Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Groot-Brittannië stelt vlucht van asielzoekers naar Rwanda uit

Groot-Brittannië stelt vlucht van asielzoekers naar Rwanda uit

Onder meer het eerste vliegtuig dat asielzoekers van het VK naar Rwanda zou vervoeren, werd dinsdag op het laatste moment de start geweigerd. BBC.

Naar verwachting worden zeven mensen naar het Oost-Afrikaanse land gestuurd, maar het vliegtuig werd geannuleerd nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn bod had geblokkeerd.

Het vliegtuig stond dinsdagnacht op een militair vliegveld in Wiltshire klaar om op te stijgen. De datum van de vlucht was niet duidelijk.

Volgens het persbureau Sky Newstwee van de passagiers die naar Rwanda moesten worden gestuurd, verlieten eerder op dinsdagavond het VK na veel.

Het Centrum voor Mensenrechten schreef in een besluit dat ten minste één van de asielzoekers, een Iraakse man, in het VK moet blijven, omdat hij gevaar kan lopen als hij naar Rwanda wordt gestuurd. Het Verenigd Koninkrijk is het ondertekenende land van de rechtbank en staat los van de Europese Unie.

Oorspronkelijk zouden 130 asielzoekers met het eerste vliegtuig worden gestuurd. Maar het aantal werd uiteindelijk teruggebracht tot zeven, voordat de rechtbank dinsdag een beslissing nam.

zal niet worden afgeschrikt

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zei dat de Britse regering teleurgesteld is, maar “ze zal niet terugdeinzen om het juiste te doen”.

In een verklaring zei ze dat het plan zou helpen het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars te vernietigen en verlies van mensenlevens te voorkomen, terwijl het ervoor zorgt dat mensen die het echt nodig hebben, worden beschermd.

– Het is zeer verrassend dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tussenbeide is gekomen ondanks eerdere successen in onze nationale rechtbanken, zegt Patel.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zei dat de regering zich niet liet afschrikken en dat de voorbereidingen voor de volgende vlucht al aan de gang waren. Foto: Alberto Bezzali/Paul via AP/NTB

We zullen niet aarzelen om het juiste te doen en plannen uit te voeren om de grenzen van ons land te controleren. Onze advocaten bekijken alle beslissingen die met betrekking tot deze reis zijn genomen en de voorbereidingen voor de volgende reis beginnen nu, zoals gemeld

onderhevig aan kritiek

De regering van premier Boris Johnson, die heeft beloofd de grenzen na de Brexit aan te scherpen, is onder druk komen te staan ​​door het feit dat een recordaantal migranten uit Noord-Frankrijk via het Engelse Kanaal het land is binnengekomen.

Sinds het nieuwe jaar zijn er meer dan 10.000 het kanaal overgestoken.

In april werd een overeenkomst met Rwanda ondertekend om asielzoekers daarheen te sturen, met als doel migranten en vluchtelingen te intimideren om het kanaal over te steken. In ruil daarvoor krijgt Rwanda enkele miljoenen ponden aan ontwikkelingshulp.

Het is zwaar bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties. Critici zeggen dat het illegaal en onmenselijk is om mensen naar een ver land te sturen waar ze niet willen wonen.

Daarnaast wijzen ze op de mensenrechtensituatie in Rwanda, waar president Paul Kagame al bijna drie decennia met ijzeren vuist regeert.

Human Rights Watch Het heeft ook wijdverbreide mensenrechtenschendingen gedocumenteerd en beschuldigt de veiligheidstroepen van het willekeurig opsluiten van mensen en het systematisch martelen van hen op de ergst mogelijke manier.

De Rwandese regering wijst de kritiek van de hand.

Oplossing in juli?

Vrijdag besliste een Britse rechter dat het beleid van Rwanda aan een geheel nieuwe herziening moet worden onderworpen, maar tegelijkertijd is het geen misdaad om enkele asielzoekers naar Rwanda te sturen terwijl de herziening aan de gang is.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zei dinsdag dat de deportaties moeten wachten tot de Britse rechtbanken een definitieve beslissing nemen over de vraag of de praktijk legaal is. In juli zal het gebeuren.

Deze praktijk is niet uniek voor het VK. Politici in Denemarken en Oostenrijk hebben soortgelijke plannen overwogen, terwijl Australië sinds 2012 een asielopvangcentrum heeft in het Pacifische land Nauru.

READ  Wit-Rusland, Polen | Bliksem en lasers op de grens tussen Polen en Wit-Rusland