Het Petroleum Fund is van mening dat het zijn eerste mooie aankoop in offshore wind heeft gedaan. Het fonds is van mening dat de investering over ongeveer 15 jaar zal worden gecompenseerd.
De directeur onroerend goed en infrastructuur van het Petroleum Fund, Mai Holstad.
NBIM
Iets meer dan een jaar geleden opende het Parlement de deur voor het Petroleum Fund om te investeren in hernieuwbare infrastructuur, zoals offshore windparken en zonne-energiecentrales.
Voorheen kon het fonds alleen geld beleggen in aandelen, vastrentende waarden en onroerend goed, maar het fonds investeert nu tot NOK 120 miljard in infrastructuur zoals wind- en zeekrachtcentrales.
Woensdag kwam het nieuws dat het fonds de helft van het Nederlands-Deense offshore windproject Borssele 1 en 2 had gekocht. Voor 13,9 miljard Noorse kronen.
Dit is de eerste keer dat het fonds een dergelijke investering heeft gedaan, en de eerste keer sinds 2011 dat het fonds een nieuwe investeringswereld betreedt.
In het laatste kwartaal van vorig jaar is het project Borssele opgeleverd. Mai Holstad, directeur Vastgoed en Infrastructuur van het Petroleum Fund, zei dat hij zeer tevreden was met de aankoop.
– Hier heeft het team een zeer goed uitgevoerde inspanning geleverd, dag en nacht gestopt, vertelt Holstad aan E24.
Het beleggingsteam bestaat uit vijf mensen en wordt ondersteund door de professionele gemeenschappen van het fonds op gebieden als recht en belastingen. Volgens Holstad claimde ze ongeveer een miljard aankopen zonder ooit fysiek bijeen te komen.
Niet aan tafel kunnen zitten en fysiek kunnen onderhandelen, maakt de dingen een beetje anders. Ze zegt alle glorie en eer aan het team.
– Geweldige koop
Ørsted heeft de gewoonte om de helft van zijn offshore windprojecten aan investeerders te verkopen, iets wat het bedrijf al vele malen eerder heeft gedaan. Het is onduidelijk hoeveel mensen hebben deelgenomen aan de biedronde om het belang in Porcelli te kopen, met uitzondering van het Petroleum Fund.
Is dit financieel een goede koop voor het petroleumfonds?
We vinden dit absoluut een geweldige aankoop voor het Petroleum Fund. Holstad zegt dat het helpt bij het diversifiëren van het fonds, en heeft ook een zeer goed beeld als het gaat om risico’s.
We zien hier dat we 15 jaar ondersteuning hebben, wat betekent dat we de eerste vijftien jaar geen energieprijsrisico’s lopen. Dit is een goed gereguleerde marktplaats, we hebben ook een geweldige partner die een geweldig profiel heeft binnen ESG. Dit is iets wat we erg waarderen aan Örsted, zegt ze.
ESG is de afgelopen jaren een veel gebruikte term in de financiële sector. Het betekent milieu, sociaal en bestuur, dat wil zeggen het milieu, sociale verantwoordelijkheid en corporate governance.
Krijg je geld terug
Holstad gelooft dat het petroleumfonds het geld dat het heeft geïnvesteerd gedurende de eerste 15 jaar van het offshore windproject zal teruggeven.
Waar we ons bij onze analyses op richten, is dat dit soort investeringen precies gebeurt wanneer u uw geïnvesteerde vermogen terugkrijgt. We zien het in wezen terugbrengen voordat de subsidie afloopt, de eerste 15 jaar dat je een veilige en stabiele cashflow naar het fonds hebt ”, zegt Holstad.
U vermeldt niet het rendement dat het fonds verwacht te ontvangen op de investering in Porcelli 1 en 2.
– Het is bedrijfsgevoelig, dus we stellen hier ook geen rendementseisen, net zoals we dat niet doen voor aandelen, rentetarieven en onroerend goed. Maar wat we over het algemeen zeggen, is dat we voor dit soort investeringen dezelfde rendementsvereisten verwachten als voor het fonds als geheel, zegt Holstad.
Het Petroleum Fonds kocht de helft van de Borssele 1 en 2 projecten in Nederland van het Deense Ørsted.
Ørsted / Sky Images
Lees ook
Tangen vindt hernieuwbare energie te duur: – Er is veel met botten
Gegarandeerde elektriciteitsprijs
De Nederlandse overheid garandeert een minimumprijs voor de elektriciteitsvoorziening van de projecten Borssele 1 en 2 voor een periode van 15 jaar. Prijsgarantie Voor € 72,77 per megawattuur, Wat neerkomt op ongeveer 73 øre per kilowattuur.
Het is veel hoger dan de Noorse elektriciteitsprijs, maar de prijzen in continentaal Europa zijn vaak hoger dan in Noorwegen. De prijzen voor offshore wind zijn de afgelopen jaren gedaald. Volgens het plan zal Equinor elektriciteit leveren van het Britse Doggerbank-project tegen 57 øre per kilowattuur (48 ø kilowattuur volgens de prijzen van 2012.
Het fonds mag tot 120 miljard NOK investeren in hernieuwbare infrastructuur, maar het zal tijd kosten. Het hoofd van het fonds, Nikolai Tanjin, zei eerder dat de offshore windmarkt erg duur is.
– Dit was niet gedaan in tien minuten om 120 miljard te investeren. Het kan dus in tien minuten worden gedaan als je een trucje geeft in de opbrengst die je krijgt. Maar dat doen wij niet, zegt Tangen voor de E24.
We beheren het geld van Noorwegen hier, dus we hebben strikte retourvereisten ingevoerd. Dan denken we dat je beter de tijd kunt nemen om te helpen. Het kan wat langer duren, zegt Tangen.
Lees ook
Leadership Talent 2017: Mai (35) is lid van het Global Real Estate Investment Management Team voor het Petroleum Fund met een portefeuille van 191 miljard euro.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Analisten slachtten Viable af nadat de resultaten bekend waren gemaakt
Ik kreeg een crown shock: – Hij is gek
Facebook-zwendel | Klanten van Eskil zijn opgelicht op Facebook: – Eng