Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Gedreven door angst om geen baan te krijgen – E24

Foto: Dolmen Sword

Een mysterieus telefoontje van een Zwitserse onderzoeker leidde tot je “droombaan” als CEO van de voedselgigant Orkla. Als hij van weiland wil veranderen, moet hij iets creatiefs worden – misschien als misdaadschrijver.

Gepubliceerd:

Ik was waarschijnlijk een beetje obsessief, dus ik denk dat het al snel 60-70 uur per week werd.

Jan Evar Simlich heeft het niet over zijn weken als CEO bij Orkla, zoals je zou denken, maar over zijn tijd als student. The Simple Boy uit Drammen begon al vroeg met het lezen van “Capital” en het Neighbours Number van het Zweedse zakenblad “Veckans Affärer”. De cursuskeuze viel op economie en de Norwegian School of Management.

Zie je eruit als een erg verstandige jongeman?

– Ja, heel redelijk. Ik ben opgegroeid met een alleenstaande moeder en een jongere broer, en we hadden gewoon geen goed advies. Dus het was belangrijk voor mij om na mijn studie een baan te kunnen krijgen. Misschien ben ik een beetje geïnteresseerd om te laten zien dat ik het goed kan, en ik denk dat het me sindsdien ook veel heeft beïnvloed, zegt Simlich in de aflevering van deze week van de E24 Voksenpoeng-podcast.

Luister naar het hele interview waar u normaal gesproken uw audiobestanden vindt, of in de speler hieronder.

Het is meer een leeszaal dan een studentenfeestzaal geworden, wat hij deels toeschrijft aan de grote belangstelling voor het onderwerp, en deels omdat het verlegen en een beetje onvolwassen was. Tegenwoordig beschouwen veel mensen hem als ruimdenkend, maar dat kwam met het verstrijken van de tijd en met steeds meer managementfuncties.

De meedogenloze studie leverde resultaten op: Semlitsch kreeg een jaar voordat hij afstudeerde een baan aangeboden bij McKinsey.

– Het was oké, dan kon ik de schouders iets lager krijgen. Voor een deel van het feit dat ik veel las, werd het waarschijnlijk ook een beetje gedreven door de angst geen baan te krijgen, zegt hij.

READ  De winkel heeft mogelijk geen wortels meer

Het is belangrijk om je eigen stijl te vinden

Na iets meer dan zes jaar in de adviesbranche begint hij onvoorspelbare, lange uren moe te worden. Hij geeft er de voorkeur aan projecten volledig te volgen, deel te nemen aan de besluitvorming en meer leiding te geven dan hij mag als projectmanager bij McKinsey.

Team Feeling is zo fijn om niet alleen in een team, maar in een heel bedrijf te kunnen ervaren. Geleidelijk aan werd de cultuur in het bedrijf belangrijker voor mij.

Blader door de galerij of volg Voksenpoeng_med_Nora op Instagram om het schooldagboek van Jaan Ivar Semlitsch te lezen.

Hoe creëer je cultuur?

Ik herinner me dat ik een manager had op het kantoor in Londen bij McKinsey. Ze vertelde me dat als je echt de waarheid wilt, je naar de frontlinie moet gaan en niet alleen met de mensen om je heen moet praten. Ik nam dit verder met me mee, het is belangrijk om te kunnen luisteren.

– Vind je het leuk?

– Ja. Soms voel ik me een beetje introvert, soms extravert. Maar ik hou ervan om met mensen te praten en iets nieuws te leren. Het is een belangrijk onderdeel van leider zijn.

– Maar jij bent niet echt Peter Stordalen?

– Natuurlijk niet, maar ik sta graag op het podium. Maar dan moet ik een beetje goed voorbereid zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat je je eigen stijl vindt, jezelf bent en geen kopie van anderen bent. Dan denk ik dat Petter Stordalen hetzelfde is, wordt er gezegd, zeggen ze, Semlitsch en lacht.

