The Guardian meldt dat het huis, ontworpen als een groot rotsblok, nieuwe wereldmogelijkheden opent.
Volgens de Britse krant is het echtpaar Ellis Lutz en Harry Deckers donderdag 29 april verhuisd. Het project wordt geleid door Sand-Cobain Weber Pimics en is in 2018 gelanceerd. De Technische Universiteit Eindhoven is onder meer een van de in totaal zes partners. Het project Milestone beoogt de bouw van vijf woningen in de eerste fase, in de wijk Bosridge in Eindhoven.
Dubbel gebogen oppervlakken
Het eerste huis is 95 vierkante meter groot en heeft twee slaapkamers, een woonkamer en een keuken. Of het nu gaat om tegelproductie of 3D-printen voor de wanden, het dak is een heel gewone houtconstructie.
Bosrik is een wijk die groen, klimaatvriendelijk en duurzaam moet zijn en die vastberaden enthousiastelingen zal bekoren. Dit is de eerste woonwijk in Eindhoven die niet is aangesloten op het gasnet van de stad.
Op de website van het project staat dat het doel is om 3D-printen door beton te transformeren naar een eenvoudigere en meer formele constructiemethode. De eerste experimenten werden uitgevoerd in de laboratoria van de universiteit, terwijl Loutz en Deckers nu op de plek van het gesettelde huis bouwden.
Een voordeel van de tegelproductie is dat er beduidend minder beton nodig is en er minder uitstoot is. Het biedt ook totaal andere mogelijkheden voor het ontwerpen van gebouwen dan traditionele gietmethoden, aangezien productiemethoden worden gewaardeerd. De foto’s afkomstig van het huis in Bosridge laten duidelijk zien dat de architect in staat was om dubbelgekromde oppervlakken te gebruiken. Op de website van het project staat dat details snel kunnen worden gemaakt in beton dat niet groter is dan een erwt.
Meer in Azië
De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het gebruik van tegelproductie in de bouwsector. In Noorwegen produceert Synthef in samenwerking met Construction City 3D-printen van betonnen gebouwen. Voordat dit hele huis in Nederland werd gebouwd, was het erg klein in Europa, met slechts één gebouw in Nantes in Frankrijk en één gebouw in Northampton, Denemarken. Er zijn twee 3D-geprinte betonnen gebouwen in Rusland. Maar het is Azië dat tot nu toe tot groei heeft geleid, althans in termen van hoeveel er is gedrukt. In China worden zes gebouwen gedrukt, waar ook openbare toiletten worden gedrukt. In Manilla, Filippijnen, gingen ze verder en drukten een hotelpakket af met de naam Total Custom.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Ivanka Trump: – Verscheen op de koninklijke bruiloft
De Europese Commissie weigert het gebruik van privéjets te reguleren – energie en klimaat
Mål-Pål meldt dat hij fit is voor de wedstrijd van zondag tegen Rosenborg