Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Corona Gezondheid | Coronacommissie met harde kritiek: De regering is er niet klaar voor

Een totale mislukking, gelooft de Corona-commissie in hoe de regering zich voorbereidt op een mogelijke pandemie-uitbraak.

De regering wist dat de pandemie de meest waarschijnlijke nationale crisis was en zeer negatieve gevolgen zou hebben. Dit wordt al lang benadrukt, en herhaaldelijk in binnen- en buitenland, zei de voorzitter van de Corona-commissie Steiner Kevinsland, toen hij woensdag zijn rapport presenteerde.

Knut Eric Dybdal uit Harstad is een van de leden van de commissie.

Kvinnsland merkt op dat het directoraat Civiele Bescherming en Noodplanning (DSB) er pas laat in de herfst van 2019 naar verwees, slechts enkele maanden voor de uitbraak.

– We denken dat het een ernstige mislukking was dat ze nog steeds niet voorbereid waren toen de Corid-19 pandemie kwam, zei Kvinnsland.

De lagers zijn bijna leeg van infectiebeheersingsapparatuur

De commissie deed onderzoek naar de manier waarop de autoriteiten met de epidemie omgingen.

Ze concludeerden dat de algehele afhandeling goed was, maar dat er veel dingen waren die kritiek waard waren, vooral in het geval van voorbereiding op noodsituaties.

Ze wezen onder meer op het grote tekort aan infectiebeheersingsapparatuur in het vroege stadium van de epidemie.

De regering wist dat apparatuur voor infectiebeheersing bij een pandemie waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar zou zijn. De magazijnen waren echter bijna leeg, zei Coffinsland.

READ  Fellow in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren

Lees ook

Knut Erik is een van de machtigste figuren in Noord-Noorwegen: ik voel me een normale man

Mogelijke schending van de grondwet

De commissie wijst ook op de positieve aspecten van de afhandeling. De autoriteiten hebben onder meer snel gehandeld toen de infectie zich in maart vorig jaar serieus begon te verspreiden.

In maart 2020 was het zelfs waarschijnlijk het geval dat we de hoogste infectie-intensiteit hadden in de Scandinavische landen. Cavsland zei dat er een absolute reden was om iets te doen.

Tegelijkertijd merkt de commissie op dat de manier waarop dit werd gedaan, dat wil zeggen de beslissing van het Noorse gezondheidsdirectie, mogelijk in strijd is met de grondwet.

We zijn waarschijnlijk dicht bij de betekenis daarvan. Kvinsland zei dat beslissingen met grote nationale gevolgen door de koning in raad zouden worden genomen.

Te veel tijdsdruk

De commissie vindt het ook terecht om vorig jaar op 12 maart te sluiten, maar de tijdsdruk was te hoog. Er was weinig kennis over het effect van de interventiemaatregelen en grote onzekerheid over de omvang van de infectie.

– Reeds half februari sprak het Noorse directoraat Gezondheid over de mogelijkheid om interventiemaatregelen te nemen. Er waren echter geen andere ministeries bij betrokken en we vonden geen impact van de sociale gevolgen van de maatregelen die voorafgaand aan de lockdown werden geëvalueerd, zegt Kvensland.

De commissie concludeerde ook dat de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn, het Noorse Directoraat voor Volksgezondheid en het National Institute of Health onduidelijk bleek te zijn bij de aanpak van de pandemie.

READ  Gezondheid en politiek | Voortgang en impact van maatregelen om ziekteverzuim te verminderen

Doorgaan met werken

De regering zei woensdag dat ze wil dat de Corona-commissie haar werk voortzet tot het einde van de epidemie.

Bijna alle leden waren het erover eens om het bedrijf voort te zetten.

We moeten leren van de crisis waar we nu middenin zitten, zodat we beter voorbereid zijn de volgende keer dat er iets gebeurt, zoals premier Erna Solberg (H) woensdag zei toen ze het rapport van de Coronacommissie ontving.