Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Gezondheid en ziekte |  De verborgen ziekte: tienduizenden krijgen het, maar ze hebben geen diagnose

Gezondheid en ziekte | De verborgen ziekte: tienduizenden krijgen het, maar ze hebben geen diagnose

– Ik was niet bepaald premenstrueel toen ik jonger was, misschien was ik vroeger een beetje chagrijnig, zegt Henriette Torp.

Eind jaren dertig begon dit te veranderen. Ik voelde me vaak verdrietig, moe, ongericht en chagrijnig.

– In het begin waren er een paar slechte dagen in de maand. Uiteindelijk keek ze anderhalve week zwart op het leven en werd het alleen maar erger.

Na de ovulatie, totdat haar menstruatie aanbreekt, ervaart ze fysieke pijn in haar maag en borst, en oncontroleerbare angst en angst.

– Op het moment dat ik ongesteld word, voel ik me weer mezelf. Ik heb waarschijnlijk een goede twee weken per maand, zegt Torp, voordat mijn humeur en geduld geleidelijk weer wegglijden en depressie en angst opbouwen.

Advies voor vrouwen met ernstige premenstruele klachten

* Als u vermoedt dat u PMDD heeft, raadt PMDD Noorwegen u aan om gedurende twee tot drie cycli een symptoomdagboek bij te houden.

* U dient dan contact op te nemen met uw huisarts en te vragen om doorverwezen te worden naar een kundige gynaecoloog met bijzondere expertise.

* Er zijn ook apps waarin je vastlegt hoe je je voelt tijdens de cursus.

Bron: PMDD Noorwegen

zag patroon

“Uiteindelijk merk je dat er een patroon is dat de cyclus volgt”, zegt Torp.

De gynaecoloog draaide zijn hoofd om en probeerde haar te helpen.

“Ik vroeg me af of ik een vroege menopauze had, maar daar hebben we geen resultaten mee”, zegt Torp.

De dokter gaf haar antidepressiva en adviseerde gesprekstherapie. Vanwege lange rijen voor psychologen ging Torp uiteindelijk naar een privétherapeut. Tegelijkertijd raadpleegde ik een psychiater.

De gynaecoloog dacht dat de volgende stap was om de eierstokken te raken met behulp van chemische sterilisatie, waar Torp sceptisch over was.

Toen begon Torp premenstruele dysfore stoornis (PMDD) te lezen.

Ik herkende mezelf in alles wat ik las over PMDD. Tegelijkertijd heeft geen van mijn therapeuten tot vandaag een woord over PMDD gesproken. Mijn gynaecoloog is het ermee eens dat al mijn problemen kwalificeren als PMDD, maar ze gebruikt de term ‘ernstige PMS’, zegt Torp.

Feiten over premenstruele dysfore stoornis (PMDD)

*PMDD is een ernstige, hormonaal getriggerde stemmingsstoornis die in het nieuwe classificatiesysteem voor diagnose van de WHO is geclassificeerd als een psychische aandoening.

* Aangenomen wordt dat vijf procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd de ziekte heeft, en dit komt overeen met ongeveer 60.000 vrouwen in Noorwegen, maar dit zijn grote, donkere cijfers. Velen hebben een verkeerde diagnose gesteld.

Symptomen verschijnen meestal in de weken tussen ovulatie en menstruatie. Maar vooral in de perimenopauze (premenopauzaal, jaren 30 en 40) kunnen de symptomen erger worden en zich over de hele cyclus verspreiden totdat je nog maar één week zonder symptomen hebt.

READ  Plannen om mensen naar de maan en Mars te sturen

*PMDD is de slechte grote zus van PMS. Veel vrouwen lijden aan PMS, maar wat de twee scheidt, is dat PMDD het dagelijks leven beïnvloedt buiten de dagelijkse taken en sociale relaties.

* Volgens PMDD Noorwegen is er een aanzienlijke overlap tussen PMDD en ADHD. 46 procent van de vrouwen met ADHD heeft ook PMDD.

Bronnen: de Norwegian Women’s Health Association en PMDD Noorwegen

Verborgen vrouwelijke aandoening

PMDD Noorwegen werkt met PMDD Communicatie, Erkenning en Acceptatie. Maar aangezien de diagnose momenteel niet in het diagnostische coderingssysteem staat, ondersteunt niemand in Noorwegen deze officieel. Het nieuwe WHO-classificatiesysteem voor het correct diagnosticeren van PMDD omvat PMDD – maar dit systeem is nog niet geïmplementeerd in Noorwegen.

– Bij veel patiënten wordt PMDD nog geregistreerd als medisch dossier, zegt Jessica Husøy Kram van PMDD Noorwegen.

PMDD-symptomen

* Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, agressiviteit en meer conflicten.

* Depressie en gevoelens zoals hopeloosheid, waardeloosheid en schuldgevoelens

* Angst en stress

* Gevoel van controle of uitgeput

* Verminderde interesse in gebruikelijke activiteiten (werk, school, vrienden, hobby’s)

Concentratieproblemen, race-gedachten en hersenmist

Rusteloosheid en slaapproblemen

Vermoeidheid en een laag energieniveau

Verandering in eetlust, ‘cravings’, te veel eten, misselijkheid, buikpijn (PDS).

* Pijnlijke en gevoelige borsten, pijn in de gewrichten en spieren

* Opgeblazen gevoel, een gevoel van druk in het lichaam, gewichtstoename

Bron: PMDD Noorwegen

IAPMD, de wereldwijde organisatie voor premenstruele aandoeningen, heeft geschat dat drie tot acht procent van alle vruchtbare vrouwen last heeft van PMDD. Volgens PMDD Noorwegen wordt een aanzienlijk deel van de getroffenen niet of verkeerd gediagnosticeerd als depressief of bipolair of als gestrest ervaren.

“We schatten dat tussen de 35.000 en 97.000 vrouwen in Noorwegen aan PMDD lijden, en er is reden om aan te nemen dat er grote, donkere cijfers zijn”, zegt Husøy Kram.

Ze zegt dat veel mensen een grote opluchting voelen als ze ontdekken dat ze PMDD hebben en dat het bestaat Noors Netwerk op Facebook Waar ze ervaringen kunnen delen met andere vrouwen.

PMDD Noorwegen werkt samen met een onderzoeksteam van Høyskolen Kristiania aan de casestudy. Er wordt gekeken hoe levensstijlkeuzes zoals voeding en lichaamsbeweging, evenals facilitering op de werkplek, de symptomen kunnen verminderen en de levenskwaliteit van vrouwen met PMDD kunnen verbeteren.

Kras

Er waren periodes dat alles zo zinloos aanvoelde dat ik bijna het gevoel had dat ik niet meer kon leven. Alles stond op nul, zegt Henriette Torp.

READ  Een illegale pyro heeft het baanoppervlak van de Vålerenga Arena vernield

Christine Overdahl heeft veel soortgelijke verhalen gehoord. Ze is gepromoveerd en specialist in gynaecologie en loopt vele jaren achter als huisarts in het St Olaf’s Hospital. Tegenwoordig runt ze een gynaecologische praktijk in Trondheim, die onder meer gespecialiseerd is in hormonale stoornissen.

Het verhaal van Henriette is vergelijkbaar met dat van veel vrouwen. De verhalen zijn vaak geworteld in verdriet en wanhoop omdat ze zichzelf niet herkennen tijdens hun menstruatie. Het is vaak niet mogelijk om te begrijpen waarom je boos, prikkelbaar, depressief, bijna suïcidaal of lelijk bent tegenover dierbaren – totdat je menstruatie komt en al het zware tillen en het leven weer normaal wordt, zegt ze.

Offerdal zegt dat de aandoening in de loop der jaren erger is geworden en dat vrouwen met PMS/PMDD een verhoogde neiging hebben tot mentale problemen tijdens de menopauze.

We weten dat tot 80 procent van alle vrouwen tussen de puberteit en de menopauze een heel andere vorm van PMS heeft. Offerdal zegt dat sommigen meer worstelen dan anderen en de gevaarlijkste variant ervaren, PMDD.

verschillende behandelmethodes

Offerdal legt uit dat de cyclische hormonale veranderingen die gepaard gaan met ovulatie en menstruatie, centrale zenders in de hersenen beïnvloeden. Serotonine is de belangrijkste van deze zenders.

– Het is nog niet bekend waarom sommige mensen abnormaal reageren op normale cycli, maar we weten wel dat SSRI-antidepressiva kunnen helpen bij ernstige PMDD. Deze medicijnen verhogen de beschikbaarheid van serotonine in de hersenen, zegt Overall.

