Erling Braut Haaland, 22, heeft te maken met meer druk dan de meeste mensen, volgens sportpsycholoog Henrik Herrebrøden – die waarschuwt dat een jongere kan worden “opgegeten” door stress als ze geen goede strategie hebben om met tegenslag om te gaan.
– Het is zo groot dat het bijna moeilijk te accepteren is. Stress kan worden gedefinieerd als verwachtingen van goede prestaties. Bovenal komen de externe dingen – de verwachtingen van de media, de club en de spelers. De som hiervan zou enorm zijn.
Dat zegt Henrik Herborden, sportpsycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Oslo, toen hem werd gevraagd hoe hij de druk ziet die Haaland op zijn schouders legt.
Hij scoorde maar liefst 85 doelpunten in 88 wedstrijden met Borussia Dortmund in alle competities. Nu zal Erling Braut Haaland laten zien wat hij heeft gemaakt voor de Engelse voetbalscene.
– Het kan erg veeleisend zijn
Herrebrøden werkt al enkele jaren nauw samen met elite voetballers en is enthousiast over de reactie van Haaland wanneer hij tegenover hem staat.
Wat interessant is, is dat hij nog geen specifieke beproeving op het voetbalveld heeft meegemaakt. Ik denk dat de hoogte van de val behoorlijk groot is, dus het is een interessante stresssituatie, zegt hij.
Haaland heeft tot nu toe in zijn carrière laten zien dat hij in staat is om aan veel toernooien deel te nemen – en op het EK scoorde hij 27 doelpunten in 26 wedstrijden die hij speelde. Herrebrøden gelooft dat de tegenslag die kan komen een ervaring zal zijn voor de Noor.
– Het kan erg veeleisend en een beetje vreemd zijn als we zien wat er echt in mijn ogen leeft. Dus het kan moeilijk zijn, maar het kan heel goed zijn dat hij het goed aankan – we zullen daar een antwoord op krijgen als het gebeurt, zegt hij.
Herrebrøden doet veel onderzoek naar voetballers en degenen die beweren aan de top te staan. Hij is van mening dat de Noorse aanvallende speler een goede ‘strategie’ moet hebben om met eventuele tegenslagen om te gaan.
Hoe beter je het doet, hoe meer je weet over dingen waar je zelf geen controle over hebt, zoals de media. Hij zegt dat als je daar geen strategie voor hebt – vooral als er tegenslagen komen en er van buitenaf een negatieve focus op je is – je wordt verslonden.
‘vaste mentaliteit’
Klaus Petersen is een geestelijke gezondheidsspecialist die eerder werkte voor de jeugdafdeling van Stromsgodset – en voor het nationale team van India, terwijl hij ook de geestelijke gezondheid van individuele spelers opvolgde.
Ik denk dat hij een van de meest onder druk staande mensen in de voetbalwereld is. Maar ik krijg de indruk dat hij een zeer goed spelvermogen heeft en fouten snel achter zich laat. Dus hij resette snel en kreeg dus niet de grote dips in vorm, analyseerde Petersen.
Petersen is geïnteresseerd in twee verschillende mindsets die volgens hem belangrijk zijn voor topsporters om ze te onderscheiden.
Als je het gevoel hebt dat je altijd iets moet bewijzen, kan de uitdaging een enorm obstakel worden. De ‘fixed mindset’ gaat over denken dat je constant examens moet doen en dan koste wat kost fouten wilt vermijden – want dat zou dat talent teniet doen, zegt hij en vervolgt:
– Maar als je een groeimindset hebt, wat volgens mij Haaland waarschijnlijk heeft, dan heb je een andere houding ten opzichte van het maken van fouten – dan zie je fouten als een noodzaak om het beter te doen. Hij lijkt de mentaliteit te hebben om het goed te kunnen doorstaan.
Erling Braut Haaland en Manchester City openden zondag om 17.30 uur het Premier League-seizoen op weg naar West Ham.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
– We zouden niet kunnen zonder onze eigen omroepen – NRK Troms en Finnmark
We moeten een discussie voeren over de publicatiegekte
Gezondheid en levensstijl | De ouderenrevolutie: – Deze moet nationaal worden overgenomen