren woedt er een storm rond Danske Bank. Het witwasschandaal van de bank is het grootste dat ooit een Scandinavische of Europese bank heeft getroffen.
Nadat bekend werd dat het Estse filiaal van de bank werd gebruikt om enkele miljarden kronen naar Rusland en andere Oostbloklanden te kanaliseren, stond Danske Bank centraal in de Estse, Amerikaanse en andere onderzoeken.
Vogelzang zei in januari vorig jaar niets tegen DN over waar de boetegrens naartoe ging, en eind 2019 maakte een groep internationale investeerders bekend dat ze de bank hadden aangeklaagd voor DKK 1,5 miljard.
De bank gaf toe dat een aanzienlijk deel van het geld dat van 2007 tot 2015 door het Estse filiaal stroomde, twijfelachtig is. Aangezien de bank betrokken is bij transacties in dollarvaluta, valt de zaak automatisch onder de Amerikaanse wetgeving, en hier zijn de boetes voor het witwassen van geld bijzonder hoog.
In januari 2020 zei Vogelzang dat boetes in de VS hoger kunnen zijn dan het bedrag dat de bank heeft gereserveerd.(Voorwaarden)Copyright Dagens Næringsliv AS en/of onze leveranciers. We willen dat u onze cases deelt via een link die rechtstreeks naar onze pagina’s leidt. Het geheel of een deel van de Inhoud mag niet worden gekopieerd of anderszins worden gebruikt met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan door de wet. Voor meer voorwaarden zie hier.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
“Sheila vs. the State” laat zien hoe noodzakelijk het is om geld te verliezen
De Marvel-superheldenfilm van dit weekend was een hit op Netflix
De beste film IJzersterke met de bloedmooie Julianne Moore en Natalie Portman komt naar Nederland