Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal de abortuswetgeving in Mississippi in overweging nemen. Dit zou kunnen leiden tot een ernstige inperking van abortusrechten in de Verenigde Staten, schrijft de Associated Press.
Demonstranten halen de ontevredenheid van de Senaat aan over een wetsvoorstel dat abortus verbiedt nadat de hartslag van de foetus is gehoord. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB
Maandag maakte het Amerikaanse Hooggerechtshof bekend dat het de zaak zou behandelen. Hij zal waarschijnlijk in de herfst voor de rechtbank verschijnen, en het zou een baanbrekende rechterlijke beslissing kunnen zijn. Het recht op abortus in de Verenigde Staten is gebaseerd op een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973 genaamd Roe v Wade.
Het Hooggerechtshof heeft een grote meerderheid van rechters die als conservatief worden beschouwd nadat Donald Trump drie rechters had goedgekeurd.
De relevante wet verbiedt abortus na de vijftiende week. Ter vergelijking: Noorwegen heeft tot de twaalfde week een kans om zichzelf af te breken. Het heeft dit jaar voor veel controverse gezorgd dat sommige partijen dit recht zullen uitbreiden.
Het staatsverbod op de Mississippi is eerder verboden door lagere rechtbanken, die menen dat de wet in strijd is met de uitspraken van het Hooggerechtshof.
Historisch besluit
Het Hooggerechtshof oordeelde voor het eerst dat een vrouw een grondwettelijk recht op abortus had in 1973, en bevestigde het 19 jaar later in een nieuwe uitspraak. De zaak Roe v.Wade is een van de belangrijkste gerechtelijke uitspraken in de geschiedenis van de Verenigde Staten, in overeenstemming met civiele rechterlijke uitspraken.
Onlangs zijn in de Verenigde Staten verschillende controversiële abortuswetten voorgesteld en aangenomen. Analisten zijn van mening dat de Republikeinen dat deden in de hoop dat een van hen voor het Hooggerechtshof terecht zou komen en zou eindigen met een beslissing om Roe v.Wade ongedaan te maken.
Lees ook
De door Trump aangestelde rechter stond op het punt om te verhoren. Dit is wat ze zei over abortus, het homohuwelijk en haar man.
Rechter Ruth Bader Ginsburg van het Hooggerechtshof, die afgelopen herfst stierf, was een van degenen die al lang een nieuwe rechtszaak over de kwestie hadden geblokkeerd.
Haar vervanger, genomineerd door Donald Trump voordat ze de verkiezingen verloor, Amy Connie Barrett, is een van de meest uitgesproken tegenstanders van abortus die al tientallen jaren in het Hooggerechtshof zit.
Amy Connie Barrett werd afgelopen herfst benoemd tot nieuwe rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Foto: POOL / X80003
De meerderheid van degenen die zijn verdwenen
Rechter John Roberts beschreef de Mississippi-wetgeving als identiek aan de Texas-wet, die het Hooggerechtshof in 2016 ongrondwettig verklaarde. De meerderheid achter deze beslissing bestaat niet meer.
Roberts is conservatief, maar heeft eerder met de liberalen gestemd over abortuskwesties. Als hij dat in dit geval zou doen, zouden de liberalen niet de meerderheid hebben.
De enige abortuskliniek in Mississippi is open gebleven ondanks de wet, die in 2018 van kracht werd. De eigenaar zegt dat de kliniek tot week 16 abortussen uitvoert.
De wet voorziet in uitzonderingen in gevallen waarin er sprake is van een medisch noodgeval of ernstige misvorming van de foetus.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Londen krijgt een nieuw ‘superriool’ – E24
Passagiers overleden: – Het personeel deed niet genoeg
Een Russische hackgroep heeft de website van de Britse koninklijke familie aangevallen