Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Dit was waarschijnlijk een munt voordat de munten werden gemaakt

Onderzoekers denken dat schroot 3000 jaar geleden als geld heeft gefunctioneerd.

Hoe handhaafden mensen de orde in de economie vóór de tijd van geld en munten?

Was ruilen de enige manier om te handelen?

Onderzoekers van de universiteiten van Göttingen in Duitsland en Rome in Italië zijn van mening dat schrootbrons het antwoord op de vraag is. Ze presenteren dit in een nieuwe studie gepubliceerd in de Journal of Archaeology.

Ze onderzochten oud schroot dat samen in stapels in Italië en Centraal-Europa was gevonden.

Het werd afgebroken met een doel

Schroot wordt gemarkeerd als op gewichtsbasis in stukken verdeeld, schrijft de universiteit van Göttingen In een persbericht.

Deze stukken zouden van alles afkomstig zijn, van zwaarden en bijlen tot sieraden, en waren verdeeld volgens het gewichtssysteem dat grote delen van Europa gemeen zouden hebben.

Wetenschappers geloven dat iets dat erg lijkt op de wereldmarkt al in de late bronstijd is ontstaan, rond 1350 tot 800 voor Christus.

Inspectie van 2.500 objecten

In de studie analyseerden onderzoekers ongeveer 2.500 metalen stukjes en fragmenten. De objecten werden in de loop van de tijd verzameld, toen stapels metaal werden ontdekt in Italië en Centraal-Europa.

Deze kaart laat zien wanneer weegtechnologie in heel Europa tot stand had moeten komen. Jaren voor Christus.

De onderzoekers deden een trucje om erachter te komen of de dingen daadwerkelijk als betaalmiddel werden gebruikt. Het was een statistische methode om te bepalen of de geanalyseerde organismen hetzelfde eenheidsgewicht hadden. Worden ze werkelijk systematisch gedeeld door een bepaald gewicht?

Het door de onderzoekers geanalyseerde schroot bleek overeen te komen met het gewicht per eenheid

Het door de onderzoekers geanalyseerde schroot bleek identiek te zijn aan het eenheidsgewicht van de “shekel”.

Interessant is dat het gewicht van de metalen onderdelen tot dezelfde “sjekel” -eenheid lijkt te behoren – die tegelijkertijd in Europa voor weegschalen werd gebruikt.

Eerdere betaalpassen

Ze concludeerden dat bronzen munten tegenwoordig op dezelfde manier werden gebruikt als munten of betaalkaarten.

Er was niets primitiefs aan het geld dat werd gebruikt voordat de munten werden gemaakt. Het geld dat bestond vóór de munten, had dezelfde functie als het moderne geld nu, zegt Nicola Elongo, een van de onderzoekers achter het onderzoek, in het persbericht.

Onderzoekers uit Duitsland en Italië zijn niet de eersten die beweren dat schroot of voorwerpen mogelijk als geld werden gebruikt vóór het tijdperk van de munten.

Ringen en ribben als betaalmiddel?

In januari van dit jaar hadden we daarover een artikel op onze Young Readers-pagina, ung.forskning.no.

In de studie die we daar noemden, dachten Nederlandse onderzoekers dat ze 4.000-5.000 jaar oude munten hadden gevonden – en ook koper. Maar hier was het koper tot ringen of ribben gesmolten. Duizenden hiervan zijn te vinden op meer dan honderd verschillende plaatsen in Europa.

Onderzoekers geloven dat er veel meer is dat suggereert dat ribben en ringen als geld werden gebruikt. Omdat ze nergens puur praktisch voor waren, en bovendien wogen ze net zo veel.

Volgens Ialongo uit de laatste studie zijn de resultaten niet bijzonder verrassend. Ze gelooft dat er zelfs een munt was vóór het metaal.

Bederfelijk voedsel werd waarschijnlijk als betaalmiddel gebruikt lang voordat mineralogie werd ontdekt. Maar het echte keerpunt was de uitvinding van weegtechnologie in het Nabije Oosten rond 3000 voor Christus, zegt ze in het persbericht.

Referentie:

Ilongo, Nicolas Og Lago, Giancarlo. (2021). Kleine revolutie van verandering. Weegsystemen en de opkomst van de eerste pan-Europese munten. Archeologie Journal.

We zouden graag van je horen!

Neem dan hier contact op
Heeft u opmerkingen, vragen, lof of kritiek? Of advies over iets waarover we zouden moeten schrijven?

READ  Zet een nieuwe man in het managementteam - E24