Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Diplomatiet skyter fart i Ukraina-konflikten – VG

FRONTEN: En oekraïense regjeringssoldat ved fronten mot de separatistkontrollerte områdene av Øst-Ukraina.

Håpet om en diplomatisk løsning på Ukraina-konflikten med Russland stiger. Selv om frontene fortsatt er steile, er det varslet nye møter de neste dagene.

En måned etter at Russland la en rekke krav om sikkerhetsgarantier på bordet, fikk de onsdag endelig svar fra USA og Nato.

Det amerikanske svaret ble overlevert av USAs ambassadeur John Sullivan etter en møte med Russlands viseutenriksminister Alexander Grusjko. Natos skriftlige svar ble overlevert samtidig.

Utenriksminister Antony Blinken hield kort tid etter en pressekonferanse der han opplyste in de VS ikke vil offentliggjøre innholdet i det amerikanske svaret.

VIL MØTE: USAs minister Antony Blinken heeft een korte tijd geleden sin russiske motpart Sergej Lavrov en fors op finne en diplomatisk løsning på striden to Ukraina.

Blinken begrunnet dette med at det er bedre sjanser for å lykkes dersom man holder samtalene fortrolige en la til at han i løpet av de nærmeste dagene planlegger å møte sin russiske motpart Sergej Lavrov.

les ogs: Ukraina-krisen: Lavrov is meer met “gjengjeldelse”

Diplomatieke vei

– Dersom Russland velger det, staker dette ut en seriøs diplomatisk vei framover, sa Blinken med henvisning til det amerikanske svaret.

Uten å gå i detalj fornyet han samtidig tilbudet om “gjensidige tiltak” for å møte sikkerhetsproblemer, inkludert en reduksjon av antall raketter i Europa en økt penhet om æ militærøvelserp ogjina

Natos svar til Moskva er heller ikke kjent, men trolig langt på vei samsvar med det amerikanske.

– Selv om vi håper på, og arbeider for, en god løsning – nedtrapping – er vi også forberedt på det verste, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

FORSYNINGER: Verenigde Staten hebben een reeks skipet-militre forsyninger til Ukraina. Landet har siden 2014 mottatt bistand voor meer dan 48 miljard kronen uit de VS; det meste ik vorm av militærhjelp.

Uaktuelt

Fra vestlig side understrekes det at det er helt uaktuelt å etterkomme det russiske kravet to et løfte to full stans i Natos utvidelse østover.

READ  Veroordeling en eisen voor een onderzoek na het dwingen van vliegtuigen naar Wit-Rusland

Ukraina og Georgia fikk løfte om framtidig NAVO-medlemskap onder forsvarsalliansens toppmøte i Bucuresti in 2008.

– La meg være helt klar, Natos dør er pen en forblir åpen, sa Blinken onzedag.

Gir håp

– Det kom ikke noe positivt svar på hovedspørsmålet, konstaterte Lavrov etter å ha lest svarene fra USA og Nato. Han er likevel forsiktig optimist.

– Svaret gir håp om at vi kan ha en seriøs samtale om de andre kravene, sier han.

– La oss ikke forhaste oss, det tar tid å analysere, sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov torsdag.

Han sa også:

Det kan ikke sies op våre syn ble tatt i betraktning, eller op det ble vist en vilje til ta våre bekymringer i betraktning.

Intersessfærer

Stoltenberg en vestige ledere har de siste ukene understreket at det måre opp til hvert enkelt land å avgjøre sin sikkerhetsmessige status, noe også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og ke ke ke henkom ga fins.

Les også: Oekraïne-krisen: NAVO-afzender krigsskip en jagerfly

– Norge støtter en europeisk sikkerhetsorden baseert op internasjonal lov. Vi kan ikke tillate at disse prinsippene blir erstattet av interessesfærer, slo Huitfeldt fast etter møtet.

STØTTER – Norge støtter en europeisk sikkerhetsorden baseert op internasjonal lov. Vi kan ikke tillate bij disse prinsippene blir erstattet av interessesfærer, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Verken Finland eller Sverige er i dag medlemmer av NATO, og noen søknad er heller ikke på trappene, men begge land forbeholder seg retten til søke medlemskap i fremtiden.

Uante konsekvenser

USA har truet med uante konsekvenser derom russiske styrker rykker over grensen til Ukraina, blat annet direkte sanksjoner mot president Vladimir Putin.

READ  Het Felix-incident: vervolgens getuige van de hele gang van zaken

Europeiske ledere understreker at the er helt by linje i synet på trusselen, men virker mindre samkjørte i synet på mulige straffereaksjoner.

