meningen Dit is het onderwerp van discussie. De publicatie verwoordt de standpunten van de auteur.
De gemeente Biarn heeft vacatures voor twee verpleegkundigen. Ze bieden een hoger salaris met 16 jaar anciënniteit, wat overeenkomt met een gegarandeerd salaris van 537.900 NOK. Bovendien dekt de gemeente een gratis gemeentelijk appartement, of 100.000 NOK voor andere huisvesting voor een jaar. De regeling voorziet in een verzekeringsperiode van twee jaar. Dit zijn arbeidsomstandigheden die ons vertellen over de uitzichtloze situatie in de gemeente Bärne.
Bjarne is niet de enige. Het grote tekort aan verpleegkundigen, waar zelfs centrumgemeenten met diverse functies de vacatures niet kunnen invullen, heeft geleid tot een overdreven beleid dat op den duur onhoudbaar is. Verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers verdienen een goed salaris en goede arbeidsomstandigheden. Maar dat gemeenten en zorginstellingen met elkaar gaan concurreren om het benodigde personeel binnen te halen, is een kortetermijnoplossing. Overgavebeleid is een vicieuze cirkel waarin de gemeente kan concurreren met de buurgemeente, of met andere instellingen in dezelfde gemeente.
Er is ook geen solidariteit met de verpleegkundigen die al in de gemeente werken. Hoewel de meeste mensen weten dat het nodig is om salarissen en andere uitkeringen te gebruiken om vacatures te vervullen, kan dit ertoe leiden dat de gemeente de loyaliteit verliest aan degenen die jarenlang onder normale arbeidsomstandigheden en lonen hebben gewerkt. Dit kan een vereiste zijn van de werkomgeving, en het kan ertoe leiden dat reeds werkende verpleegkundigen stoppen en in plaats daarvan een aanvraag indienen bij de naburige gemeente Saltdale, die ook in de verleiding kan komen door hoge salarissen. Dan gaan de spinwinsten van Beiarn omhoog.
Voor elk is er een tekort van 7.000 verpleegkundigen in Noorwegen. Vandaag, tegen 2035, zal er een tekort zijn van 28.000, volgens het Noorse statistiekbureau. Het is dus begrijpelijk dat hij wordt verleid door zeer goede omstandigheden, maar dat doet niet echt iets aan de wortel van het probleem. De overheid werkt eraan om de capaciteit van het verpleegkundig onderwijs vanaf dit najaar met 500 studieplekken te vergroten. Maar de overheid dekt alleen de kosten van 300 van deze plaatsen, die voornamelijk naar bijscholing gaan. De laatste 200 plaatsen moeten door de onderwijsinstellingen zelf worden gefinancierd door middel van herverdeling van middelen. Het valt nog te bezien hoeveel nieuwe plaatsen in het basisonderwijs zullen zijn.
Het hebben van meer plekken om te studeren is erg goed en noodzakelijk. Nord University heeft vijf campussen in Nordland en Trondelag, en het gedecentraliseerde werkgelegenheidsproject “Nurse in the North”. Jaarlijks worden 350-400 verpleegkundigen opgeleid, maar de opleiding duurt meerdere jaren. Gemeenten en andere zorginstellingen moeten de crisis hier en nu oplossen. Daardoor ontstaan situaties met felle en overdreven concurrentie. Bjarne heeft PR. Eén aanvrager heeft nu ontvangen, terwijl enkele anderen een geregistreerd belang hebben. Komt deze aanvrager uit een van de buurgemeenten, dan is Salten best ver weg. Of liever gezegd: kort.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
– We zouden niet kunnen zonder onze eigen omroepen – NRK Troms en Finnmark
We moeten een discussie voeren over de publicatiegekte
Gezondheid en levensstijl | De ouderenrevolutie: – Deze moet nationaal worden overgenomen