Uit recente cijfers van Helse Nord blijkt dat er in de regio meer dan 1.000 vacatures zijn.
Velen van hen zijn zeer belangrijke medewerkers van ziekenhuizen.
haar dagelijks leven Het werd een onoplosbaar mysterie.
Tegelijkertijd is het lastig om vast personeel aan te trekken.
De enige mogelijkheid om de hiaten in het werkschema op te vullen is een baan.
kosten. Alleen al in 2022 gaven alle ziekenhuizen in Noord-Noorwegen ongeveer 530 miljoen NOK uit aan het inhuren van het broodnodige personeel. Dit is sinds 2019 verdubbeld.
In hetzelfde jaar boekte Helles-Nord een tekort van Ongeveer NOK 850 miljoen.
Je moet de macht overnemen
Het is zo ver gegaan dat minister van Volksgezondheid Engfield Kirkwall (AP) heeft geëist dat het gezondheidsbedrijf de greep op de financiële problemen verstevigt. Onder meer door zowel naar de taakverdeling als naar de taakverdeling te kijken.
– In al onze ziekenhuizen zijn herstructureringswerkzaamheden aan de gang. We nemen actief maatregelen om dit aan te pakken en bekijken wat we kunnen doen om de beschikbare middelen zo goed mogelijk te benutten. Toen kregen we een groot nieuw mandaat van de minister om te kijken naar taakverdeling en structuur.
ze zegt Anita Minzoni-Enarsen. Zij is de Human Resources Manager bij Hells Nord.
De gezondheidsorganisatie heeft het niet gemakkelijk. Als je meer mensen had kunnen aannemen, had je veel geld kunnen besparen.
Cijfers van Helse Nord laten zien dat het inhuren van een enkele vroedvrouw tussen de 300.000 NOK en 400.000 NOK per jaar meer kost dan om de persoon zelf in dienst te nemen.
Als je een psycholoog nodig hebt, is de rekening veel hoger: tussen de NOK 790.000 en NOK 830.000 extra.
– Waarom is het u gelukt om tijdelijke werknemers te krijgen, maar geen vaste?
– Nu is het vaak zo dat degenen die in uitzendbureaus werken niet per se degenen zijn die in ons opnamegebied wonen. Een groot aantal van hen woont in andere landen of werkt in andere regio’s en gebruikt een deel van hun vrije tijd om voor een bureau te werken, zegt Mintzoni-Einarssen.
Je zou nog eens moeten nadenken
Hans-Olav Mellberg is professor aan de afdeling Community Medicine van de Universiteit van Tromsø (UiT) en onderzoeker aan het Oslo University Hospital (OUS). Hij vindt dat zorgorganisaties opnieuw moeten nadenken.
– Een van de dingen die ik dacht was dat in plaats van deze hogere salarissen aan te bieden via uitzendbureaus, er meer flexibiliteit had kunnen zijn bij het inhuren van mensen met hogere salarissen, en op die manier het probleem verkleinde. Maar je kunt niets bieden voor een salaris, zegt hij, en vervolgt:
– Een andere mogelijkheid als je veel taken hebt en weinig mensen, is om deze taken in gemeenschappelijke ruimtes te coördineren. Als je ze combineert, heb je minder functionaliteit nodig, zegt hij.
Sluit secties
Tegelijkertijd wijst hij erop dat het niet per se zo eenvoudig is.
– Er komt een strijd tussen ziekenhuizen en wie zich gaat specialiseren in verschillende zaken. Dat betekent dat je in sommige ziekenhuizen misschien afdelingen moet sluiten, zegt hij.
En Millberg is niet de enige die er zo over denkt.
tWoensdag om 11.00 uur komt de commissie Gezondheidswerkers met haar rapport.
Volgens wat NRK mankeert, zullen ze hier onder meer een onderzoek naar een duurzame ziekenhuisstructuur voorstellen. Het geeft aan dat het vereist dat de huidige structuur wordt voorzien van een groot aantal ziekenhuizen met spoedeisende functies.
– Maar zou dit niet kunnen leiden tot grote politieke onrust?
duidelijk. Dit is een klassieke strijd. Als je zo’n lang land hebt, is het moeilijk om met zulke vereisten te kunnen jongleren met de noodzaak om grote afdelingen te hebben met een hoge mate van specialisatie en zoveel to-do-lijstjes in lokale ziekenhuizen. Tegelijkertijd hebben patiënten een korte vlucht.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Lyngdal gemeente – is de nieuwe manager van de gemeente
Debat: Alles wat ik wil is mezelf zijn als een heel persoon
Gezondheid en politiek | Het rapport van de ziekenhuiscommissie kreeg gemengde reacties