Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

De regering stelt de deadline voor offshore-windenergie – opnieuw – E24 uit

De regering stelt de deadline voor offshore-windenergie – opnieuw – E24 uit

Minister van Olie en Energie Terje Aasland (AFP) heeft de duurzaamheidsnormen voor offshore windprojecten gewijzigd en de deadline voor het tweede Zuidelijke Noordzee-project met twee weken uitgesteld.

Gepubliceerd:

Offshore windspelers zullen niet langer strijden om het meest duurzame project. Duurzaamheidsnormen worden nu omgezet in minimumeisen.

Ondertussen is de deadline voor spelers die offshore windenergie willen ontwikkelen in de Zuidelijke Noordzee II verlengd van 1 naar 15 november.

Toezichthoudend orgaan Europese RuimtevaartorganisatieEuropese RuimtevaartorganisatieDe ESA is verantwoordelijk voor het toezicht op de implementatie en naleving van de EER-Overeenkomst in EER/EVA-landen Noorwegen moet volgens Åsland veranderingen doorvoeren.

-We moeten ervoor zorgen dat de Europese Ruimtevaartorganisatie instemt met de criteria die we gebruiken als basis voor deze competitie. ESA is hier momenteel onzeker over, omdat de weging verband houdt met duurzaamheid en opeenvolgende gevolgen, zegt Åsland.

Op de vraag waarom de ESA Noorwegen vroeg de milieueisen te verlagen, antwoordde Åsland dat het hem niet helemaal duidelijk was en dat het ministerie hierover in gesprek was met de ESA.

-Wij zijn van mening dat de normen die wij hebben gepresenteerd binnen de regelgeving vallen. Maar we zien dat het veel langer zal duren voordat het wordt goedgekeurd. “Wat we nu doen is actie ondernemen om ervoor te zorgen dat we niet in een situatie terechtkomen waarin we dit verder moeten uitstellen”, zegt Åsland.

Minimaal zes vertegenwoordigers moeten interesse tonen

Het is niet de eerste keer dat het kabinet de deadline uitstelt voor spelers die offshore windenergie willen ontwikkelen in de zuidelijke Noordzee II. Op de vraag of de overheid slechte fundamentele zaken heeft gedaan, antwoordt Åsland een ronduit “nee” en wijst naar offshore windenergie als een nieuwe business.

De vraag is nu hoeveel spelers windenergie op zee zullen blijven ontwikkelen.

De achtergrond is somber: de afgelopen jaren zijn de kosten van windenergie op zee behoorlijk dramatisch gestegen. Equinor heeft een project in Noorwegen uitgesteld en wordt geconfronteerd met moeilijke omstandigheden Anderen in de Verenigde Staten. Op een veiling in Groot-Brittannië toonde geen van de bouwers interesse.

READ  Mourinho slaagde deze zomer voor de tweede keer in het "onmogelijke"!

Al in juni gaf Aasland aan dat de veiling voor Sørlige Nordsjø II zou worden geannuleerd als ten minste zes spelers geen interesse zouden tonen in de zogenaamde Pre-kwalificatierondePre-kwalificatierondeDe overheid eist dat bedrijven die windenergie op zee willen ontwikkelen vooraf toestemming krijgen via zogenaamde prekwalificatie.

Dit werd vermeld in een brief gericht aan de Commissie Energie en Milieu in het Parlement, die E24 kon bereiken.

Aasland bevestigt tegenover E24 dat de regering zal overwegen de veilingronde uit te stellen als minder dan zes spelers interesse tonen vóór de deadline van 15 november.

Als er in de veilingronde geen biedingen zijn, overweegt Aasland om het project uit te stellen en het in een latere gunningsronde in 2025 te laten deelnemen.

Op de vraag of de regering nu de strijd om milieueisen zou beëindigen en de deadline zou verlengen uit angst dat geen enkele speler zich zou melden, zei Åsland nee.

Worstelen met stijgende kosten

Dit komt op dezelfde dag dat Asland deelnam aan de offshore windconferentie georganiseerd door de Norwegian Offshore Wind Company in Oslo.

De stijgende kosten beïnvloedden de stemming.

– We werken al lang samen met Sørlige Nordsjø II en we hebben een goed concept, maar we hebben grote problemen om te zien of we een goede financiering in het project zullen krijgen, vertelt Simen Elvestad van Seagust aan E24.

Seagust werkt samen met het Zweedse bedrijf Vattenfall aan Noorse offshore windprojecten.

Simen Elvestad, algemeen directeur van Seagust, heeft samen met het Zweedse bedrijf Vattenfall interesse getoond in Noorse offshore windenergie.

Elvestad is van mening dat de overheid moet werken aan het verminderen van de risico’s van offshore windenergiebedrijven op andere manieren dan met subsidies. In Nederland betaalt de overheid bijvoorbeeld de kosten voor het aansluiten van de exploitant op het elektriciteitsnet.

Equinor, dat samen met partner RWE interesse heeft getoond in Sørlig Nordsjø II, blijft positief.

– We hebben nog steeds vertrouwen, zegt Siri Kindem, directeur van hernieuwbare energiebronnen.

Ze is van mening dat de randvoorwaarden van de overheid goed zijn en dat voorspelbaarheid en regelmatige aankondigingen van offshore windgebieden belangrijk zijn voor de toekomst.

– We besteden nu veel tijd aan het vinden van de best mogelijke aanmelding voor de pre-kwalificatieronde, zegt Kindem.

Statkraft, dat ook interesse heeft getoond in ontwikkeling, houdt de lippen op elkaar.

“Wij zien dezelfde uitdagingen als iedereen”, zegt Ústie Hanto, manager Noordse offshore windontwikkeling bij Statkraft, en wijst op de stijgende kosten.

Lees ook

Drie nieuwe gebieden gerelateerd aan offshore wind

Senior Sustainable Finance Analyst bij Nordea Markets, Thena Saltvedt, is optimistisch over de offshore windindustrie.

Energie-expert Thena Saltvedt uit Nordea is, net als Equinor, van mening dat de investeringen in offshore windenergie in Noorwegen niet afnemen als gevolg van stijgende kosten.

– Ik denk dat het kostenbeeld tijdelijk is vanwege de pandemie en de inflatie. Ze zegt dat dit zal werken.

Ze wijst erop dat het vaak een ‘spel’ is, waarbij de acteurs betere omstandigheden willen.

– Mijn indruk is dat de spelers zullen scoren. Ze zegt dat er interesse is om aan de slag te gaan.