Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Het laatste kanon werd gered

Het laatste kanon werd gered

Sinds 1980 wordt het provinciemuseum in Culmar jaarlijks ondergedompeld in het wrak van het koninklijke schip Cronon. De laatste van de 126 kanonnen is geborgen, maar het duiken gaat door.

Sinds 1980 wordt het provinciemuseum in Culmar jaarlijks ondergedompeld in het wrak van het koninklijke schip Cronon. De laatste van de 126 kanonnen is geborgen, maar het duiken gaat door.

23 augustus 2023

☒ ADVERTENTIE:

Injectbanner_1 Fotografit AOI Strobe Desktop

Op 1 juni 1676, na de aanval op de Deens-Nederlandse vloot, kapseisde Kronen en ging naar de bodem van Halderstad aan de oostkant van Åland.

Van de 850 mensen bereikten er slechts 50 de wal. Het schip had 126 bronzen kanonnen van verschillende groottes.

kroon

Ontdekkingen in Kronen. Foto: Försvarsmakten/Kalmar Läns Museum

Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de Zweedse marine vorig jaar werd het laatste vernielde bronzen kanon geborgen en met veel pracht en praal overgedragen aan het Kalmar County Museum.

Het duiken op het wrak was echter nog lang niet voorbij; duikers van HMS Bellows zouden begin juni verder onderzoek doen naar de Cronan.

Lees verder

Hier is een blik op de Dalaro-raket in 3D

Duikers komen medio augustus terug en concentreren zich vervolgens op de buitenkant van het wrak om mariene archeologen te helpen een beter beeld te krijgen van hoe het schip is ontworpen en ingericht.

De eerste duiken op Kronen werden in 1980 gemaakt op initiatief van Anders Franzen, dezelfde man die in 1956 het wrak van het koninklijke schip Vasa ontdekte.

HMS-balg

Het onderzeebootreddingsschip HMS Bellows. Foto: Försvarsmakten

READ  De motie van wantrouwen tegen de Nederlandse premier werd met een meerderheid weggestemd

Sinds 1981 duikt het Culmar County Museum elke zomer naar het 27 meter diepe wrak. Het project wordt sinds 1983 geleid door mariene archeoloog Lars Einarsson van het Kalmar County Museum.

Duikers bij de Zweedse marine moeten jaarlijks een test ondergaan, waarbij ze gedurende een periode van een week verschillende duiken maken. Voor duikers is de combinatie van training en mariene archeologie een enorme opgave.

Lees verder

Er zijn mogelijk oorlogsschepen uit de 16e eeuw ontdekt

Ze zullen onder meer mechanisch werk doen, zoals lassen en snijden, en leren hoe ze een gigantisch grondvacuüm moeten gebruiken, een zogenaamde ‘mammoetvacuüm’.

Bij het duiken in Kronen wordt veel gebruik gemaakt van vacuümzuiging om de bodem rond het wrak op te graven en te onderzoeken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat eventuele bevindingen worden opgenomen en vernietigd.

In Karlskrona werden zes wrakken geïdentificeerd

Aan boord is een zuigzeef bevestigd, waar het personeel alles wat binnenkomt inspecteert. De conservatoren van het Culmar County Museum zijn altijd ter plaatse om voor eventuele vondsten te zorgen.

Een typische duikdag in Cronan begint vroeg en het eerste paar duikers gaat al om zeven uur ’s ochtends het water in. Daarna blijven ze min of meer duiken tot negen uur ’s avonds.

Lees verder

Wat doet een mariene archeoloog?

Omdat duiken met 36% nitrox ongelooflijk efficiënt duiken mogelijk maakt, en duikers tot wel 100 minuten beneden kunnen blijven.

Dit wordt gevolgd door een decompressie van 30 minuten op een diepte van zes meter, waarbij de duiker zuivere zuurstof inademt, wat zorgt voor een snelle en veilige decompressie.

READ  21 Golden Globe Award op het Nederlands Film Festival

Kanonnen

Veel van Kronen’s kanonnen en andere items zijn te zien in het Kalmar County Museum. Foto: Botenbouwer (CC BY-SA 3.0)

Andreas Sunnermann, een van de duikers, zegt dat het zinvol voelt om het museum te helpen bij de opgraving op het 350 jaar oude marineschip.

– Ik duik sinds 2000, zowel persoonlijk als in dienst. Hij zegt dat het behoud van cultureel erfgoed geweldig voelt, en dat het terughalen van vondsten die bewaard zijn gebleven en bijdragen aan onderzoek zeer de moeite waard is. Forsvarsmaken.se.