Het wetsvoorstel kreeg eerder deze week de steun van de grootste oppositiepartij, de Liberale Partij, en zorgde zo voor een meerderheid. De Verenigde Naties hadden kritiek op het voorstel.
De minderheidsregering onder leiding van de sociaal-democraten heeft gesprekken gevoerd met Afrikaanse landen als Tunesië, Ethiopië, Rwanda en Egypte, zo wordt gemeld. Jyllands-Posten. Avisa schrijft dat landen als gastlanden worden beschouwd.
Minister van Immigratie en Integratie Matthias Tesfaye bezocht Rwanda in april, maar bevestigde dat ze geen overeenkomst hadden gesloten om een Deens asielopvangcentrum in het land op te richten.
– We zijn overeengekomen om het vluchtelingen- en asielbeleid te blijven bespreken, maar ook over ontwikkelingskwesties, investeringen, groene verandering, toerisme en vele andere kwesties, zei Tesfai begin mei in het parlement.
Je moet eerst naar Denemarken gaan
Een van de grootste argumenten voor het opzetten van asielopvangcentra in Afrika was dat vluchtelingen de gevaarlijke reis over de Middellandse Zee vermijden.
Het mag echter niet mogelijk zijn om een asielaanvraag in te dienen bij de beoogde opvanglocatie. Sinds het midden van de jaren 2000 is het ook niet mogelijk om asiel aan te vragen bij Deense ambassades of consulaten in het buitenland.
Migranten en vluchtelingen zitten dicht bij elkaar op een opblaasbare boot.
Foto: Pablo Tosco / AP
Asielzoekers moeten nog helemaal naar Denemarken reizen, over de Middellandse Zee en door heel Europa, voordat ze asiel kunnen aanvragen aan de Deense grens. Dan worden ze voor de asielprocedure naar dat derde land gestuurd, zegt Martin Limberg-Pederson. Hij is universitair hoofddocent bij het Center for Advanced Migration Studies aan de Universiteit van Kopenhagen.
De Verenigde Naties en de Europese Unie zijn kritisch
De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties en de Europese Unie hebben kritiek geuit op de wet.
Henrik M. Nordentoft zei: “Door zo’n drastische en belangrijke wijziging in de Deense vluchtelingenwetgeving door te voeren, dreigt Denemarken een domino-effect te creëren, aangezien andere landen in Europa ook mogelijkheden zullen overwegen om de vluchtelingenbescherming op hun grondgebied te verminderen.” Commissievertegenwoordiger voor de Noordse en Baltische staten, in een verklaring in mei.
Een grote groep migranten trekt naar het noorden op een snelweg in Denemarken.
Foto: Scanpix Denemarken/Reuters
De Verenigde Naties en de Europese Unie zijn van mening dat het voorstel, indien aangenomen, de internationale samenwerking zou ondermijnen. Het voorstel kreeg ook zware kritiek van Amnesty International, het Rode Kruis en Save the Children.
Noorwegen riep op tot samenwerking
Denemarken wilde samenwerken met Noorwegen om asielopvangcentra buiten Europa op te richten. Toen de FRP in de regering zat, werkten ze samen om het mogelijk te maken.
Nadat Monica Meland het ministerie had overgenomen, zei ze niet mee te willen werken aan de asielopvang in Afrika, aldus… werk van vandaag.
De FRP-partij diende maandag echter een voorstel in bij het parlement om samen te werken met Denemarken aan een dergelijk initiatief.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Isabel Ringnes: – onthult de huwelijksdetails
Aan iedereen die schreef dat er veel trots zou zijn: verdomme! – Dagsavisen
Red Snow – onderzoekt de “mysterieuze” bloedsneeuw