De president was zelf verantwoordelijk voor de inhuldiging. Buiten verzamelden duizenden mensen zich en volgden het openingsgebed en het vrijdaggebed via de grote schermen.
Erdoan legde uit dat een moskee op het Taksimplein al decennia lang een doelwit was.
Ik zie de Taksim-moskee als een eerbetoon aan de Hagia Sophia-moskee, die we vorig jaar openden voor gebed. En als een geschenk op de 568ste verjaardag van de invasie van Istanbul, zei de president.
President Recep Tayyip Erdogan (midden) was zelf verantwoordelijk voor de inhuldiging van de nieuwe moskee in Istanbul.
Foto: – / AFP
De locatie van de pas geopende moskee is omstreden, en dat al een hele tijd. Al meer dan 70 jaar hebben veel overheidsinstanties alle plannen om moskeeën te bouwen op het Taksimplein afgewezen. Tot nu toe is het een realiteit.
Het zandige en grijze gebouw herbergt een moskee voor 2.250 mensen, een bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en een keuken voor de armen. Het grote complex, met zijn koepel en minaretten, doemt goed op in het landschap.
De koepel van de Nieuwe Moskee toen deze in aanbouw was.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Zo ziet de grote koepel er van binnenuit uit.
Foto: Delara Senkaya / Reuters
Er wordt aangenomen dat ze de ruimte vernietigen
Onder de aanwezigen zijn de meningen verdeeld.
Dit is een revolutie. ze is heel mooi. Het is mooi voor alle moslims. Ik denk dat alleen onze president dat kan. Hij is een wereldleider, zegt Masoud Ural tegen NRK.
We misten hier moskeeën, we hadden een geweldige moskee nodig. Daarom kwamen we naar de opening. Een andere jonge man zegt Naamloos: Ik dank de president.
Anderen zijn kritischer over zowel het project als de locatie.
Volgens kunstenaar Norkan Tizal zou de moskee ergens anders in de stad moeten staan.
Foto: Sidsel Wold / NRK
De moskee is mooi, maar erg overheersend. Het doodt de nationale symbolen van het Taksimplein, zoals het Ataturk-monument en het Ataturk Cultureel Centrum. Volgens kunstenaar Norkan Tezal zal het naast de moskee heel klein zijn.
We hebben religieuze en nationale culturele waarden. Ik denk dat Ataturk een symbool is van verdeeldheid. Architectonisch gezien is de moskee prachtig, maar hij had zeker ergens anders moeten staan.
Enkele duizenden kwamen bijeen om de opening van de Taksim-moskee bij te wonen.
Foto: Sidsel Wold / NRK
Het symbool van het moderne Turkije
Het Ataturk-monument waarnaar Norkan Tizal verwijst, werd opgericht ter ere van Mustafa Kemal Ataturk.
Ataturk-monument op het Taksim-plein. Voor het beeld, gemaakt door een Italiaanse kunstenaar, worden op feestdagen officiële kransen geplaatst.
Foto: Sidsel Wold / NRK
Ataturk wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne Turkije. Hij was de eerste president van het land na de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog.
De president scheidde religie en staat in de nieuwe republiek, en het Taksimplein werd beschouwd als een symbool van het moderne, seculiere Turkije.
Velen beschouwen de wijk Beyoglu, waar het Taksimplein ligt, als het seculiere culturele centrum van Istanbul.
Het gebied staat vol met musea, bioscopen en galerijen, maar ook met winkels, hotels, restaurants en cafés. Er zijn hier ook veel centrale en moderne zakencomplexen in Istanbul.
Van oudsher was Beyoglu een niet-moslimregio, waar Grieken, Armeniërs en joden woonden.
Lees ook:
Waarom is Turkije boos omdat het moordpartijen genocide noemt?
Sinds de jaren vijftig hebben verschillende groepen geprobeerd om in dit deel van de stad een grotere moskee te bouwen.
Toen Recep Tayyip Erdogan in de jaren negentig burgemeester van Istanbul was, probeerde hij ook een moskee over te steken op het beroemde plein.