Tysklands koalisjonsregjering har kommet med blandede signaler om hvorvidt Nord Stream 2-rledningen, som snart vil forsyne Europa med russisk gass, en som går utenom Ukraina, bør åpnes en tilfellet åpen konflik

Kina Advarer

Torsdag kom også Kina på banen en understreket at Vesten må ta Russlands sikkerhetsbekymringer på alvor.

I en telefonsamtale med Blinken omtalte Kinas utenriksminister Wang Yi de russiske bekymringene som “rimelige” en understreket viktigheten av at de blir løst.

– Regionale sikkerhet kan ikke garanteres ved styrke eller utvide militære blockker, sa Wang med Klar Henvisning til Nato.

Natos utvidelse

Putin har med økende frustrasjon sett hvordan gamle allierte har vendt Moskva ryggen og blitt Nato-medlemmer – Polen, Ungarn og Tsjekkia in 1999, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië en Slowakije in 2004.

Warszawapaktlandene, som tidligere utgjorde en Moskva-kontrollert buffersone mot Vesten, kontrolleres nå av Nato en framstår i Putins øyne som framskutte baseer, ikke buffersone.

Russland hevder også bij Natos utvidelse østover er løftebrudd en hevder bij daværende president Mikhail Gorbatsjov fikk forsikringer fra USAs daværende utenriksminister James Baker da Berlinmuren falt en Moskva gjtok foren

USA nekter voor slike løfter ble gitt.

Har du ikke fått me deg bakteppet? Les disse to sakene:

Rusland met nye krav til NAVO: Slik vil Poetin endre Europa

Opplysninger tot VG: Slik vil Nato svare Russland

Georgië en Oekraïne

Russland har svart på Natos ekspansjon, blant annet ved sende styrker til Georgia for å støtte de to utbryterregionene Sør-Ossetia en Abchasia in 2008 en ved å annektere Krim-halvøya.

READ  VS - Ze stierf nadat ze door honderd bijen was gestoken

Russland støtter en separatistene som kontrollerer utbryterregionene Donetsk en Lugansk in Øst-Ukraina, der konflikten har krevd over 14.000 liv siden 2014.

De siste månedene har Russland også stasjonert store styrker nær grensen til Ukraina, noe som har skapt frykt for en nært forestående invasjon.

Russiske Styrker deltar også i en stor militærøvelse i Hviterussland, noe som har skapt frykt for et angrep mot Ukraina fra to fronter.

Avdramaticerer

Ukrainske ledere forsøker nå imidlertid å avdramatisere trusselen. President Volodymyr Zelenskyj har understreket at situasjonen er under controll, en forsvarsminister Okeksij Reznikov har påpekt at de russiske styrkene på den andre siden av grensen ikke har dannet det han kaller kampgrupper

OEKRANE UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Dmytro Kuleba en andre ukrainske ledere har de siste dagene forsøkt å avdramatisere den militære trusselen fra Russland.

Utenriksminister Dmytro Kuleba beroliger også og sier at selv om de russiske styrkene langs grensen utvilsomt utgjør en trussel, så er de for få til å kunne gjennomføre «en offskensiv».

Nye planlagte samtaler mellom Ukraina en Russland in februari er positivt, mener Kuleba, som er på besøk in Danmark.

– Den gode nyheten er op representantene er enige om møtes i Berlin om naar uker. Det betyr at i det minste de neste to ukene er Russland i det diplomatiske sporet, sa Kuleba til pressen i København torsdag.

Minsk-avtalen

Onsdag møttes også ukrainske og russiske utsendinger i Paris for å diskutere situasjonen i Øst-Oekraina.

Fra Ukrainas side deltok blant andre en av Zelenskyjs fremste rådgivere, Andrij Jermak, mens Russland blant andre hoogheid med Putins nære medarbeider Dmitrij Kozak.

Diplomater fra Frankrike en Tyskland deltok en også på møtet, som varte i drøye åtte timer. Temaet var den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, som skulle sikre våpenhvile i Øst-Oekraina.

Ifølge avtalen skal det holdes lokalvalg and reetter utworkes and ny grunnlov som skal definitionre hvilke omrder som får zelvstyre i Øst-Oekraina, noe som ikke har skjedd.

Noe gjennombrudd kom ikke i Paris, men Jermak tvitret etter møtet at det “kom sterke signaler om vilje til en fredelig løsning”, en om naar uker er det duket for et nytt møte in Berlin.

– Det betyr bij i det minste at Russland i de neste to ukene følger det diplomatiske sporet, sa Kuleba under et besøk i Danmark torsdag.