Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

De Webb-telescoop heeft de oudste sterrenstelsels ontdekt die ooit zijn waargenomen

De Webb-telescoop heeft de oudste sterrenstelsels ontdekt die ooit zijn waargenomen

De James Webb Space Telescope doet voortdurend nieuwe en avontuurlijke ontdekkingen. Het heeft nu de vier meest verre sterrenstelsels ontdekt die ooit zijn waargenomen.

Deze door NASA geleverde afbeelding toont de ster Wolf-Rayet 124, in het midden, genomen door de James Webb Space Telescope afgelopen juni. De Webb-telescoop doet voortdurend nieuwe ontdekkingen en heeft onlangs de vier meest verre sterrenstelsels ontdekt die ooit zijn waargenomen.

Een van deze sterrenstelsels ontstond ongeveer 320 miljoen jaar na de oerknal, toen het universum nog in de kinderschoenen stond, zegt de nieuwe onderzoeksstudie die in het tijdschrift is gepubliceerd. natuurlijke astronomie.

De Webb Space Telescope (JWST) was een puur ruimteverkenningsavontuur. Sinds hij vorig jaar de telescoop aanzette, heeft hij een reeks wetenschappelijke ontdekkingen gelanceerd. Hij is verder in de verre uithoeken van het universum verschenen dan ooit tevoren. Dit betekent eigenlijk dat hij terugkijkt in de tijd. Terugkijkend in het verre universum, kijken we in het echt diepe verleden.

Er zijn al lang grote verwachtingen verbonden aan JWST, dat als baanbrekend wordt beschouwd in de astronomie. De hoofdspiegel van de telescoop, met een diameter van 6 meter, produceert scherpere beelden dan de oudere Hubble-telescoop.

Deze illustratie van de European Space Agency laat zien hoe de exoplaneet TRAPPIST-1 b eruit zou kunnen zien. Op 27 maart 2023 kondigden wetenschappers aan dat de Webb Space Telescope geen bewijs had gevonden van een atmosfeer op dit binnenste deel van de zeven planeten ter grootte van de aarde die rond de nabije ster, Trappist genaamd, cirkelen.

Nieuwe sterrenstelsels

De telescoop heeft ook zeer gevoelige instrumenten en kan volgens Norsk Lexicon veel sneller opnemen dan mogelijk is met de Hubble-telescoop.

READ  Stop met werken met oude Windows

Wanneer het licht van de verste sterrenstelsels de aarde bereikt, is het uitgerekt door de uitdijing van het heelal en verplaatst naar het infrarode gebied van het lichtspectrum.

Het NIRCam-instrument van de Webb-telescoop heeft het unieke vermogen om dit infraroodlicht te detecteren, waardoor het een aantal nog nooit eerder geziene sterrenstelsels kan detecteren – waarvan sommige het begrip van astronomen van het vroege universum zouden kunnen veranderen.

Daarom wordt aangenomen dat JWST het potentieel heeft om de oudste sterrenstelsels te vinden die na de oerknal zijn gevormd.

de vier verst

In twee studies die onlangs in Nature Astronomy zijn gepubliceerd, melden astronomen dat ze de vier verst verwijderde sterrenstelsels die ooit zijn waargenomen, “ondubbelzinnig hebben gedetecteerd”.

Sterrenstelsels dateren van 300 tot 500 miljoen jaar na de oerknal, meer dan 13 miljard jaar geleden, toen het universum slechts 2% van zijn huidige leeftijd had.

Dit betekent dat de sterrenstelsels uit het zogenaamde tijdperk van reïonisatie stammen, de periode waarin de eerste sterren zouden zijn verschenen. Het tijdperk kwam na de kosmische donkere eeuw veroorzaakt door de oerknal.

een verrassing

Het verste sterrenstelsel – JADES-GS-z13-0 genaamd – ontstond 320 miljoen jaar later, zegt Stéphane Charlot, een onderzoeker aan het Astrophysical Institute in Parijs en co-auteur van de twee nieuwe studies, in een interview met AFP. de grote explosie.

– Het is de grootste afstand die ooit door astronomen is waargenomen, zegt hij.

De Webb-telescoop heeft ook het bestaan ​​bevestigd van JADES-GS-z10-0, dat dateert van 450 miljoen jaar na de oerknal en eerder werd ontdekt door de Hubble-ruimtetelescoop.

READ  Een schokkend beeld vrijgegeven door de James Webb Telescope "CAOS" in de Kartwell Wheel Galaxy

Alle vier de sterrenstelsels hebben een lage massa – ongeveer honderd miljoen zonsmassa’s, zegt Charlotte. Ter vergelijking: de Melkweg weegt naar schatting 1500 miljard zonsmassa’s.

Charlotte voegt eraan toe dat sterrenstelsels erg actief zijn in het vormen van sterren in verhouding tot hun massa.

Deze afbeelding toont een artistieke impressie van hoe het oppervlak van de exoplaneet TRAPPIST-1f eruit zou kunnen zien, gebaseerd op beschikbare gegevens over de diameter, massa en afstanden tot zijn gastster. De James Webb-telescoop vindt geen atmosfeer op een aardachtige exoplaneet.

Laag in mineralen

Een melkwegstelsel is een systeem van sterren, gas, stof en donkere materie die bij elkaar worden gehouden door zwaartekrachten. De diameter van sterrenstelsels varieert van enkele duizenden tot enkele honderdduizenden lichtjaren. Het kan overal van een paar miljoen tot enkele miljard sterren bevatten.

Charlotte zegt dat deze sterren ongeveer met dezelfde snelheid zijn gevormd als de Melkweg, een snelheid die zo vroeg in het universum verrassend was.

– voegt eraan toe dat de sterrenstelsels ook erg arm waren aan mineralen.

Dit komt overeen met het standaardmodel van de kosmologie, de poging van de experts om uit te leggen hoe we zijn gekomen waar we nu zijn. Het standaardmodel is de theorie van hoe het universum is ontstaan ​​en hoe het zich heeft ontwikkeld van de oerknal tot de huidige tijd.

In het standaardmodel zegt Charlotte dat hoe dichter we bij de oerknal komen, hoe minder tijd er is voor de vorming van metalen.

Zes grote sterrenstelsels

In februari leidde de ontdekking van zes grote sterrenstelsels van 500 tot 700 miljoen jaar na de oerknal ertoe dat sommige astronomen het standaardmodel in twijfel trokken.

READ  Wat zou het volgende moeten zijn voor de Soulsborne-serie na de Elden Ring DLC?

Deze sterrenstelsels, ook waargenomen door de Webb-telescoop, waren kort na de geboorte van het universum groter dan gedacht. Als dit wordt bevestigd, kan dit betekenen dat het standaardmodel moet worden bijgewerkt.

Peter van Dokkum, een astronoom van Yale die niet betrokken was bij het laatste onderzoek, prijst de bevestiging van de vier nieuw ontdekte verre sterrenstelsels als een belangrijke wetenschappelijke prestatie.

Grenzen verschuiven ongeveer elke maand. Van Dokkum merkte tegenover Nature op dat er nu “slechts” 300 miljoen jaar onontdekte geschiedenis in het universum is tussen deze sterrenstelsels en de oerknal.

De Webb-telescoop heeft mogelijke sterrenstelsels dichter bij de oerknal gespot, maar ze zijn nog niet bevestigd.