Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

De Zweedse koning verontschuldigt zich voor de opmerkingen die hij maakte na een belangrijk interview

Excuses: hier is de koning met koningin Silvia in Laugarden in Stockholm Palace tijdens de nationale feestdag op 6 juni 2020.

Koning Carl Gustaf zei in een documentaire over SVT dat zijn zoon troonopvolger had moeten worden. Nu heeft hij spijt van de uitspraak.

gepubliceerd:

De Zweedse koning zei I SVT-documentaire “Sveriges siste kungar”, dat hij teleurgesteld was toen zijn zoon, Carl Philip, geen koning werd.

De uitspraak leidde tot heftige reacties en kritiek.

donderdag l Dat meldt het Zweedse koningshuis op FacebookWaar koning Carl Gustaf zijn excuses aanbiedt voor de opmerkingen.

– Dit najaar werd mij bij twee sollicitatiegesprekken gevraagd naar de verandering in de volgorde van opvolging in 1980 ten gunste van de eerstgeborene – ongeacht geslacht. Vervolgens deelde ik mijn gedachten over het feit dat Prins Carl Philip in verband met de grondwetswijziging met terugwerkende kracht zijn positie als kroonprins verloor.

– Het deed me pijn toen ik later opmerkingen zag waarin werd beweerd dat ik niet achter mijn dochter, kroonprinses Victoria, sta als erfgenaam van de troon van Zweden, zoals de Zweedse koning schreef.

Papier uit zijn mond: Koning Carl Gustaf in Trondheim in 2020.

Toen prins Carl Philip in 1979 werd geboren, zou hij de troonopvolger worden, maar het proces van grondwetswijziging was al aan de gang. Op 1 januari 1980 vond de troonopvolging plaats.

Zo werd Karl Philip’s oudere zus Victoria de erfgenaam van de troon met de titel van kroonprinses.

READ  Verenigde Staten vrezen mogelijke bedreigingen van ISIS tegen luchthaven Kabul - NRK Oryx - Buitenlands nieuws en documentaires

– Carl Philip werd geboren als kroonprins, en ik geloof nog steeds dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden veranderd, zei hij in de documentaire, volgens NTB.

Herziene grondwet: de Zweedse en Noorse koninklijke families komen deze zomer samen in Stockholm Palace. Prins Carl Philip is tweede van links, naast zijn zus, kroonprinses Victoria, in een witte jurk.

Vandaag schrijft koning Carl Gustav dit over het interview, de eerste keer dat hij zulke opmerkingen over de kwestie maakt:

Ik wil daarom duidelijk maken dat mijn antwoorden in het interview niet moeten worden opgevat als kritiek op de vrouwelijke opvolgingslijn of op kroonprinses Victoria.

– De vrouwelijke lijn van opvolging is voor mij vanzelfsprekend. De kroonprins is mijn erfgenaam. Ze is een buitengewone aanwinst voor mij, mijn familie en mijn land. De koning schreef: Ik ben trots op haar en haar onvermoeibare werk voor Zweden.

gepubliceerd: