DNB heeft donderdag een bod aangekondigd om rivaal Sbanken te kopen. De belangrijkste Noorse bank zal Sbanken kopen voor 11,1 miljard Noorse kronen. Reacties lieten niet lang op zich wachtenBoze klanten uitten hun frustratie op sociale media toen het nieuws uitbrak.
De overname is nu in handen van mededingingsautoriteiten en DNB donderdag Ze hoopt en gelooft in groen licht.
BI-hoogleraar en hoofd recht en bestuur, Morten Kinander, is echter zeer kritisch over de overname van Sbanken door DNB en vindt dat deze niet moet worden goedgekeurd.
De logica van DNB is op een andere manier moeilijk te begrijpen dan dat dit een sterke aankoop door een concurrent van een rentetarief is. De positie van DNB op de Noorse bankenmarkt is al problematisch.
Hij verwijst naar Zweden, dat een enorme Zweedse bank heeft van vergelijkbare omvang als DNB, maar met een relatief grote nummer twee en drie die de concurrentie vergroten. Kinander is van mening dat in Noorwegen in werkelijkheid alleen spaarbanken, enkele kleinere spelers en DNB de markt beheersen.
Gebaseerd op traditionele competitieve beoordelingen, klinkt dit misschien niet erg zorgwekkend, aangezien het een muggenacquisitie is. Maar Sbanken heeft de functie van rentereferentie te zijn wanneer klanten met DNB onderhandelen.
‘De markt kan niet worden geleegd’
Denk je dat er geen echte concurrent is als DNB en Sbanken nu fuseren?
– Nee, maar ze is kleiner. Jongeren groeien vaak op onder zeer goede omstandigheden. Als het in een competitieve context oké is om de markt vrij te maken voor kleine banken, is dat vreemd, zegt Kenander.
Kinander is van mening dat de beoordeling die de Noorse mededingingsautoriteit nu moet overwegen, is of deze overname kan leiden tot hogere rentetarieven voor klanten. Ook het ministerie van Financiën zal hiermee rekening houden in overeenstemming met de Wet financiële ondernemingen.
Denkt u dat DNB in de problemen kan komen als autoriteiten goedkeuring krijgen voor aankoop?
Ik hou niet van voorspellingen, maar ze is erg gevoelig voor concurrentie. Hij zegt dat het niets te maken heeft met de grootte van Spankin.
DNB Communicatiedirecteur Thomas Midteide schreef in een e-mail naar aanleiding van de kritiek het volgende:
Veel mensen zullen over dit proces nadenken. Deze kwesties moeten echter nauwgezet worden aangepakt door de zeer bevoegde autoriteiten, en we hebben groot respect voor dat proces. We zijn al in gesprek met de mededingingsautoriteiten en we zullen ons op weg helpen.
Spanken is groot op een aandelenspaarrekening
Marktaandeel is een van de belangrijkste indicatoren die de Noorse mededingingsautoriteit beoordeelt alvorens groen licht te geven voor een overname.
Op sommige terreinen is Sbanken een belangrijke speler, zoals de aandelenspaarrekening. Een aandelenspaarrekening is een spaarproduct en een belastingsysteem voor het sparen in aandelen en aandelenfondsen. Het doel van een aandelenspaarrekening is om het voor individuen gemakkelijker en handiger te maken om te sparen in aandelen en onderlinge fondsen zonder vermogenswinsten te belasten. De belasting wordt alleen betaald als er geld van de rekening wordt afgeschreven.
Het aantal spaarrekeningen op aandelen is explosief gegroeid, meer dan verdrievoudigd in drie jaar tijd. De bank is de op twee na grootste bank in deze markt met ongeveer 11 procent van het beheerd vermogen, ofwel 17,6 miljard NOK in het nieuwe jaar. DNB is de grootste met 25,4 procent en het totale marktaandeel van DNB en Sbanken was aan het begin van het jaar 36,4 procent, blijkt uit cijfers van de Norwegian Mutual Fund Association.
Ter vergelijking: door de overname van Sbanken vergroot DNB haar marktaandeel in hypotheken van 24 naar 27 procent.