Zal klimmen

Afgezien van een kleine poging om in McKinsey minder over de jongen uit Drammen te praten en op dat moment vriendelijker en ‘raadgeverachtig’ in McKinsey, gaf hij het op om iemand anders te zijn. Het werden ook administratieve banen. In niet veel jaren slaagde hij erin om senior posities te bekleden in de elektronicaketen Expert, Statoil Retail, Plantasjen, Rema 1000 Industries en Elkjøp Nordic.

READ  Zweden verhoogt rente met 0,5 procentpunt - E24
Foto: Dolmen Sword

Ik ben misschien een beetje ongeduldig, vooral in het begin, zegt Semlitsch over het regelmatig wisselen van baan.

-Het was geen gevoel van klimmen, wil je altijd een beetje hoger?

– Het was er waarschijnlijk een onderdeel van, samen met een beetje ongeduld en een paar koppensnellers die de zaken een beetje hebben verplaatst. Ik voelde me een beetje gevleid toen ik een aanbod kreeg.

Hij heeft geen spijt van transformaties, hoewel hij denkt dat hij misschien meer sneeuw in zijn maag heeft gehad, vooral in het begin. Presidenten deden het vaak goed als ze na korte tijd stopten – op één termijn na. Simlich weet er een beetje van wanneer hij Ole Robert Ritan verlaat.

– Toen Rima Industries vertrok om in Elkjøp te starten, was hij teleurgesteld. Terecht. Maar sindsdien hebben we een connectie gehad, een hele goede connectie.

– Het werkt voor mij

Na een aantal goede jaren in Elkjøp, krijgt Semlitsch een mysterieus nieuw telefoontje van een bekende rekruteringsagent in Zwitserland. Hij realiseerde zich al snel dat dit een heel grote taak moest worden. Pas tijdens zijn interview kreeg hij te horen dat dit de CEO-positie van Orkla is.

– Toen ik erachter kwam dat ze een Orkla was, dacht ik dat dit de droombaan was. Ik zei in het interview dat het een van de 10 dingen is die ik wil doen voordat ik sterf.

Bij eigenaar en voorzitter Stein Erik Hagen vindt hij snel de toon, en hoewel ze het niet altijd over alles eens zijn, denkt Semlitsch met goede oplossingen te zijn gekomen.

READ  Bloomberg: Elon Musk en Twitter op de vorige pagina - deal zou maandag kunnen sluiten

Toen Orkla onlangs de gezondheids- en schoonheidsleverancier NutraQ kocht, die achter producten als het voedingssupplement Vitaepro en verschillende collageenproducten zit, was er een probleem. Voor veel producten is het bedrijf beschuldigd van het bedriegen van consumenten en bekritiseerd omdat de producten geen gedocumenteerd effect hebben.

Stein Erik Hagen van DN verklaarde dat hij niet wist dat deze producten controversieel waren.

– Is het vervelend?

– Nee, ik besteed er niet veel energie aan. Ook daarna hadden we een heel goed gesprek, zegt Simlich.

Foto: Dolmen Sword

Hij merkt op dat Orkla gezondheid als een aandachtsgebied heeft en dat ze inzicht hebben in hoe zaken rond bedrijven als Vitaepro kunnen worden opgeruimd.

Maar het is duidelijk dat suppletie soms wordt besproken en dat er niet op alles een eenduidig ​​antwoord zal zijn. Ik slik de berenvitamine, en niet iedereen vindt het ook goed. Maar het werkt voor mij dan.

– Heb je het logo en?

– Nee, het is nogal toeval, zegt Semlitsch, en hij houdt vol dat hij waarschijnlijk te verslaafd is aan het feit dat hij met collageenproducten gaat beginnen wanneer het in het Orkla-assortiment komt.

Foto: Dolmen Sword

De hardwerkende werker is niet van plan om Orkla meteen te verlaten. Als dat zou gebeuren, zou het iets heel anders doen – bijvoorbeeld een misdaadroman schrijven.

– Ik denk dat het meer in de contemplatiefase zal zijn, dwz. Maar je leeft maar één keer, dus misschien doe je op een gegeven moment iets heel anders. De een is nog jong.

Gepubliceerd: