Het oppervlak van de maan is bedekt met een fijn materiaal dat regoliet wordt genoemd. Omdat dit stof niet door de atmosfeer en het water wordt opgevangen zoals op aarde, is maanstof veel intenser en potentieel schadelijker.
Wanneer maanstof elektrisch geladen wordt, kleeft het aan alle oppervlakken, inclusief door de mens gemaakte technologie die op de maan landt.
Maar hoe en hoeveel van het maanstof wordt elektrisch geladen? Welke invloed heeft het op rovers en andere apparatuur?
De multi-needle Langmuir Probe (m-NLP) van het Noorse bedrijf EIDEL (Eidsvoll Electronics AS) gaat dit onderzoeken.
Het bereikt een hoogte van 1 meter op het oppervlak van de maan
Het Noorse instrument zal de elektronendichtheid op het maanoppervlak tot op 1 meter hoogte meten.
Hier snijdt zonlicht elektronen af van de regoliet. De elektronendichtheid is hier niet gemeten met de hoge resolutie die m-NLP zal bieden, zegt Tore André Bekkeng van EIDEL.
Deze dichtheid zal iets zeggen over de mate waarin maanstof elektrisch geladen wordt en aan verschillende dingen kan blijven kleven.
M-NLP is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik op onderzoeksraketten van de Universiteit van Oslo om de dichtheid van elektronen in de bovenste atmosfeer te meten. Deze zoekraketten zijn gelanceerd vanuit Andøya, Spitsbergen en Alaska, zegt Bekkeng.
Hier creëren elektronen, ook wel plasma genoemd, het noorderlicht en ruimteweer, wat invloed kan hebben op satellieten en andere technologie in een baan om de aarde. Lees hier meer over ruimteweer.
Rover uit de VAE
Het M-NLP-instrument zal naar de maan gaan, zittend op de Rashid-lander. Deze rover, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten, is ongeveer een halve meter lang en weegt ongeveer 10 kilogram.
– Onze Langmuir-sonde was de enige commercieel verkrijgbare die klein genoeg was om op een volwassene te zitten. Dus werd UiO gecontacteerd door het Mohammed bin Rashid Space Center in de Emiraten, die hen voor dit project met ons in contact bracht, zegt Peking.
Naast het meten van de elektronendichtheid, zal Rashid onderzoeken hoe het maanoppervlak is gevormd, en kijken naar de deeltjesgrootte in maanstof.
– We hadden een goede samenwerking met MBRSC en UiO tijdens de ontwikkeling van m-NLP voor de maan. Het is opwindend en verheugend dat onze Langmuir-rover nu naar de maan wordt gelanceerd, zegt Peking.
Ondersteund door het Norwegian Space Center
Rashid zal op de maan landen met behulp van de Japanse Hakuto-R-lander, ontwikkeld door het Japanse bedrijf ispace.
Ondersteuning van het Norwegian Space Center voor de ontwikkeling van zowel UiO- als EIDEL-instrumenten gedurende meer dan 10 jaar is essentieel geweest voor m-NLP-apparaten om nu naar de maan en het internationale ruimtestation te gaan, zegt Peking.
Op de Noorse satelliet, de Mercury-sonde en het ruimtestation
Lasse Clausen en andere onderzoekers van de afdeling Natuurkunde van de Universiteit van Oslo werken mee aan het nieuwe m-NLP-instrument dat naar de maan zal gaan.
– Zij zijn verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek en wij zijn verantwoordelijk voor het bouwen van het apparaat via de overeenkomst inzake intellectuele eigendomsrechten op commerciële verkoop die we met hen hebben, zegt Peking.
Een soortgelijk instrument bevindt zich op de Noorse NorSat-1-satelliet, die het vrachtverkeer naar Noorwegen in de gaten houdt. Lees hier meer over NorSat-1 en andere Noorse satellieten.
Het Noorse instrument, de Arabische maanrover en de Japanse lander zijn gelanceerd met SpaceX’s Falcon 9-draagraket vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Het startvenster is 30 november 2022.
De Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo, die op weg is naar Mercurius om te zoeken naar de kleinste planeet in het zonnestelsel, heeft ook een Langmuir-sonde om de elektronendichtheid te meten van de ruimte waar hij naartoe reist, zegt Peking.
BepiColombo heeft ook andere Noorse technologieën aan boord. Lees er hier meer over.
In 2023 zal een ander m-NLP-instrument naar het internationale ruimtestation ISS worden gelanceerd om buiten te zitten en de elektronendichtheid in een lage baan om de aarde te meten.
– Dit wordt het eerste instrument dat op het Bartolomeo-platform wordt geplaatst, dat zich buiten het Columbus-laboratorium van het Europese ruimtestation Columbus bevindt, zegt Peking.
Contact
Tori Andre Peking – eidel – tab @ eidel.no
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
De laatste van ons, Jeff Bezos
343 Industries is heel erg ‘vanaf nul beginnen’ – Hallo Tatanka
The Last of Us bewijst dat overname van Activision Blizzard geen probleem zou moeten zijn, zegt Activision Executive – The Last of Us (HBO Max)