Auto’s met niet-mechanische besturing, of “steering by the wire” zoals dat in de branche wordt genoemd, is momenteel een zeldzame vogel op de parkeerplaats. Dit gaat misschien veranderen.
Kortom, het stuursysteem by wire is een systeem waarbij de mechanische verbinding tussen de vering en het stuur wordt vervangen door een elektronische verbinding. De gegevens worden vervolgens van de positiesensoren op het stuur naar de stuurbekrachtigingsactuator gestuurd, die de hoek van de voorwielen aanpast.
Dit klinkt misschien riskant. Als de verbinding verbroken wordt, kun je zoveel sturen als je wilt – de voorwielen gehoorzamen niet aan commando’s. Maar hetzelfde geldt voor veel andere voertuigbedieningen die niet meer mechanisch zijn, zoals gaspedalen, automatische versnellingshendels en in sommige gevallen ook rempedalen.
Auto’s met deze technologie zijn gelanceerd. Het model waar veel Noren tegenwoordig op hebben gewacht, is de Toyota bZ4x, en het tweelingmodel is de Subaru Solterra. In het verleden heeft Nissans submerk Infiniti hiermee modellen gelanceerd.
Volgend jaar lanceren grote autofabrikanten
Automotive onderaannemers, zoals Bosch, Schaeffler en ZF, zijn klaar voor hun systemen. Als we de ZF geloven, dan zijn autofabrikanten klaar om de stuurkolom door te snijden. Veel grote bedrijven zouden in 2023 klaar moeten zijn om auto’s met draadgeleid stuursysteem te produceren, naar mij bedrijf. Het bestelvolume moet groot zijn.
De exacte autofabrikanten die het systeem hebben gekocht, zijn echter geheim. Volgens de Duitse internetkrant Edison Een ZF-vertegenwoordiger wilde geen van zijn klanten noemen tijdens de recente perslancering van het systeem.
Dit komt omdat de autofabrikanten zelf de technologie die ze gebruiken willen communiceren, niet in het minst wanneer ze het willen communiceren.
Ook autofabrikanten willen zoveel mogelijk krediet voor de nieuwe technologie zelf houden. Het is een bekend feit dat Toytoa een stuursysteem met draad heeft, maar het is niet erg bekend dat het is ontwikkeld door de JTEKT-onderaannemer.
Hoewel ZF nu zegt dat ze grote klanten hebben die volgend jaar auto’s met hun systeem uitbrengen, zouden ze zichzelf verslagen moeten zien worden door JTEKT, die op zijn beurt de in-wire besturing levert aan de Subaru Saltera, Toyota bZ4x en Lexus RZ450e.
Het moet auto’s veiliger maken
Een Artikel – Goederen De publicatie in IEEE Transactions on Electric Transmission in 2020 beschrijft enkele voor- en nadelen van wire-routing-systemen.
Dergelijke systemen kunnen bijvoorbeeld helpen om het gewicht van de auto te verminderen. Het kan ook het aantal verbruiksonderdelen verminderen. Daarnaast is er meer ruimte om te benutten in de cabine. Het zou gemakkelijk zijn om auto’s te produceren met een stuur aan de rechter- of linkerkant. Bovendien kan de eigenlijke geometrie van de wielophanging worden vereenvoudigd.
Het maakt het ook gemakkelijker om andere soorten stuurwiel te implementeren, zoals het “stuurwiel” zoals Toyota biedt in de bZ4x. Omdat er geen mechanische koppeling is, kan de fabrikant ervoor kiezen om bij verschillende snelheden meer of minder stuurtoegang te verlenen. Daarnaast kan de stuurrespons elektronisch worden aangepast om bijvoorbeeld een sportiever stuurgevoel te geven.
En hoewel het op het eerste gezicht misschien een technologie lijkt die de auto minder veilig maakt, is het idee in werkelijkheid dat het auto’s veiliger moet maken. Als de auto geen stuurkolom heeft, wordt dit gevaar bij een aanrijding geëlimineerd.
Maakt het gemakkelijk om te helpen met het beheer
Volledige elektronische controle maakt het ook mogelijk om een automatische uitwijkmanoeuvre uit te voeren op dezelfde manier waarop auto’s tegenwoordig een automatische noodrem hebben. Als de remweg te kort is, kan het computersysteem van de auto ervoor kiezen om weg te rijden van het obstakel.
De draadgeleide functie maakt het ook gemakkelijker om volledig zelfrijdende auto’s te produceren op de dag dat het geschikt is. Een auto die alleen kan rijden hoeft niet altijd over een stuur te beschikken. Als er geen mechanische verbinding is tussen het stuur en de wielen, kan het gemakkelijker worden opgeborgen wanneer het niet in gebruik is.
Canoo is een van de spelers die werkt aan het ontwikkelen van auto’s die zelfrijdend kunnen worden. Op hun platform is een draadgeleid stuursysteem een essentieel onderdeel van het concept, waardoor het gemakkelijk is om auto’s aan te passen aan veel verschillende behoeften.
vereist herhaling
De veiligheid wordt gewaarborgd door veel redundante systemen. Er lopen meerdere kanalen parallel tussen het stuur en de actuator, en het systeem is uitgerust met minimaal twee actuatoren voor het geval één ervan plotseling uitvalt.
Volgens het artikel staat het geleidingssysteem per draad nog steeds voor zijn uitdagingen. Het vereist complexere besturingssystemen en de betrouwbaarheid moet zeer hoog zijn. Als het draadstuursysteem is ontworpen met mechanische redundantie – wat betekent dat er nog steeds een mechanische verbinding is tussen het stuur en het wiel voor de veiligheid – dan verdwijnen veel van de voordelen die gepaard gaan met kosten- en gewichtsbesparing. Nissan’s Infiniti-modellen hadden zo’n iteratie.
De noodzaak van redundantie is zelf een kostenfactor. Het is dus niet vanzelfsprekend dat het goedkoper zou moeten zijn om auto’s te bouwen met een draadgeleid systeem.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
DAF heeft productiefaciliteiten voor elektrische vrachtwagens geopend
Het kan enkele maanden duren voordat de chaos op de luchthaven van Amsterdam is opgelost
KLP stuurt een brief naar het bestuur van Tesla – E24