Het gezondheidsdirectoraat moet de regering antwoorden op de vraag of er veranderingen hebben plaatsgevonden in de toegang van schoolkinderen tot gezondheidsdiensten terwijl de staking voortduurt.
Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn in een e-mail aan VG.
– Het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn heeft, net als veel andere ministeries, zorgen ontvangen over de mate waarin de gezondheid van kinderen en jongeren goed genoeg wordt verzorgd in verband met de aanhoudende lerarenstaking. Zeker in het licht van het feit dat de staking komt vlak na twee jaar scholen sluiten tijdens de pandemie, schrijft het ministerie van Volksgezondheid in een e-mail aan VG.
Ze schreven dat het ministerie het directoraat had gevraagd contact op te nemen met staatsfunctionarissen om een ”status en beoordeling” te verkrijgen van een geschikte groep gemeenten die door de staking waren getroffen.
Met als doel om te verduidelijken of er geregistreerde veranderingen zijn in de aanwezigheid van scholieren bij schoolgezondheidsdiensten, jeugdgezondheidscentra, huisartsen, spoedeisende hulp en andere gezondheids- en aanverwante zorgdiensten.
Andere maatregelen zoeken
Het ministerie schreef dat de vrijstelling van het Directoraat van Volksgezondheid is vrijgesteld van openbaarmaking.
Ook is aan ambtenaren gevraagd om te beoordelen of er andere mitigerende maatregelen waren die in de betreffende gemeenten hadden moeten worden genomen, met als doel de beschikbaarheid van diensten te vergroten en de psychosociale gevolgen van de staking te minimaliseren.
Verder verwijst hij naar het ministerie van Arbeid voor verdere vragen over de manier waarop de regering met de staking omgaat.
Het is minister van Arbeid Marte Mjøs Persen (AP) die formeel beslist of de gevolgen van de staking zo ernstig zijn dat deze kan worden afgeblazen via de Raad voor het Verplichte Loon, maar het ministerie van Onderwijs is verantwoordelijk voor het opvolgen van de ontwikkelingen en het informeren van het ministerie van Arbeid.
VG schreef eerder over de directie Onderwijs en staatsambtenaren die lopende onderzoeken zijn gestart naar de gevolgen van de lerarenstaking.
psychische stoornissen
Velen riepen de regering op om in te grijpen in de zogenaamde verplichte looncommissie.
Om de staking met het Gedwongen Loonbestuur te kunnen beëindigen, moet er levensgevaar, gezondheid of andere zware sociale redenen zijn om de staking te beëindigen.
Secretaris-generaal Tove Gundersen van de Raad voor Geestelijke Gezondheid riep eerder op tot het afblazen van de lerarenstaking vanwege het verhoogde risico op psychische aandoeningen voor studenten die dubbel getroffen zijn door de schoolpandemie en de lerarenstaking.
escaleer de klap
Ondanks bijna negen uur bemiddeling in het weekend, slaagden beide partijen er niet in om een akkoord te bereiken in de lerarenstaking en eindigden ze met een nieuwe schending. Eerder op maandag maakte de Onderwijsvereniging bekend dat vanaf volgende week maandag ruim 100 nieuwe docenten in staking gaan. Deze keer worden de leraren in Stavanger ontslagen.
Als de leraren uit Stavanger worden teruggetrokken, zullen ongeveer 8.550 leden van de Onderwijsvereniging staken.
Vakbondsleider Stephen Handal klaagde dat er nu meer studenten zullen worden getroffen.
– Dit is een moeilijke situatie voor veel studenten, zei Handal, en velen willen natuurlijk terug naar school om weer normale dagen met hun leraren door te brengen.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
Jens E. Kjeldsen is van mening dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2023 verrassend actueel waren
Onderzoek: Vrouwen die borstvoeding geven, krijgen mRNA uit het vaccin in hun moedermelk
Debat, geestelijke gezondheid | Het is tijd om te werken aan het verbeteren van de geestelijke gezondheid van jongeren