Voordat je zover komt, zijn er verschillende andere dingen die je zou moeten proberen. Het beste advies van Offerdal is om te beginnen met veranderingen in levensstijl.

– Vrouwen dienen, indien mogelijk, hun dagelijks leven in te richten in verband met het feit dat u tijdens een deel van de cyclus risico loopt. Lichamelijke activiteit, ontspanningstechnieken, yoga, reflexologie, acupunctuur en dieetveranderingen worden aanbevolen, maar er is een gebrek aan onderzoek dat de impact van deze maatregelen definitief bewijst, zegt ze.

Cognitieve therapie kan vaak helpen. Alternatieve therapieën, zoals verschillende natuurlijke producten, kunnen voor sommigen heilzaam zijn.

– Vitex agnus-castus peper-extract, monnikspeper in het Noors, is het meest veelbelovende product van de natuur. Eventueel kun je verschillende vitaminen en mineralen toevoegen. Van sint-janskruid is aangetoond dat het helpt bij de behandeling van milde depressies, maar het wordt niet aanbevolen in combinatie met anticonceptiepillen of SSRI-antidepressiva. Offerdal adviseert om een ​​nachtlampje olie te proberen.

Ze zegt dat de combinatiepil, dat wil zeggen het type dat zowel oestrogeen als progesteron bevat, meestal als behandeling wordt geprobeerd voordat men overgaat tot antidepressiva.

READ  Minister van Volksgezondheid en Welzijn Ingefeld Kirkul naar Trondelag op 8 augustus

“De pil voorkomt ovulatie, en als je hem ononderbroken gebruikt, is het de bedoeling dat je stabiele hormoonspiegels en minimale hormoonschommelingen krijgt”, legt Offerdal uit.

Ze voegt eraan toe dat niet iedereen de pil kan verdragen en dat sommige weinig of geen effect hebben.

Gebruik dan de hele maand of een deel van de maand een SSRI-antidepressivum.

Er is geen diagnostische code voor PMDD

Volgens het directoraat E-Health wordt er nu gewerkt aan een onderzoek naar het gebruik van het nieuwe classificatiesysteem van de WHO voor diagnose, ICD-11 genaamd.

Het diagnostische coderingssysteem dat we tegenwoordig in Noorwegen gebruiken (ICD-10) heeft geen code voor PMDD (premenstruele dysfore stoornis), alleen voor PMS (premenstrueel spanningssyndroom). PMDD is echter opgenomen in de nieuwe diagnostische code.

– Zoals vandaag kan de arts PMDD in het medisch dossier van de patiënt schrijven, maar als de patiënt als patiënt wordt geregistreerd, moet de ziektediagnosecode worden gemarkeerd. Geen PMDD hier, en dan kiest een arts vaak voor een minder specifieke aandoening, zoals premenstrueel syndroom, legt Taran Borg, MD, hoofd coderingsstandaardisatie bij het Electronic Health Directorate uit.

U stemt ermee in dat het misschien jammer is dat er geen specifieke code is voor PMDD, zeker met het oog op het vastleggen van de prevalentie en het volgen van de ontwikkelingen in de samenleving. Het duurde tussen de vijf en zeven jaar om het diagnostische coderingssysteem bij te werken, de laatste keer dat het werd gedaan, in de jaren negentig.

Het eerste deel van het onderzoek naar de overgang naar ICD-11 zal in het najaar van 2023 worden afgerond en zal dienen als een aanbeveling om verder te gaan met coderingssystemen voor diagnostische informatie.

vaak overlappend

PMDD is complex. Bij vrouwen met onderliggende psychiatrische of medische aandoeningen zijn de problemen erger in de fase tussen ovulatie en menstruatie.

– er is dus vaak een overlap en niet alleen het een of het ander. Het belangrijkste is uiteindelijk om de vrouwen mentaal zo stabiel mogelijk te maken, benadrukt de gynaecoloog.

Henriette Torp is een van degenen die nu een pil proberen die zou moeten kunnen helpen bij PMDD. Na drie intense jaren houdt ze nog steeds haar vingers gekruist.

– Het is net alsof ik op de aan/uit-knop druk, en het is bijna komisch hoe opgewonden ik me voel als het gordijn omhoog gaat als mijn menstruatie komt. Dan schaam ik me voor hoe ik me op de slechtste manier heb gedragen.