Hij merkte op dat het enige zichtbare religieuze symbool dat men kon zien vanuit een divisie de kerk was. Maar de hogere autoriteiten verhinderden het verlangen van de moskee.
Istiklal Street is de hoofdstraat in Istanbul. Zoals gewoonlijk was de plaats op de avond van 28 mei vol met mensen, een paar uur voordat de avondklok van kracht werd.
Foto: Emrah Gurel / AP
De dag van de opstand begon
De nieuwe Taksim-moskee zou opengaan tijdens de Ramadan, de heiligste maand van de islam. Maar de opening is uitgesteld tot 28 mei.
Het is dezelfde dag dat in 2013 de grote protesten tegen Erdogan begonnen.
Gezipark ligt op 100 meter van de moskee. De groene zone met ongeveer 600 bomen maakte ooit plaats voor een nieuw winkelcentrum in Ottomaanse stijl.
Protesten groeiden ook in juni 2013 om Gezi Park te behouden. De protesten werden beschouwd als de grootste uitdaging waarmee Erdogan ooit te maken heeft gehad.
Foto: Vadim Gerda / Associated Press
Het tuinprotest ontwikkelde zich tot een revolutie tegen president Erdoan en zijn conservatieve en religieuze transformatie in het land en de politiek.
Het Taksimplein was nacht na nacht gevuld met duizenden demonstranten.
Het is allemaal voorbij De rechtbank annuleerde plannen om het winkelcentrum op grote schaal te ontwikkelen.
In de zomer van 2013 kwamen honderdduizenden demonstranten bijeen op het Taksimplein om hun ongenoegen uit te spreken over het beleid en de plannen van president Erdoan voor een groot winkelcentrum.
Foto: Yannis Behrakis / Reuters
Commentatoren beschouwden de opening van de moskee op deze datum als een “dankjewel voor de laatste keer” van de Gezi-rebellen.
Maar misschien wel het allerbelangrijkste: vrijdag 28 mei is de dag vóór de christelijke verovering van Constantinopel door de Ottomaanse sultan Mehmed II.
De data vallen ook samen met de militaire staatsgreep tegen de eerste democratisch gekozen premier van het land, Adnan Menderes, georganiseerd door Turkse nationalisten.
Delen van het Taksimplein zijn nu verplaatst naar de nieuwe moskee. Tegenstanders geloofden teveel. Delen van de ruimte zijn ook een bezoekersparkeerplaats geworden.
Foto: Delara Sankaya / Reuters
Een nieuw Turkije voor Erdogan
Het is bekend dat president Erdoan meer dan normaal in beslag wordt genomen door symbolische en historische data.
President Recep Tayyip Erdogan is druk bezig geweest met de bouw van de moskee sinds hij in de jaren negentig burgemeester van Istanbul was.
Foto: – / AFP
Vooral degenen die verband houden met de welvaart van Turkije en het Ottomaanse rijk.
Voor conservatieven zijn symbolen belangrijk. Het Taksimplein, gelegen in the middle of nowhere, is het belangrijkste symbool voor allemaal. De bouw van een moskee daar, naast de Grieks-orthodoxe kerk, wordt als een grote prestatie gevierd. In deze context zullen deze data ook belangrijk zijn, vertelt Akef Beki aan NRK.
Hij is commentator voor de conservatieve krant “Karrar”. Beki schreef eerder brieven aan Erdogan, maar bekritiseert nu zijn oude baas, zoals de krant waarvoor hij werkt.
Akef Beki zegt dat de Taksim-moskee een belangrijk symbool is voor conservatieven en religieuze mensen.
Foto: Sidsel Wold / NRK
Hij zegt dat de nieuwe moskee op het Taksimplein geen boodschap is aan de secularisten.
Dit wordt gedaan in het belang van conservatieven, niet om de secularisten boos te maken. Er is een lange strijd geweest tussen secularisten en conservatieven, en conservatieven vechten er al 70 jaar voor.
