Nederland stopt zijn kolencapaciteit in 2030. Het is in december 2019 door de Tweede Kamer goedgekeurd. Het betreft twee RWE-kolencentrales in Nederland.
RWE-directeur Roger Meissen vraagt 1,4 miljard euro, iets meer dan 14 miljard kronen van de Nederlandse staat.
Foto: RWE / Generation SE
– RWE-voorzitter Roger Meissen zei afgelopen donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer in Den Haag dat wij het besluit als onwettig beschouwen.
RWE exploiteert twee energiecentrales in Nederland. De laatste is zes jaar geleden opgeleverd en bevindt zich in de Eemshaven. Het is gebouwd op aanbeveling van de Nederlandse staat, volgens een verklaring van RWE die opnieuw is gepubliceerd in het tijdschrift Energy platteland.
De plant kostte 3 miljard euro. RWE beweert dat het niet rendabel zou zijn om over te schakelen op biomassa in plaats van steenkool.
De overeenkomst wordt gebruikt als hefboom
RWE eist compensatie op grond van de multinationale overeenkomst Verdrag inzake het Energiehandvest Vanaf 1994 werd dat gesloten tussen 54 landen, waaronder ook Noorwegen.
De overeenkomst verplicht de ondertekenende landen om investeringen in energieprojecten die over de nationale grenzen heen plaatsvinden te beschermen en veilig te stellen.
RWE heeft nu een rechtszaak tegen Nederland aangespannen bij het Charter Dispute Tribunal, gevestigd in Washington, DC, VS.
Het is een rechtbank die tot dusver internationale geschillen heeft behandeld zonder grote publieke belangstelling te wekken.
Kritische milieuorganisaties
Het is een schandaal dat bedrijven die fossiele energie produceren, deze overeenkomst moeten kunnen gebruiken om de overgang naar schone energie te voorkomen, zegt Wendell Trio.
Het is jammer dat Nederland wordt aangeklaagd voor het verwijderen van kolenstroom, zegt Wendel Trio, voorzitter van het Climate Action Network.
Foto: Climate Action Network / CAN
Hij is de leider Climate Action Network (CAN) Het is een gezamenlijke organisatie van Europese klimaat- en milieuorganisaties.
Trio zegt dat deze schadelijke overeenkomst de kosten van deze mislukte investeringen alleen zal doorschuiven naar de belastingbetaler.
Trojka roept landen van de Europese Unie op om zich terug te trekken uit het “Verdrag inzake het Energiehandvest”
In 2019 beval de Hoge Raad het Nederlandse land de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de fundamentele mensenrechten te beschermen.
Tot grote vreugde van de Urgenda-activisten toen ze de klimaatzaak van 2019 wonnen.
Foto: SEM VAN DER WAL / AFP
Verzoeken kunnen afkomstig zijn van meerdere
Er zijn weinig opmerkingen van de Nederlandse regering over de rechtszaak, maar een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt online het volgende tegen de krant RTL Nieuws:
De Nederlandse staat bereidt zich voor om deze internationale arbitrageprocedure te implementeren.
Het kabinet stelde eerder dat energiecentrales tien jaar moeten volstaan om over te schakelen op alternatieve energiebronnen, waaronder biomassa.
Ook een ander Duits energiebedrijf, Uniper, dreigt Nederland aan te klagen.
Het is eigenaar van een kolencentrale nabij Rotterdam en is al 13 jaar in bedrijf. Uniper zal dan dezelfde internationale overeenkomst gebruiken om zijn rechtszaak te rechtvaardigen, schrijft de nieuwssite Euractive.
Maar RWE kan een vergoeding van de staat krijgen als het in 2038 kolencentrales in Duitsland moet uitfaseren. Dit is in Weisweiler in Noordrijn-Westfalen.
Foto: INA FASSBENDER / AFP
Duitsland heeft plannen om de productie van kolencentrales tegen 2038 te verminderen. Energiebedrijven zullen daar waarschijnlijk compensatie ontvangen, schrijft Reuters.
Dit is in overeenstemming met wat er is gebeurd met de uitfasering van kerncentrales. De Duitse staat heeft miljarden euro’s aan compensatie betaald aan energiebedrijven.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Debat, vluchtelingen | Als gemeenten te veel vluchtelingen opvangen, wordt de gezondheidszorg aan hun inwoners aangetast
Norges Bank heeft een fout gemaakt bij het publiceren van delen van het regionale netwerkrapport
Dagens Industri: Tesla spant een rechtszaak aan tegen de Zweedse staat