De Japanse economie heeft dit jaar positief verrast. De verwachtingen van internationale financiële instellingen dat de op twee na grootste economie ter wereld in een nieuwe recessie terecht zou komen, zijn niet uitgekomen. De Nikkei op de Tokyo Stock Exchange is dit jaar 30 procent gestegen, tweemaal zoveel als de Standard & Poor’s 500.
Tien jaar shocktherapie
De Bank of Japan houdt deze week een van haar belangrijkste rentevergaderingen in jaren. Gouverneur van de centrale bank, Kazuo Ueda, is aan het opwarmen – bijna zes maanden nadat hij plotseling de leiding overnam van Haruhiko Kuroda.
Zijn voorganger introduceerde in 2013 wat hij zelf omschreef als ‘shocktherapie’ in de Japanse economie.
Sinds 2016 bestaat er in Japan een negatieve rente. De Bank of Japan heeft de zevenjarige rentecurve onder controle gehouden door het rendement op tienjarige staatsobligaties binnen een bepaald niveau te houden. Deze is naar boven bijgesteld van 0,25 procent naar 0,5 procent eind 2023 en naar één procent deze zomer.
Het rendement bedraagt nu 0,75 procent – het hoogste niveau sinds 2014. Bankgouverneur Ueda regelt de eerste renteverhoging van Japan sinds 2007, toen de financiële crisis uitbrak. Gedurende een korte periode bedroeg de rente 0,5 procent. Het is dertig jaar geleden dat dit percentage de twee procent overschreed.
– We verwachten dat de centrale bank de beleidsrente in januari zal verhogen van min 0,1 procent naar 0,1 procent, zegt Marcel Thiliant, hoofd Aziatische analyse bij Capital Economics, in een nieuw rapport.
Capital Economics is niet de enige die de renteprognoses naar boven bijstelt. Volgens Bloomberg gelooft bijna de helft van de vijftig analisten en macro-economen die Japan op de voet volgen dat dit vóór de volgende zomer zal gebeuren. Een maand geleden was dit percentage 31 procent.
Negen procent denkt dat er in januari een renteverhoging zal plaatsvinden.
– Groot risico
Thiliant gelooft niet dat de centrale bank de kans durft aan te grijpen om het streefrendement af te schaffen en tegelijkertijd de rente te verhogen.
-Het is een groot risico. Het is vermeldenswaard dat toen de centrale bank vóór de mondiale financiële crisis de rente verhoogde, het rendement op tienjarige staatsobligaties ongeveer 10 procent bedroeg. Wij denken dat hierdoor het einde van het acquisitieprogramma zal worden uitgesteld tot medio 2024, zegt Thiliant.
De Bank of Japan heeft de inflatiedoelstelling vastgesteld op 2%. Dit is de afgelopen 16 maanden bereikt. Ueda bevestigt in een interview met Yomiuri Shunbun dat de periode van negatieve rentetarieven kan eindigen wanneer de inflatiedoelstelling binnen bereik komt.
– Als we bedenken dat Japan in staat is de inflatiedoelstelling zelfs na het beëindigen van de negatieve rente te bereiken, zullen we dat doen. “We vertrouwen meer op data”, vertelt Ueda aan de krant.
Minder dan een epidemie
Financiële instelling ANZ meent een verschuiving te zien in de uitspraken van Ueda, maar verwacht deze week geen veranderingen.
– Ze zullen waarschijnlijk de bewoording verwijderen en zullen snel handelen met verdere verzachting als ze dat nodig achten. Gouverneur van de centrale bank, Ueda, gaf aan dat het monetaire beleid gevoeliger zal zijn voor data en statistieken. Het is een verandering ten opzichte van het eerdere beleid om achter de feiten aan te lopen, zegt Tom Kenny, internationaal hoofdmacro-econoom, in een nieuw rapport.
De inflatieraming van ANZ voor Japan betekent dat de financiële instelling niet gelooft dat de centrale bank in de “afzienbare toekomst” zal afstappen van een negatief rentebeleid.
-Wij verwachten dat de prijsgroei zal afnemen omdat de vraag niet sterk genoeg is om de prijsdruk in stand te houden. Kenny wijst erop dat de waardecreatie nog niet het niveau van vóór de pandemie heeft bereikt.
Mondiale gevolgen
De Bank of Japan heeft sinds de start van haar kwantitatieve versoepelingsprogramma in 2013 voor bijna 500 biljoen yen (36,5 biljoen kronen) aan staatsobligaties opgekocht. Wanneer de Bank of Japan veranderingen doorvoert, zal dit ernstige gevolgen hebben voor de financiële markten over de hele wereld.
Japanse beleggers investeerden in staatsobligaties, schulden en aandelen op markten over de hele wereld waar de rentetarieven hoger waren dan in Japan. Volgens Bloomberg worden Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland als bijzonder risicovol beschouwd.
Japanse beleggers hebben het afgelopen jaar hun bezit aan Amerikaanse staatsobligaties verminderd.
-Als u een Japanse belegger bent en obligaties in Amerikaanse dollars koopt, is het grootste risico dat de yen stijgt en de dollar verzwakt. Het devalueert de Japanse yen, vertelt Brad Setser, senior onderzoeker van de Council on Foreign Relations, aan Marketplace.
leuk vinden(voorwaarden)Copyright Dagens Næringsliv AS en/of onze leveranciers. Wij willen graag dat u onze cases deelt via links die rechtstreeks naar onze pagina’s leiden. Het kopiëren of ander gebruik van de gehele of een deel van de Inhoud is niet toegestaan, behalve met schriftelijke toestemming of zoals toegestaan door de wet. Voor meer voorwaarden zie hier.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Huil weg
De vraag naar winstgevendheid in de cloud vormt een nieuwe uitdaging
Zaptec-baas komt op afspraak naar buiten – E24