Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

De ineenstorting van Lehman was het begin van de financiële crisis. Experts vrezen nu een soortgelijke crisis in China.

Beveiligers arriveerden maandag bij het hoofdkantoor van vastgoedgigant Evergrande in de Chinese stad Shenzhen. Boze demonstranten stroomden eerder op de dag naar het gebouw om een ​​return on investment te eisen.

Vastgoedontwikkelaar Evergrande heeft een schuld opgebouwd van 2,6 biljoen NOK. Nu dreigt het bedrijf in te storten.

“Geef ons het geld terug!” “Geef ons het geld terug!”

Boze kleine investeerders verzamelden zich eerder deze week buiten het hoofdkantoor van de Chinese vastgoedgigant Evergrande in Shenzhen, een stad met een miljoen inwoners. Velen van hen zijn bang al hun spaargeld kwijt te raken.

Al snel was de hele ingang gevuld met boze mensen in schattige kantoorkleding en maskers. Een van hen, een vrouw van middelbare leeftijd in een rode jurk, zat in de hal te schreeuwen:

“Je geweten wordt opgegeten door honden! Denk je dat het voor ons gewone mensen gemakkelijk is om geld te verdienen?”

Een demonstrant voelde zich onwel nadat hij het Evergrande-gebouw was binnengegaan.

Demonstraties zijn een ongebruikelijke gebeurtenis in China. Autoriteiten treden gewoonlijk op tegen onvrede lang voordat het tijd is om zich te ontwikkelen tot massale straatbewegingen. En al snel kwam er een einde aan deze daad van protest. Maar de autoriteiten van Peking staan ​​misschien voor een veel groter probleem dan een paar honderd kleine investeerders in Shenzhen.

Evergrande is de op één na grootste vastgoedontwikkelaar van het land. Het is ook het vastgoedbedrijf ter wereld met de grootste schuld. Nu is de schuld zo groot dat de hele groep kan instorten.

READ  De Norwegian Eagles hebben een winnend palmares en de autoriteiten willen wedden

Veel experts denken dat dit in het ergste geval kan leiden tot een economische crisis voor China.

Wat is Evergrande?

Het bedrijf werd in 1996 opgericht door Xu Jiayin en tegenwoordig is hij een van de rijkste mannen in China. Evergrande is gespecialiseerd in grote woningbouwprojecten door het hele land. Vorig jaar bedroeg de omzet van het bedrijf ongeveer 680 miljard NOK. Dat is bijna twee keer zoveel als de Noorse Equinor.

In het afgelopen decennium is Evergrande geëvolueerd tot een bedrijf dat zich ook met heel andere dingen bezighoudt dan onroerend goed. Het voetbalteam is onder meer eigenaar van Guangzhou FC en probeert investeringen in elektrische auto’s te versnellen. Evergrande biedt ook beleggingsdiensten aan.

Waarom zit het bedrijf in de problemen?

Evergrande heeft een enorme golf van onroerend goed in China gesurft. De Chinezen werden rijker en velen verhuisden van het platteland naar nieuwe wooncomplexen in de steden. Hierdoor is er een enorme vraag naar nieuwe woningen ontstaan. Evergrande heeft veel van deze huizen gebouwd – het bedrijf beweert projecten te hebben in 280 Chinese steden.

Om deze projecten te financieren, sloot Evergrande hoogbouwleningen af. schuld accumulatie. Nu gaat het volgens het bedrijf zelf om zo’n 2,6 biljoen kronen.

Het aflossen van zulke grote leningen ging goed zolang de autoriteiten zo’n zware schuldenlast accepteerden terwijl de marktprijzen bleven stijgen. Maar vorig jaar voerden de autoriteiten nieuwe regels in op hetzelfde moment dat de stijgende huizenprijzen begonnen af ​​te nemen.

Toen kwam Evergrande in de problemen.

De onderneming kan de rente en premies op deze leningen niet meer betalen. Het stuurde investeerders op de vlucht. Alleen al sinds januari is de aandelenwaarde van Evergrande met 81,5 procent gedaald.

READ  - Vreselijk om te gebeuren - NRK Sport - Sportnieuws, uitslagen en uitzendschema

Het bedrijf dreigt nu in te storten.

Waarom is dit belangrijk?

Als Evergrande failliet gaat, heeft dat gevolgen voor miljoenen Chinezen. De demonstranten in Shenzhen bestonden voornamelijk uit gewone mensen die het bedrijf hun spaargeld lieten beheren. Nu kunnen ze alles verliezen.

Evergrande heeft huizen gebouwd in meer dan 280 Chinese steden. Ze heeft nu zo veel schulden dat ze zou kunnen instorten.

Volgens Evergrande zijn er momenteel 800 woningbouwprojecten REDD .intelligentie. Maar liefst 1,2 miljoen mensen hebben misschien betaald voor appartementen die nooit zouden worden voltooid als het bedrijf zou instorten.

Zo’n groot faillissement kan een rimpeleffect hebben. De woningbouwsector is goed voor een vijfde van het BBP van China.

De situatie herinnert ons aan wat er in 2008 in de Verenigde Staten gebeurde. Dit is de mening van de Chinese econoom en onderzoeker George Magnus. Het is aangesloten bij het Oxford University China Center.

Er is hier veel dat ons herinnert aan de omstandigheden die de Lehman Brothers teisterden, vertelt hij aan Aftenposten.

Lehman Brothers was een van de toonaangevende investeringsbanken in de Verenigde Staten. Toen het in de herfst van 2008 instortte, was dat het begin van de financiële crisis.

Kan de staat ingrijpen en het bedrijf redden?

Het is heel goed mogelijk, zegt George Magnus, dat de autoriteiten van Peking uiteindelijk een reddingspakket zullen aanbieden aan de Evergrande.

– maar het is niet zeker dat dit voldoende zal zijn om meer langetermijnuitdagingen op te lossen, zegt hij.

READ  Nieuwe schattingen van Nordea: - Rentestijgingen kunnen oplopen en iets sneller komen dan Norges Bank tot nu toe heeft aangegeven

De volgende uitdaging is dat de groei langzamer gaat dan voorheen. Zo is de vraag naar woningen en nieuwbouwprojecten minder dan verwacht, wat de hele Chinese economie belemmert.

En die problemen zullen blijven bestaan, wat er ook met Evergrande gebeurt, aldus Magnus.

Gesteund door investeerder George Soros. In een artikel in de taal van financiële tijden Hij schreef dat de problemen werden verergerd door het feit dat partijleider Xi Jinping veel nieuwe beperkingen had ingevoerd voor de manier waarop particuliere bedrijven konden opereren.

Hij schrijft dat als Evergrande instort, dit kan leiden tot een grote crisis voor de hele Chinese economie.

Anderen zijn optimistischer. Bruce Bang, econoom bij China Renaissance Securities, is een van hen. Hij vertelde de New York Times dat de kernsmelting in de Evergrande in de toekomst zou kunnen helpen bij het creëren van een gezondere economie met minder schulden.