(Dagbladet): Ongeveer 40 jaar geleden begon ik een experiment in een dorp in Canada. Iedereen die geld nodig heeft, moet het hebben. De impact van het beleid is enorm. Doktersbezoeken en ziekenhuisopnames werden verminderd, de geestelijke gezondheid van mensen verbeterde en meer tieners voltooiden de middelbare school.
In het najaar gaat het project weer van start. Dit keer in Utrecht in Nederland. Sommige stadsbewoners, die al Sociale Zekerheid ontvangen, krijgen een vast maandelijks bedrag, dat ze precies gebruiken zoals ze willen. Er zijn geen verplichtingen. Het idee heet het basisinkomen, het salaris van een burger in het Noors.
Om de financiële middelen van de mensen veilig te stellen, moet het salaris van de burgers de financiële middelen van de mensen veiligstellen, zodat ze altijd alles kunnen betalen, van grote gezondheidskosten tot kleine uitgaven in het dagelijks leven. Het moet bovenop hun gebruikelijke inkomstenbronnen komen, en daar zijn geen vereisten voor. Ontvangers mogen het geld gebruiken zoals ze willen, schrijft The Independent.
Het doel van het experiment is om het idee aan de kaak te stellen dat degenen die overheidsgeld ontvangen niet moeten worden gedwongen om te werken.
Veel mensen denken dat als degenen die al uit de arbeidsmarkt zijn meer geld krijgen, ze niet op zijn minst zullen stoppen. Maar ik weet niet zeker of dat waar is, zegt initiatiefnemer Nienke Horst tegen Quartz.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Het ‘horrorscenario’ van Krone zou tot verdere renteverhogingen kunnen leiden – E24
De Chinese zakenconferenties zijn verdwenen – E24
Gewoon, winkels | Normaal met grote investeringen: opening van 15 nieuwe winkels