Een rapport van de NVE waarschuwt voor beperkingen op de export van elektriciteit dit najaar. Maar het zegt niets over de risico’s die Duitsland deze winter mogelijk moet stoppen voor hem exporteert.
– Als een mogelijke beperking van de Noorse export leidt tot tegenmaatregelen van andere landen, zou het effect kunnen zijn dat onze leveringszekerheid eerder wordt verzwakt dan versterkt.
Dat staat in een rapport dat de NVE half augustus aan de regering heeft aangeboden.
Het rapport is opgesteld door een onafhankelijke afdeling van de NVE, de Energy Regulatory Authority (RME).
De inhoud van het rapport zal waarschijnlijk het onderwerp zijn wanneer minister van Olie en Energie Terje Asland en de Tweede Kamer vandaag om 12.00 uur samenkomen om Een buitengewone bijeenkomst over de machtssituatie.
Lees verder: Zo lost Aasland zijn elektriciteitscrisis op
Maar het rapport bevat geen beoordelingen van wat het beste zou kunnen zijn voor Noorwegen Momenteel Als de autoriteiten van mening zijn dat er een reëel gevaar bestaat dat Duitsland Later Het kan zijn dat het deze winter zijn elektriciteitsexport moet stopzetten – en snel, wat Noorwegen in de herfst ook doet.
Lees ook
Goedkoopste elektriciteit in één maand
Alleen in termen van juridische reikwijdte
In september zijn de prijzen in Zuid-Noorwegen zo hoog dat Noorwegen bijna uitsluitend elektriciteit importeert. Maar de situatie kan snel omslaan.
NVE-directeur Kjetil Lund E24 vertelt dit Rapport van RME Ik heb alleen gekeken naar de juridische aspecten van de beperking van de Noorse export.
De beoordeling van de leveringszekerheid wordt uitgevoerd door de NVE, terwijl de reikwijdte van de beperkingen wordt beoordeeld door de RME.
Lund schrijft het in een e-mail.
Maar maak scenario’s
Noorse tanks, watertanks, worden meestal sterk verminderd vanaf de herfst tot de lente-release in de lente. Dit gebeurt nu vanaf zeer lage niveaus.
Een van de mogelijke scenario’s is dat het niet mogelijk zal zijn om energie uit het buitenland te importeren. Dit is ook een risicobeeld dat we hebben gedeeld met energieproducenten, schrijft Lund.
Maar dergelijke scenario’s kwamen niet voor in het rapport, dat in augustus veel aandacht kreeg.
Persberichten dit weekend in Italië laten zien dat er gevreesd wordt voor een mogelijke exportstop tussen Europese landen. De Italiaanse krant La Repubblica meldde zaterdag dat Frankrijk deze winter mogelijk moet stoppen met de export van energie naar Italië. In de omgeving van. 5 procent van het Italiaanse energieverbruik wordt gedekt door Frankrijk.
Maar later die dag vertrokken de Fransen Om te proberen dit nieuws te weerleggen.
Het dilemma van de gevangene
Jon Hovey, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Oslo, is een expert in speltheorie.
Vergelijk de situatie waarin IJsland leeft met de zogenaamde Het dilemma van de gevangene. Dan moet je overwegen of het zin heeft om voor een slechtere oplossing te kiezen dan de optimale, omdat je ook een veel slechtere uitkomst riskeert. Het hangt allemaal af van wat de ander doet “in het spel”.
We riskeren de slechtst mogelijke uitkomst: als we in de herfst exporteren en Duitsland later deze winter niet. Dat gevaar bestaat, zegt Hovey.
Dit wordt als volgt uitgelegd:
– Dit is vergelijkbaar met het prisoner’s dilemma. Het is een serieel dilemma voor de gevangene, waarbij de een voor de ander kiest. We moeten nu beslissen of we dit najaar elektriciteit willen exporteren, terwijl Duitsland later deze winter een beslissing kan nemen om wel of niet te exporteren.
Het is niet zeker dat Duitsland kan kiezen. Als het land geen gas meer heeft en genoodzaakt is om te rantsoeneren, kan het voor autoriteiten moeilijk zijn om geëxporteerde energie te verdedigen, ongeacht prijsstijgingen in andere landen.
In dit geval zal het opnieuw de macht beïnvloeden die Noorwegen kan krijgen van landen als Denemarken, Nederland en tot op zekere hoogte ook Zweden.
Aasland vreest stoppen door Duitsland
Minister van Olie en Energie, Terje Asland, waarschuwde 30 juni in Aftenposten/E24 dat het deze winter mogelijk nodig zal zijn om elektriciteitsrantsoenering in Noorwegen in te voeren.
In het interview benadrukte hij het gevaar dat Duitsland deze winter in een situatie zou kunnen komen waarin het land geen troepenmacht zou kunnen sturen.
Op dit moment zijn de totale gasvoorraden in de Europese Unie gevuld 85 procent van de capaciteit. Maar veel hangt af van het weer in Europa deze winter, of het zacht en winderig is of koud en winderig, en of Poetin ook de pijpleidingen die door Oekraïne lopen zal afsluiten.
Hier in Noorwegen zal een groot deel van de aanvoersituatie ook worden bepaald door het weer deze winter.
Vertrouwt u erop dat we kracht uit Europa zullen halen als we die deze winter nodig hebben?
– Ja, natuurlijk hoop ik dat we het krijgen – als het winderig is en ze produceren. Asland antwoordde tijdens het interview in juni, maar het is voor mij belangrijk dat we ons goed voorbereiden op een potentieel moeilijke situatie.
Op het gebied van speltheorie en echte politiek staat Aasland dit najaar voor een dilemma.
– Als blijkt dat Duitsland deze winter niet kan exporteren, vervalt de enige actie van Duitsland. Dan krijgen we er niets van mee, of Noorwegen dit najaar nu wel of niet uitkwam, zegt Hovey.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Debat, vluchtelingen | Als gemeenten te veel vluchtelingen opvangen, wordt de gezondheidszorg aan hun inwoners aangetast
Norges Bank heeft een fout gemaakt bij het publiceren van delen van het regionale netwerkrapport
Dagens Industri: Tesla spant een rechtszaak aan tegen de Zweedse staat