Het nauwlettende toezicht van de EU op de Griekse economie eindigde na 12 jaar. Strikt toezicht was een bepalende voorwaarde voor grootschalige hulp aan de financiële crisis.
In november 2009 leidde een forse stijging van het begrotingstekort tot een grote economische crisis in Griekenland, een crisis die rimpeleffecten had in de hele eurozone. De overname duurde meer dan een decennium.
Het trio van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) verleenden Griekenland 289 miljard euro aan crisishulp, maar eisten een reeks pijnlijke hervormingen. De overheidsuitgaven moesten omlaag en daarmee gepaard gaande verlagingen van de lonen in de publieke sector, belastingen moesten worden verhoogd en veel overheidsbedrijven moesten worden geprivatiseerd.
Lees ook
De Griekse crisis is voorbij
De economie is met meer dan een kwart gekrompen, de werkloosheid is opgelopen tot bijna 28 procent en veel hoogopgeleide mensen hebben ervoor gekozen het land te verlaten.
Nu maakt de Griekse economie echter een nieuwe groei door. De Europese Commissie verwacht dit jaar een groei van 4 procent, ruim boven het verwachte niveau van 2,6 procent in de eurozone.
Tot nu toe zijn de Griekse financiën elke drie maanden gecontroleerd totdat het land schuldverlichting ontvangt. Vanaf zaterdag hoeft dat niet meer en krijgen de Griekse autoriteiten meer financiële vrijheid.
Lees ook
Zo gebruikte Griekenland de miljarden die het ontving aan crisisleningen
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Hij heeft zestien keer zoveel patenten gekregen als Tesla
Reacties: – Angstaanjagend
De Amerikaanse inflatie steeg in augustus – E24 naar 3,5 procent