Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Een Nederlandse rechtbank beveelt Shell om de uitstoot te verminderen

Friends of the Earth en zes andere milieuorganisaties, waaronder 17.000 particulieren, gingen in 2019 in Nederland naar de rechter en eisten een grotere reductie van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen uit de schelp. Woensdag werden ze bevestigd.

De rechtbank in Den Haag heeft de schil gelast om in 2030 de uitstoot met 45 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2019.

Dit is meer dan het energiebedrijf in zijn plannen had gepland, maar Shell heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Niet genoeg concreet

Tijdens de hoorzitting zei Shell dat het aan overheden is, niet aan bedrijven zoals zijzelf, om te voldoen aan de emissie-eisen van het Akkoord van Parijs.

Het bedrijf zei hard te werken om de uitstoot te verminderen en had voor februari nieuwe doelen gesteld. Volgens deze doelstellingen wordt de schaal met 20 procent verkleind tussen 2016 en 2030, 45 procent in 2035 en 100 procent in 2050.

De eerdere doelstelling van Shell werd teruggebracht tot 30 procent in 2035 en 65 procent in 2050.

De rechtbank Den Haag concludeert dat deze doelen niet voldoende zijn en dat er geen concrete stappen zijn gezet om ze te bereiken.

Uniek

– De klimaatzaak tegen Shell is uniek omdat, voor het eerst in de geschiedenis, rechters is gevraagd een bedrijf te bevelen om CO2-arm te stoten, zoals de Nederlandse tak van Friends of Earth al voor het vonnis aangaf.

Nederland is bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering, aangezien een derde van het land onder zeeniveau ligt.

READ  Vipers tekenen Nederlandse WK-held

De Nederlandse regering heeft toegezegd de uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen.

Veel gevallen

Het proces in Den Haag is op de voet gevolgd door milieu- en klimaatactivisten over de hele wereld, en regeringen en bedrijven in veel landen zijn voor de rechter gebracht met eisen voor emissiereducties.

Vorig jaar verloren Nature and Youth en Greenpeace in Noorwegen een klimaatzaak tegen de regering, die beweerde dat deze de grondwet had geschonden door zich open te stellen voor olie-exploratie ten zuidoosten van de Barentszzee.

In maart verwierp het Europese Hof van Justitie een class action-rechtszaak die streefde naar harde klimaatdoelen in de unie, terwijl een Franse rechtbank een paar weken geleden in het voordeel van milieuorganisaties oordeelde en zei dat de Franse regering niet voldoende was om klimaatverandering te voorkomen.