De regering zal een openbare commissie aanstellen om te kijken naar de bepalingen van de abortuswet, om toezicht te houden op vrouwen die abortussen ondergaan en alternatieven voor de bestaande abortusraden. Carrie Sunderland, het voormalige hoofd van de operaties van het ministerie van Volksgezondheid en Zorgdiensten, zal de commissie voorzitten.
Er is brede politieke overeenstemming dat we ervoor moeten zorgen dat vrouwen goed worden ondersteund voor en na de beslissing over een abortus. Er zijn verschillende meningen over de vraag wanneer abortus moet worden toegestaan en wie de uiteindelijke beslissing moet nemen. Ik denk dat zulke belangrijke vragen een sterke kennisbasis vereisen voor degenen onder ons die regelgeving voorstellen en aannemen. Daarom hebben we een openbare commissie aangesteld, in lijn met het platform van Hurdal, zegt minister van Volksgezondheid en Welzijn Ingvild Kjerkol.
De commissie zal onder meer nadenken over een alternatief voor de huidige abortuscommissies die zich bezighouden met de huidige zelfbeschikkingsgrens aan het einde van de twaalfde week van de zwangerschap en een alternatief waarbij de zelfbeschikkingsgrens wordt verruimd.
U wilt een brede configuratie
De commissie zal worden voorgezeten door Carrie Sunderland, een advocaat en voormalig hoofd van de operaties van het ministerie van Volksgezondheid en Zorg. Sønderland heeft een aantal jaren als gezondheidsadvocaat op het ministerie gewerkt en is goed op de hoogte van de abortuswetgeving. Daarnaast zal de commissie expertise hebben op het gebied van onder meer medische ethiek, diagnostiek, follow-up en behandeling van zwangere vrouwen en ziekten en ontwikkelingsstoornissen bij de foetus.
Een aantal relevante actoren is uitgenodigd om leden voor te dragen en de regering zal de volledige commissie benoemen zodra deze gereed is.
De regering heeft de volgende opdrachten voor de commissie vastgesteld:
De commissie wordt gevraagd de bepalingen in de Wet zwangerschapsafbreking te herzien en alternatieven voor de bestaande abortusraden te overwegen.
De commissie moet kennis inwinnen en advies en begeleiding evalueren voor vrouwen die abortus overwegen, evenals de follow-up van vrouwen die abortus ondergaan. Ook moet rekening worden gehouden met de huidige regeling van de show.
Bovendien moet de commissie haar commissie en follow-uppraktijken vergelijken met andere Scandinavische landen.
De Commissie zal een alternatief overwegen voor de huidige abortuscommissies die zich bezighouden met de huidige zelfbeschikkingsgrens aan het einde van de twaalfde week van de zwangerschap en een alternatief waarbij de zelfbeschikkingsgrens wordt verlengd.
De commissie kan naar aanleiding van haar aanbevelingen wijzigingen in praktijk, wet en regelgeving voorstellen. De commissie moet ook nadenken over de regels voor het verminderen van het aantal foetussen.
De volgende richtsnoeren vormen de basis van het werk van de Commissie:
- De samenleving zal, voor zover mogelijk, voor alle kinderen de voorwaarden voor een veilige opvoeding waarborgen. De samenleving moet ervoor zorgen dat iedereen morele begeleiding, seksuele informatie en kennis over samenwonen en gezinsplanning krijgt, zodat het aantal abortussen minimaal is.
- Als er reden is om aan te nemen dat de foetus levensvatbaar is, is abortus niet toegestaan.
- Als de zwangerschap een onmiddellijk gevaar voor het leven of de gezondheid van de vrouw oplevert, kan deze worden beëindigd zonder inachtneming van de wettelijke bepalingen.
- Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg moeten gewetensbezwaren blijven hebben tegen het uitvoeren van of het helpen bij een abortus.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
“In het noorden zijn de uitdagingen groter”
Wetenschappers hebben getest wie denkt het meeste over wetenschap te weten
Noord-gezondheid, ziekenhuis | Dit weten we over het bezoek van de minister dinsdag