Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Gezondheid in het hele land | Na een bezoek aan de dokter kreeg Marty (35) het beangstigende nieuws – nu vraagt ​​ze anderen regelmatig bij haar te komen kijken: – Toen ik jong was, dacht ik ‘dit zou mij niet gebeuren’

Namsos / Trondheim: Afgelopen herfst ontdekte Mart Oestring Lidang, 35, uit Namsos dat een moedervlek op haar kuit was veranderd, dus koos ze ervoor om naar een apotheek in Trondheim te reizen om het te laten controleren.

– Kort nadat ik antwoord kreeg dat ze niets verkeerds aan de scan konden zien, maar omdat ik in een vorm schreef dat de moedervlek was veranderd, moedigde het me aan om naar een huisarts te gaan, zegt Lidang, die momenteel het onderzoek doet in Trondheim.

Maar er gingen maanden voorbij en Ledang belde de dokter niet.

– Ik ben misschien een beetje zo gestabiliseerd dat ze niets abnormaals op de scan kunnen zien, dus ik nam de tijd voordat ik iets anders deed. Toen de lente kwam en de zon warm begon te worden, dacht ik dat het misschien een goed idee was om het te doen, legt de 35-jarige uit.

Na een kleine en korte operatie werd de moedervlek verwijderd en opgestuurd voor verder onderzoek.

“Uit deze tests bleek dat niet alles was zoals het had moeten zijn, en ik kreeg te horen dat ik een maligne melanoom van het type melanoom had”, zegt Ledang.

toename in Noorwegen

In de afgelopen 10 jaar is de incidentie van huidkanker in Noorwegen aanzienlijk toegenomen. Dit geldt met name voor moedervlekkanker, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, volgens Kankervereniging.

Hoewel het risico op het ontwikkelen van moedervlekkanker toeneemt met de leeftijd, treft dit type kanker veel jonge vrouwen en mannen.

Het is heel eng dat Noorwegen aan de top van de wereld staat als het gaat om huidkanker. De chirurg die ik interviewde op de afdeling dermatologie van St. Olaves vertelde me dat veel jonge mannen dezelfde soort kanker hadden als ik, zegt Ledang.

READ  Noren verstoppen deze papieren vaak in de la

Lees ook

Deze vormen van kanker zijn het meest effectief: dit zijn de waarschuwingssymptomen

– Word bang om zich te verspreiden

Toen werd bevestigd dat Ledang huidkanker had, werd ze opgeroepen voor een operatie om meer weefsel rond de moedervlek te verwijderen.

– Ik werd pas bang toen ik erachter kwam dat het kanker was – omdat ik bang was dat de kanker zich had uitgezaaid. Gelukkig kreeg ik vorige week te horen dat er voldoende weefsel was verwijderd.

Hoewel dit heel blij nieuws was voor Lidang, kon ze niet helemaal in het reine komen met het idee dat de kanker voorbij was.

– Ik heb nog een paar controles te gaan voordat ik volledig kan uitademen, maar ik ben natuurlijk blij dat er in één keer voldoende weefsel is afgenomen.

– Je hebt me zo voorzichtig gemaakt

De Noorse Kankervereniging schrijft dat tot 90 procent van de huidkankers te maken heeft met UV-stralen, die voornamelijk afkomstig zijn van de zon en het solarium. U kunt dus uw risico op huidkanker verminderen door uw gewoontes ten aanzien van blootstelling aan de zon te veranderen.

– Toen ik twintig was, was ik altijd op zoek naar zon en een mooi kleurtje. Zoals je vroeger deed toen je jong was, dacht ik ‘dit zou mij niet gebeuren’. Nu heb ik me gerealiseerd hoe belangrijk het is om zonnebrandcrème te hebben, zegt Lidang.

Nu past ze een hoge factor toe voordat ze in de zon gaat, en vermijdt ze gewoon de zon wanneer de UV-index hoog is.

READ  Noodsituatie en gezondheid | steigan.no

– Ik geniet nog steeds van het buiten zijn, maar ik ben heel voorzichtig geworden.

Lees ook

Heb je een hond of een kat? Zo kun je tumoren op tijd opsporen

Wordt geleverd met een router

Ledang raadt je sterk aan om jezelf goed in te smeren om verbranding door de zon te voorkomen.

-Ik stel me voor dat de mensen in het zonarme Trondelag een beetje opgewonden raken om naar buiten te gaan in de zon als het er eenmaal is en ons zo in korte tijd extra bloot te geven om echt te profiteren van het beetje zonneschijn dat we krijgen tijdens de zomerrace. Het is nog steeds belangrijk om te proberen zonnebrand en blootstelling aan schade door de zon te vermijden, aangezien deze in belangrijke mate bijdragen aan dit type kanker.

Het stimuleert ook het lichaam te controleren op veranderingen in de moedervlek.

– Het is belangrijk om jezelf regelmatig te controleren, ongeacht de leeftijd, zegt ze.

Lees ook:

Lees ook

Gere, 64, en zijn dochter Tov, 35, werden door de bliksem getroffen – en hebben geluk dat ze het hebben overleefd

Lees ook

Eileen Christina (34) verloor op jonge leeftijd haar grote liefde: – Je moet stap voor stap zetten.

Lees ook

Åsgeir (39 jaar) is een van de weinige verloskundigen in Noorwegen: – Ik heb geen weerstand of twijfel ondervonden