– Marktaandeel is een van de dingen die we beschouwen, maar er is geen definitieve beslissing. Een van de vragen die men zich moet stellen is onder meer wat de relevante markt is en hoe deze gedefinieerd moet worden. Overweeg vervolgens of de marktkracht sterk genoeg zal worden om de omstandigheden voor de klant te verslechteren, zegt Jermond Ness, divisiemanager bij de Noorse mededingingsautoriteit.
Voorbereiding binnen 25 dagen
Ness zegt dat de Noorse Mededingingsautoriteit een dialoog is begonnen met DNB en Sbanken, maar dat de overname nog niet als een probleem moet worden gemeld. Vanaf het moment dat de kennisgeving is gedaan, moet de Noorse mededingingsautoriteit binnen 25 werkdagen een aanbeveling doen. De overname zal dan worden goedgekeurd, of de Autoriteit zal de zaak onderzoeken voor een verdere analyse van de gevolgen voor de concurrentie.
In een dergelijke situatie zijn er drie mogelijke gevolgen:
1. Goedkeuring van de overname.
2. Stop de overname.
3. Curatieve maatregelen.
Ness legt uit dat bedrijven die onder punt drie vallen, voorstellen voor wijzigingen kunnen indienen om aan de eisen van de Noorse mededingingsautoriteit te voldoen. Deze veranderingen kunnen het verkopen van onderdelen van het bedrijf zijn om de marktmacht in bepaalde gebieden te verminderen.
Dat is gloednieuw, en we zitten nog heel vroeg in het proces, zegt Jermond Ness.
Verzwakking van de hypotheekmarkt
Sindre Noss, medeoprichter van vergelijkingsdienst Renteradar, vindt het jammer dat DNB Sbanken mag kopen.
Ik denk dat dat vooral de hypotheekmarkt verzwakt en de concurrentie in het algemeen verzwakt. Het zou echter vreemd zijn als DNB ervoor kiest om Sbank volledig te sluiten als de overname plaatsvindt, gezien het merk dat ze bezitten. Het zal interessant zijn om de dynamiek te zien wanneer de bank met de minst tevreden klanten in Noorwegen de leiding overneemt van de bank met de meest tevreden klanten, zegt hij.
Dat DNB haar marktaandeel op hypotheken vergroot van 24 naar 27 procent, vindt hij, is niet dramatisch, maar het geeft wel aan dat Sbanken een prijslijst heeft voor hypotheken en volledig open staat voor de tarieven die zij hanteren.
Ze maken geen gebruik van individuele rentetarieven en ze zijn benchmark-houders geweest als het gaat om openstaan voor klanten als het gaat om rentetarieven. Als je een klant bent die niet de wil of macht heeft om te onderhandelen, dan wordt hij als klant slechter bij banken als DNB, die voor een groot deel met verschillen omgaan, zegt hij.
Angst voor hoge prijzen
Eileen Catherine Niehus, hoogleraar economie aan Agder University, denkt dat de overname de prijzen voor klanten kan opdrijven als dat het geval is.
– Sbanken was een marktconcurrent vanwege het feit dat het de focus had op retailcliënten en die zo goedkoop opereerden dat ze vrijwel vergoedingsvrij konden zijn. Het zou waarschijnlijk negatief zijn voor klanten als deze speler verdwijnt. Ze hebben druk uitgeoefend op andere banken om zich te verbeteren, en dat zou nu wel eens kunnen verdwijnen, zegt ze.
In de bancaire sector is er veel concurrentie om de hypotheekrentes. De bank is een drijvende kracht geweest achter de lagere kosten, en als ze verdwijnen, zal het minder druk uitoefenen op andere banken die een grotere rentemarge kunnen behouden, zegt ze.(Voorwaarden)Copyright Dagens Næringsliv AS en / of onze leveranciers. We willen graag dat u onze cases deelt door een link te gebruiken die rechtstreeks naar onze pagina’s leidt. De volledige inhoud, een deel ervan of enige andere vorm van gebruik ervan mag alleen worden gekopieerd met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan door de wet. Voor aanvullende voorwaarden kijk hier
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Analisten slachtten Viable af nadat de resultaten bekend waren gemaakt
Ik kreeg een crown shock: – Hij is gek
Facebook-zwendel | Klanten van Eskil zijn opgelicht op Facebook: – Eng