Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

De basiszoekopdracht kan niet worden uitgesteld

De basiszoekopdracht kan niet worden uitgesteld

Wat de herziene rijksbegroting betreft, werd de volledige Raad van Bestuur van de Onderzoeksraad omvergeworpen door minister van Onderzoek Ola Borten Moe (Sp). Hier op weg uit de regering eerder dit jaar.

We zouden de beste onderzoekers kunnen missen, waarschuwen 43 huidige en voormalige SFF-leiders in deze post. Iedereen tekent af.

discussie
Dit is het onderwerp van discussie. Meningen in de tekst zijn voor rekening van de auteur.

Het ministerie van Onderwijs en Onderzoek heeft de Noorse Onderzoeksraad bevolen de subsidies voor Noors onderzoek te verminderen en uit te stellen. Dan moet de basisonderzoeksondersteuning behouden blijven.

Wij – 43 huidige of voormalige leiders centres of excellence (SFF) – Erkent de noodzaak van de regering om de praktijk van opdrachten te wijzigen. Maar we maken ons zorgen over de negatieve gevolgen die het opruimen zal hebben op de geprivilegieerde onderzoeksomgevingen van Noorwegen.

Als het op de verkeerde manier wordt gedaan, zal het negatieve langetermijneffecten hebben op de hele Noorse onderzoekssector. Er moet zo min mogelijk worden schoongemaakt en dat is niet verwonderlijk. Het belangrijkste is dat fundamenteel nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek niet wordt uitgesteld, vooral dat jonge talenten worden beschermd.

behoeften van de kennismaatschappij

Bij de opening van NTNU’s Brain Research Center in 2012 Premier Jens Stoltenberg zei:: «We konden niet voorspellen welke van de drie grootste industrieën in Noorwegen vandaag, aardolie, aquacultuur en communicatie, en daarom moeten we heel bescheiden zijn als we praten over wat we over 50-100 jaar zullen leven. Maar wat we wel weten, is dat we zullen leven over kennis.”

READ  Filosofen geloven dat de mens moet worden gezien als verweven met de natuur

Amper een maand geleden zei de Amerikaanse president Barack Obama in zijn brief: Staat van de Unie brief Die “innovatie vereist fundamenteel onderzoek”, en voegt eraan toe: “Laat andere landen de race voor de toekomst niet winnen.”

Fundamenteel onderzoek gedreven door nieuwsgierigheid lijkt misschien nutteloos, maar het is de basis van de behoeften van de kennismaatschappij. Hij was samen met professor Harald Skjervold het basisonderzoek De basis leggen voor de zalmkweekEen van onze belangrijkste industrieën.

De SFF-regeling had een belangrijke impact

In Noorwegen wordt dit onderzoek verzorgd door SFF en Gratis projectondersteuning (Vrijbro). Fripro is niet minder belangrijk voor degenen die aan het begin van hun onderzoekscarrière staan.

internationale groep Geconcludeerd in een rapport in 2020 Met de SFF-regeling die onderzoeksomgevingen voorspelbaarheid gaf en moet worden voortgezet. Ze benadrukten dat de regeling de wetenschappelijke kwaliteit in de internationale eerste klas verbetert en een zeer positieve impact heeft op het Noorse onderzoekssysteem.

Zonder de SFF- en Fripro-regeling wordt het heel moeilijk om zich te positioneren op het gebied van internationale samenwerking

Veel van degenen die prestigieuze subsidies van de Europese Onderzoeksraad ontvangen, komen uit de SFF-gemeenschappen. Zonder de SFF- en Fripro-regeling zou het heel moeilijk zijn om zich te positioneren op het gebied van internationale samenwerking. Het rapport laat ook zien dat SFF’s belangrijk waren voor innovatie, advies aan politici en de verspreiding van wetenschap.

Inmiddels is bekend dat dit type basisonderzoek is stopgezet. Fripro wordt niet aangekondigd in 2023 en de opstart van SFF’s die dit jaar zouden beginnen, kan worden verminderd en vertraagd.

READ  Øyvind Eikrem uitgenodigd voor Stockmann Days om te spreken over 'Eikrem Affair' - NTNU weigert te antwoorden

Er staat veel op het spel

Het kost tijd om omgevingen te bouwen die voorop lopen in internationaal onderzoek. Maar het kan in maanden worden gesloopt. We dreigen de beste zoekers kwijt te raken door werk te gaan zoeken in het buitenland of voor andere activiteiten. We lopen vooral het risico veel van onze jongere onderzoekstalenten te verliezen.

Een generatie talent kan ‘verspild’ worden. Als we het beste willen halen uit het kiezen van Noorse onderzoeksomgevingen als hun werkplek, moeten ze erop kunnen vertrouwen dat autoriteiten voorspelbaarheid benadrukken, zelfs in wat als een crisis wordt gezien. Noors onderzoek heeft dit talent nodig. Zowel om de door Stoltenberg en Obama genoemde redenen, als omdat de samenleving niet voor zulke grote en tijdkritische uitdagingen heeft gestaan ​​als nu.

We lopen het gevaar veel van onze jongere onderzoekstalenten te verliezen

We maken ons ook zorgen over de reputatie van Noorse onderzoeksfinanciering in het buitenland. De beste buitenlandse onderzoekers willen misschien niet solliciteren naar een baan in Noorwegen, wat het corrigeren van negatieve effecten moeilijker maakt.

Ofwel de eerdere reducties van de Onderzoeksraad moeten worden teruggedraaid, of de praktijk die de Onderzoeksraad tot dusver heeft uitgeoefend, moet worden voortgezet om de kaart uiteindelijk aan het terrein aan te passen. De Onderzoeksraad, het ministerie van Onderwijs en Onderzoek en het ministerie van Financiën moeten de voorwaarden voor fundamenteel onderzoek in Noorwegen faciliteren.

Het is dus nodig met meer dan 50 miljoen kronen in de begrotingsregeling met SV.

Nils Chr. Stenseth (UiO), Edvard Ingjald Moser (NTNU), May-Britt Moser (NTNU), Olav Gjelsvik (UiO), Stefan Krauss (UiO/OUS), Christel Fricke (UiO), Mats Carlsson (UiO), Siri Eldevik Håberg ( FHI), Sverre Håkon Bagge (UiB), Tone Tønjum (UiO/OUS), Lars A. Akslen (UiB), Andreas Føllesdal (UiO), Torgeir Moan (NTNU), Trond Helge Torsvik (UIO), Farrokhim (NGI), Eystein Jansen (UiB), Anne Danielsen (UiO), Brit Salbu (NMBU), Asgeir J. Sørensen (NTNU), Ragnar Winther (UiO), Alexander Refsum Jensenius (UiO), Ludvig M. Sollid (UiO), Bertil Tunguden ( NHH), Christopher Stewart Henshelwood (UiB), Alex Hansen (NTNU), Bernt Eric Satheer (NTNU), Margareth Overland (NMBU), Terje Espvik (NTNU), Ole A. Andreessen (UiO/OUS), Kenneth Rudd (UiT) , Geir Olfstein (UiO), Deborah Ogton (NMBU), Nikolai Ostgaard (UiB), Harald Stenmark (UiO), Trygve Helljacker (UiO), Rolf Berger Pedersen (UiB), Bjorn Gammtveitt (UiO) Rijst (UiUT); pt. Ole Petter Ottersen (UiO; pt., Karolinska Institutet), Arne Brataas (NTN U ), Karin Andreassen (UiT), Peder J. Emstad (NTNU) en Unn Røyneland (UiO)

Iedereen die de post ondertekent, zijn huidige of voormalige leiders van de SFF.