Zondag wordt een witte Taliban-vlag gehesen boven de hoofdstraat in Kunduz. Foto: AP/NTB
De Taliban namen de controle over Aybak, de hoofdstad van de provincie Samangan. Veel andere Afghaanse provinciehoofdsteden worden aangevallen.
Een woordvoerder van de Taliban beweerde maandagochtend dat de opstandelingen APIC binnenkwamen en de regeringstroepen daar overwonnen en 100 militaire voertuigen in beslag namen.
Een paar uur later bevestigde de plaatsvervangend gouverneur van de provincie dat APIC in handen was van de Taliban.
– Ze hebben volledige controle, tweeten het attribuut van God Samanghani.
naar mij New York Times-journalist Fahim Abed Een aantal provinciale leiders werd per helikopter uit de stad geëvacueerd, terwijl anderen hun toevlucht zochten in de omliggende bergen.
Krijgsheer Asif Azimi, een voormalig lid van de Afghaanse Nationale Vergadering, zou zich hebben overgegeven en zich bij de Taliban hebben gevoegd. Hetzelfde zou zijn gedaan door ongeveer 250 militiemilitairen.
Mazar-i-Sharif wordt aangevallen
De Taliban hebben de afgelopen maanden grote delen van het Afghaanse platteland in bezit genomen en de afgelopen dagen hebben de opstandelingen ook de vijf provinciehoofdsteden Zaranj, Sheberghan, Sar-e-Pol, Talukan en Kunduz in handen genomen. APIC werd de zesde.
Ook braken er maandag zware gevechten uit in Mazar-i-Sharif in de provincie Balkh, waar Noorse troepen al enkele jaren gestationeerd zijn.
Volgens onbevestigde berichten op sociale media is een groot aantal regeringssoldaten gedood en gewond geraakt bij de aanvallen op de grote Shaheen-faciliteit, het hoofdkwartier van de Afghaanse regeringstroepen in de stad.
Er zouden ook Taliban-soldaten zijn gezien in de stad, waar tot 2014 honderden Noorse soldaten waren gestationeerd.
De Taliban hebben de afgelopen dagen de controle overgenomen van vijf provinciale hoofdsteden, waaronder Kunduz (foto), en dreigden er maandag nog meer te bezetten. Foto: AP/NTB
opgeven
Gedurende enkele weken belegerden de Taliban ook Kandahar, de op een na grootste stad van Afghanistan, die ooit hun hoofdkwartier was.
Ook vinden er zware gevechten plaats in de buurt van Herat in het westen en in Lashkar Gah in Helmand in het zuiden, en opstandelingen hebben de afgelopen weken de grensovergangen van alle buurlanden van Afghanistan in handen genomen.
Proberen van het drama af te komen
De regering in Kabul doet haar best om de opmars van de Taliban te beteugelen en beweerde maandag dat ze de afgelopen dagen bijna 600 opstandelingen had gedood.
Regeringstroepen hebben, gesteund door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, aanvallen uitgevoerd op vermeende Taliban-doelen in verschillende regionale hoofdsteden, en men vreest dat bij de aanvallen ook veel burgers zijn omgekomen.
Onafhankelijke bronnen zeggen dat Afghaanse regeringstroepen op verschillende plaatsen zijn gevlucht toen Taliban-strijders naderden, of zich overgaven en zich bij de opstandelingen voegden.
Velen zijn op de vlucht
Volgens de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (OCHA) hebben luchtaanvallen door de Taliban en de regering sinds mei minstens 244.000 Afghanen gedwongen hun huizen te ontvluchten.
De meesten van hen zijn gevlucht uit de noordoostelijke en oostelijke regio’s van Afghanistan, en weinig ontheemden hebben tegenwoordig een dak boven hun hoofd en beschikken over voldoende voedsel en gezondheidszorg.
Velen vluchtten aanvankelijk naar de provinciale hoofdsteden toen de Taliban het platteland oprukten. Nu vinden de gevechten plaats rond de steden en worden tienduizenden opnieuw gedwongen te vluchten.
De Taliban verzekerden hun inwoners, regeringsfunctionarissen en leden van de Afghaanse veiligheidstroepen in een verklaring dat ze niets te vrezen hadden. Er waren echter berichten over wraakmoorden en bedreigingen tegen vrouwen in de gebieden waar de rebellen onlangs de controle over hadden genomen.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Sana Marin: – Verrassing op het menu
Australië: – Totaal verbod op jacht en mijnbouw
Navalny’s wens vanuit de cel: een kangoeroe