lyrisch
uitgever:
Ashyhog
Jaar van uitgave:
2023
“Nødtvedt spande de boeg waarschijnlijk te hoog, maar het werkte.»
Bekijk alle beoordelingen
De lijnen spelen in op de gelijkenis van Jezus over talenten. Een soortgelijke hoge toon karakteriseert grote delen van het boek, maar valt ook uiteen in heel verschillende tonen. Zo is de dichter Noodtveit te herkennen aan de poëzieboeken die hij in het verleden publiceerde.
Hij hield zijn boog altijd hoog. Bovendien is het alsof hij het deze keer naar een hoger niveau heeft getild. Maar niet te luid. Het werkt.
Visionaire makers
De Noorse neodichter Olaf Nygaard (1884–1924) liet tijdens zijn leven slechts vier poëziebundels publiceren. Terwijl Nødtvedt hier zijn vijfde couplet uitbrengt, is het op de een of andere manier in de geest van Nygard, en ook naar verluidt in het bed dat Nygard zelf heeft gebouwd en waarin hij heeft geslapen. Op verschillende plaatsen is het onderwerp wat overdag wordt geregistreerd, maar lijkt te worden vergeten en verdwijnt in de omzwervingen van de ziel, om vervolgens weer op te duiken in dromen, waar alles wordt verwerkt: “In het bed van Olaf Nygaard wordt de persoonlijkheid gereorganiseerd. ”
Als literair werk is “Olav Nygard’s Bed” verbonden met een lange traditie van visionaire poëzie: het verwijst onder meer naar grote Noorse voorgangers als “Draumkvedet” (“En hij is Olav Nygard / som heve sovi so lengje” ) en “Voluspå” (“Hij is Olav Nygard / som heve sovi so lengje”) en “Voluspå” (“Voluspå” (“Half Imovan op deze nacht / dwingt de wolf uit het graf.”)

Zeldzaam ding
En dat niet alleen: hier wordt het geciteerd uit het Oude en Nieuwe Testament, uit wat Plato over dromen schrijft, en uit het toneelstuk van de Spaanse dichter Calderon uit de Gouden Eeuw, ‘Het leven is een droom’, en ook uit Søren Kierkegaard en Friedrich Nietzsche. Met meer. Natuurlijk goed thuis, maar ook met echte poëtische vernieuwingen. Een boek voor weinigen, ongetwijfeld. Weinigen van ons lezen poëzie. Maar we slapen allemaal, ook al slaapwandelt niet iedereen.
Brengt de doden weer tot leven
De dichter wikkelt zich in een ‘pyjamakleed’ en wekt de doden weer tot leven. Als een soort tussenpersoon, in sprongen van het noemen van mythen uit verschillende delen van de wereld naar het teruggaan naar de menselijke prehistorie (‘oude horrorscenario’s/van de twee miljoen jaar oude gemeenschappelijke droom’), voordat we ons plotseling in de hedendaagse wereld bevinden. technologische dagelijkse leven (met uitdrukkingen als ‘Ik zet de tandenborstel op’, ‘Slaap lekker’ en ‘Snooze’).
Met zijn onvergelijkbare combinaties van traditionele elementen en moderne toevoegingen behoort Nødtvedt vandaag de dag tot de meest uitdagende dichters in Noorwegen. Je moet moeite doen om te profiteren van Olaf Nygaards Bed, en zelfs dan is het moeilijk. Misschien kan het alleen als je wegdroomt.

Prachtig mooi
Wij geven om uw privacy
Dagbladet Het is onderdeel van Aller Media, die verantwoordelijk is voor uw gegevens. Wij gebruiken cookies en uw gegevens om onze diensten, aanbiedingen en advertenties te verbeteren en op maat te maken.
Als u meer wilt weten over hoe u uw instellingen kunt wijzigen, gaat u naar
Privacy instellingen
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Een nieuw contract tekenen: – Maakt het mogelijk duurzamer te werken
Debat, vluchtelingen | Als gemeenten te veel vluchtelingen opvangen, wordt de gezondheidszorg aan hun inwoners aangetast
Norges Bank heeft een fout gemaakt bij het publiceren van delen van het regionale netwerkrapport