De resultaten: voormalig president Raul Castro afgebeeld in 2016. Castro is vandaag 89 en kondigde vrijdag aan dat hij aftreedt als president van de Cubaanse Communistische Partij. Foto: Ismail Francisco / Copadipat / AP / NTB
De voormalige Cubaanse president Raul Castro (89 jaar) treedt af uit de machtigste positie in de Communistische Partij, zoals vier jaar geleden aangekondigd.
Castro nam ontslag als eerste secretaris toen de regerende Cubaanse Communistische Partij vrijdag haar vierdaagse nationale bijeenkomst opende.
In een toespraak voor een paar honderd afgevaardigden benadrukte Castro dat Cuba de principes van revolutie en socialisme niet mag verwerpen. Maar hij zei ook dat Cuba klaar is om een dialoog aan te gaan met de Verenigde Staten en een nieuwe relatie op te bouwen met zijn noordelijke buurman.
Castro zei ook dat hij met pensioen zou gaan als een kleine revolutionair, wat hij zo zou kunnen noemen.
– Laat geen twijfel bestaan. Zolang ik het overleef, zal ik bereid zijn het vaderland, de revolutie en het socialisme te verdedigen, zei Castro, gekleed in uniform, onder luid applaus.
Socialisme: een Lada uit het Sovjettijdperk voor een poster met een portret van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro in de hoofdstad Havana. “Socialisme of dood” staat op de poster. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB
Castro’s regering is voorbij
De zittende president Miguel Diaz-Canel (60) neemt nu het voortouw in de partij, wat de implementatie van langverwachte economische en politieke hervormingen zou kunnen vergemakkelijken.
Raul Castro trad in 2018 af als president, maar behield de functie van eerste secretaris van de Communistische Partij. De eerste secretaris wordt beschouwd als de machtigste persoon in Cuba.
Vóór Raul heerste zijn broer Fidel Castro over Cuba – en hij was al bijna een halve eeuw aan de macht.
Bijgevolg zal de feestconventie van dit weekend het einde zijn van meer dan 60 jaar Castro’s overheersing in Cuba.
Corona: Een gezondheidswerker plaatst een gezichtsmasker voor een muurschildering van de revolutionaire leider Che Guevara in Havana. De Cubaanse economie – niet in de laatste plaats de toeristenindustrie – is zwaar getroffen door de pandemie van het Coronavirus. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB
Trump en Aura
De achtergrond van het historische partijcongres vormt een zeer moeilijke periode voor Cuba, dat is getroffen door een economische crisis.
De moeilijke situatie werd aanvankelijk nog verergerd toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump nieuwe sancties oplegde aan Cuba. Toen kwam de Corona-pandemie, die de belangrijke toeristenindustrie in het land onder druk heeft gezet.
Tegelijkertijd streefden communistische leiders op het eiland naar hervormingen. Maar ze worden beschuldigd van wanbeheer en verkeerde keuzes, en kleine stapjes in de richting van een markteconomie hebben het dagelijks leven van mensen nog niet verbeterd.
De lonen zijn een probleem, ze zijn erg laag. “Er zijn problemen met eten”, zei de 44-jarige chef-kok Sergio tegen AFP. De rijen zijn lang.
Een grotere kamer
Naast voedseltekorten en lege winkelschappen nemen de economische ongelijkheden toe. In Corona 2020 kromp de Cubaanse economie met 11 procent.
Het twee parallelle valutasysteem werd aan het begin van het jaar afgeschaft, wat leidde tot een forse stijging van de inflatie.
De autoriteiten hebben zich ook geleidelijk opengesteld voor meer particuliere bedrijven. Tegelijkertijd opende het wat meer ruimte voor politiek debat en onenigheid.
Voor critici van de autoriteiten is regelgeving eenvoudiger geworden nadat Cubanen in 2018 toegang kregen tot mobiel internet. De afgelopen maanden heeft de regering voor het eerst gesprekken gevoerd met activisten die vrijheid van meningsuiting eisen.
Lees ook
Trumps toespraak in Cuba: – Het Castro-regime is wreed
Nog een hoofdstuk?
Al in 2016, hetzelfde jaar dat zijn broer Fidel stierf, beloofde Raul Castro tijdens het partijcongres dit weekend ontslag te nemen uit een leidende positie in de Communistische Partij. Vrijdag hield hij woord.
Castro sprak in zijn toespraak over Amerikaanse sancties en strafte wat hij de economische oorlog noemde.
“De sancties zijn bedoeld om het land te wurgen en van binnenuit een sociale explosie te veroorzaken”, zei Castro.
De Verenigde Staten zeggen dat ze niet van plan zijn hun beleid ten aanzien van Cuba onmiddellijk te wijzigen, ondanks de verandering van leiderschap in de eilandstaat.
“Het ondersteunen van democratie en mensenrechten zal de kern vormen van onze inspanningen”, zei Jane Psaki, woordvoerster van het Witte Huis, vrijdag.
Als Miguel Diaz-Canel nu, zoals verwacht, de meeste politieke macht in handen had, zou hij de eerste persoon zonder militaire achtergrond zijn met die positie in Cuba sinds de communistische revolutie van de jaren vijftig.
Verandert nauwelijks
Diaz-Canel in pakken en stropdassen, is een tech-expert en Beatle-fan. In die zin is hij moderner dan de gebroeders Castro, maar hij is nog steeds een lid van de Communistische Partij.
Analist Norman McKay van The Economist Intelligence Unit gelooft niet dat er grote veranderingen plaatsvinden in Cuba.
“De afwezigheid van Castro aan het roer van de leiding betekent niet noodzakelijk dat er een plotselinge verandering in de stijl van de Communistische Partij zal komen”, zei McCay.
Sommige analisten denken dat de 89-jarige Raul een belangrijke rol zal blijven spelen in de Cubaanse politiek.
De voormalige Cubaanse diplomaat Carlos Zugarai gelooft dat de situatie ons zal doen denken aan China nadat Deng Xiaoping in de jaren tachtig afstand deed van de macht. Hij oefende nog steeds grote invloed uit, hoewel hij geen officieel politiek ambt meer bekleedde.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Sana Marin: – Verrassing op het menu
Australië: – Totaal verbod op jacht en mijnbouw
Navalny’s wens vanuit de cel: een kangoeroe