Voor hen is het ook belangrijk dat de moskee de dag vóór 29 mei opent, de datum van de verovering van Constantinopel. Akef Biki legt uit dat velen aan de rechterkant graag nationale en religieuze symbolen gebruiken.
– De moskee zal fungeren als een conservatieve stempel, “sakk”. – Versterking van de islam in de stad.
Daarom was het zo belangrijk voor conservatieve politici – en hun kiezers – om daar een moskee te bouwen, zegt Becky van Taksim.
Lees ook:
Angst voor het nieuwe gigantische kanaal van Erdogan verwoest Istanbul
Van wereldberoemde kerken tot moskeeën
De opening van de moskee komt na iets minder dan een jaar van de oudste kerkgebouwen ter wereld. Hagia Sophia is omgebouwd tot een moskeeNa een besluit van president Erdogan.
De Haga Sofia is een van de mooiste sierlijke kerkgebouwen ter wereld. Nu is het voormalige museum gesloten en omgebouwd tot een moskee.
Foto: Emrah Gurel / AP
De kerk uit 537 is al meer dan 900 jaar de grootste, beroemdste kerk en centrum van de orthodoxe kerk ter wereld.
Na de Ottomaanse verovering van de stad in 1453 werd de kerk gebruikt als moskee. Beroemde mozaïeken en christelijke iconen werden bedekt en er werden vier minaretten opgericht.
Lees ook:
In dit paleis werden in dezelfde nacht 19 prinsen vermoord
In 1934 besloot Mustafa Kemal Ataturk dat de Hagia Sophia een toegankelijk museum zou worden. Het gebouw, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, was vroeger een van de grootste toeristische attracties van Istanbul. Tot vorig jaar.
Toeristen voor de Hagia Sophia op 11 juli vorig jaar, een paar dagen voordat het als museum sluit.
Foto: Emrah Gurel / AP
De Kura-kerk, een andere populaire attractie, wordt ook gebruikt als een islamitische gebedsplaats.
De kerk, die werd gebouwd tijdens het bewind van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, leek op de Hagia Sophia, die werd omgebouwd tot moskee toen de Ottomanen de stad veroverden. In 1945 werd het een museum.
De kerk is vooral beroemd om zijn goed bewaard gebleven fresco’s en gouden mozaïekwerk. Nu zijn deze afgedekt en is het gebouw niet meer open.
De Cora-kerk heeft goed bewaard gebleven fresco’s. In augustus 2020 werd het museum omgebouwd tot een moskee naar het model van de Hajjah Sophia.
Foto: Emrah Gurel / AP
Naast de Taksim-moskee aan de Europese kant van Istanbul, bouwde Erdogan de grootste moskee van Turkije met een capaciteit van 60.000 mensen aan de Aziatische kant.
Akif Beki legt het project van Erdogan als volgt uit:
Er was een strijd tussen de oppositie en de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Deze strijd wordt uitgevochten door het gebruik van religieuze symbolen.
– De commentator zegt: ik denk dat het schadelijk is om deze religieuze symbolen onderdeel te laten zijn van de strijd tussen politieke facties.
Toen hem werd gevraagd wat het volgende “symbolische doel van Erdogan” zou zijn, wist Beki het niet zeker.
De vraag is niet irrelevant, maar ik kan Erdogans volgende zet niet zien. Maar ik hoop dat de politieke partijen stoppen met het uitbuiten van religieuze symbolen. Ze zouden dit niet in de politiek moeten gebruiken, zegt Becky.
De Grote Moskee van Camlica werd geopend in maart 2019. Het is gelegen op de top van een heuvel in de wijk Üsküdar en kijkt uit over het Aziatische deel van de stad.
Foto: Yassin Akgoul / AFP
Volg de ontwikkelingen in Turkije op het NRK Nieuwscentrum:
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Sydney Sweeney over de naaktscènes: – Hij is mijn vader niet meer
Sana Marin: – Verrassing op het menu
Australië: – Totaal verbod op jacht en mijnbouw