Het Noorse vastgoedbedrijf Entra heeft een overeenkomst gesloten met Gjensidige Forsikring en het Zweedse AMF Pensionsförsäkring om Oslo Areal te kopen voor ongeveer 13,55 miljard NOK, volgens een verklaring op vrijdag.
– We zien de Oslo Ariel als een kleinere versie van de Intra, en het bedrijf zal de marktpositie van de Intra in Oslo aanzienlijk versterken, zegt Sonya Horn, CEO van Intra.
17 commerciële gebouwen
Oslo Ariel bezit en ontwikkelt commercieel vastgoed in en rond Oslo.
Het bedrijf bezit 17 commerciële gebouwen, waarvan 15 centraal in de hoofdstad en twee in Sandvika buiten Oslo. De vastgoedportefeuille bestaat uit 222.000 m² huur en heeft volgens Entra een aanzienlijk ontwikkelpotentieel met een organisatie van 95.000 m² en nog een langetermijnontwikkelingspotentieel van circa 45.000 m².
De kantorenportefeuille is momenteel voor 94,4% verhuurd met een gewogen gemiddelde huurtermijn van 4,7 jaar. De zwervende huur voor 12 maanden wordt geschat op 464 miljoen NOK.
De aankoop wordt gefinancierd via bestaande en nieuwe schuldfaciliteiten, zoals gemeld.
– Oslo Ariel past strategisch als de Intra-handschoen, zowel wat betreft de locatie van de portefeuille als het inherente ontwikkelingspotentieel. Deze transactie maakt verdere winstgevende groei en grotere aandeelhouderswaarde voor Entra in de toekomst mogelijk met behulp van onze sterke balans, zei Entra-voorzitter Siri Hatlen in een verklaring.
Nog steeds in de biedingsstrijd
De aankoop komt kort nadat het Zweedse vastgoedbedrijf Balder een verplicht bod deed om de hele Entra uit te kopen, een bod dat volgende week dinsdag loopt.
Al meer dan een jaar is Entra een geliefd acquisitieobject van de vele Zweedse belanghebbenden die hebben geboden op de grote Noorse speler in de kantoorbouw. Het startschot kwam in november vorig jaar toen Ilija Batljans SBB aankondigde dat hij de Entra wilde verslinden. Een paar dagen later stortte Castelom zich in de strijd. Het duurde niet lang voordat Balder arriveerde Ook op de foto.
In het nieuwe jaar werd echter duidelijk dat de raad van bestuur van Entra het bod van SBB of Castellum niet had aanbevolen. Vervolgens verkocht SBB al haar aandelen in Entra.
Tegenwoordig bezitten Balder en Castellum elk ongeveer een derde van de aandelen in Entra.
De recente reactie van het bestuur van Entra op het verplichte bod van Balder was tweeledig, afhankelijk van wat voor visie zij in de toekomst over Entra hebben. Voor aandeelhouders “die geïnteresseerd zijn in aandelenliquiditeit en/of visie op toekomstig eigendom en corporate governance (inclusief dividendbeleid)”, beveelt de Raad van Bestuur het bod aan, maar:
Voor aandeelhouders die zich richten op het waardecreatiepotentieel van Entra op de lange termijn, en die zich minder richten op toekomstige liquiditeit van het eigen vermogen, bedrijfseigendom en corporate governance, is de Raad van mening dat het bod niet aantrekkelijk genoeg is voor de Raad om aan te bevelen dat het bod moet worden aanvaard door het bestuur(Voorwaarden)Copyright Dagens Næringsliv AS en/of onze leveranciers. We willen graag dat u onze cases deelt via een link die rechtstreeks naar onze pagina’s leidt. Het geheel of een deel van de Inhoud mag niet worden gekopieerd of anderszins worden gebruikt met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan door de wet. Voor aanvullende voorwaarden kijk hier.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Italië draagt bij aan het trustfonds “Het alomvattende fonds voor economische veerkracht en inclusie in Tunesië”.
– Het zal meer verliezers dan winnaars creëren – E24
Höger schoof een plaats op nadat een tegenstander een penalty kreeg in een kwalificatiewedstrijd voor Barcelona