Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Het oliefonds verdrijft bedrijven maar krijgt kritiek:

Uit recente gegevens blijkt dat het Petroleum Fund meer dan 7 miljard van het Noorse spaargeld heeft geïnvesteerd in bedrijven die verbonden zijn met het militaire systeem in Myanmar. Nu heeft het fonds drie bedrijven uitgesloten, maar daar kan het werk niet ophouden, de toekomst gelooft in onze handen.

Protesten: er zijn sinds de laatste staatsgreep grote demonstraties geweest in Myanmar. Het Petroleum Fund is nu via verschillende investeringen verbonden met het militaire regime.

Vincent Thien / AP

Gepubliceerd:

Het Petroleum Fund-overzicht toont enkele miljarden investeringen in bedrijven die olie- en gasactiviteiten uitvoeren in Myanmar, waarbij nauw wordt samengewerkt met de door de staat gecontroleerde Myanmar Oil and Gas Corporation (MOGE), Volgens de Financial Times.

In de nasleep van de staatsgreep van februari staan ​​deze bedrijven nu onder de controle van het leger.

De Bank of Norway heeft nu besloten om drie bedrijven uit het petroleumfonds te weren, waaronder de Japanese Honey Holding Company.

De beslissing komt daarna Aanbevelingen van de Ethics BoardZijn functie is om de beleggingen van het fonds te evalueren.

Honeys Holdings bezit fabrieken in Myanmar die de dameskleding van het bedrijf produceren en verkoopt deze via eigen merken in Japan en China.

De uitsluiting van Honeys is te wijten aan “een onaanvaardbaar risico dat het bedrijf bijdraagt ​​aan systematische mensenrechtenschendingen”, zei ze.

Lees de volledige brief Ha.

Lees ook

Bedrijven die banden hebben met Israël en Myanmar worden uitgesloten van het Petroleum Fund

Omdat de aanbeveling van de Ethics Board voor eind 2020 kwam, begon het petroleumfonds al te verkopen van bedrijven, schrijft hij Bloomberg.

– De beslissing laat andere investeerders zien dat Norges Bank deze bedrijven buitengewoon achterdochtig vindt, zegt Framtiden in Our Hands-leider Anja Bakken Riise tegen E24.

Ze is van mening dat het fonds “de macht die het heeft, moet gebruiken om bedrijven onder druk te zetten om de banden met het leger te verbreken en degenen die blijven werken uit de weg te ruimen”.

Het is zeer waarschijnlijk dat er meer Noors geld zit in bedrijven die banden hebben met het leger, en we weten dat veel arbeiders in de textielindustrie het slachtoffer zijn van schendingen van rechten.

Anja Bakken Riise is de leider van de toekomst in onze handen.

Maryam bit / NTB scanpix

U wilt investeringen vooraf afstoten

Hoewel Framtiden in onze handen tevreden is met de uitzonderingen, gelooft Bakken Riise dat de situatie in Myanmar een voorbeeld is van waarom het Oliefonds “vooraf moet nomineren voor investeringen”.

In zulke ernstige situaties als deze zijn uitgebreide due diligence-beoordelingen nodig die een dergelijk risico aan het licht brengen, geen extracties wanneer de schade al is opgetreden, zoals u denkt.

Lees verder voor E24 +

Telenor in Myanmar: weinig succes, massamoord en verlies van miljarden

Verwijst naar Earth Riise Gegevens van de OECD Watch and Justice for Myanmar Dat verbindt meer oliefondsmaatschappijen met het leger in Myanmar, voor en na de staatsgreep.

Op de lijst staat ook Chevron, waar het petroleumfonds aandelen bezit ter waarde van ongeveer 15 miljard NOK, zei hij. Fondsoverzicht. Naar verluidt heeft het belang van het bedrijf in het Yadana-gasveld MOGE “aanzienlijke inkomsten” opgeleverd Financiële tijden.

MOGE wordt de belangrijkste bron van inkomsten voor het leger, en de zorg is dat fondsen uit olie- en gasactiviteiten indirect militaire activiteiten in Myanmar financieren, schrijft dezelfde bron. Chevron’s betrokkenheid bij het Yadana-veld zou volgens de periode 2015-2019 bijna $ 600 miljoen, meer dan een half miljard, aan inkomsten voor de MOGE hebben gegenereerd. Reuters.

De MOGE staat onder controle van het land Myanmar, wat betekent dat het nu onder militaire controle staat na de coup eerder dit jaar.

Materiële gegevens zijn beschikbaar Ha.

Zie een lijst van het hele bedrijf in het feitenvak hieronder.

Mensenrechten staan ​​centraal

E24 informeerde de persvoorlichter van Petroleum Fund, Line Aaltvedt, over de betrokken bedrijven en de opmerkingen van Bakken Riise.

We stellen duidelijke verwachtingen voor de bedrijven waarin we investeren over hoe ze zullen reageren op de verschillende wereldwijde uitdagingen in hun bedrijven. Ze schreef dat respect voor mensenrechten daarbij essentieel is.

Aaltvedt merkt op dat het fonds zelf er de voorkeur aan geeft zijn macht uit te oefenen door middel van “actief aandeelhouderschap”, aangezien zij het bedrijf van binnenuit kunnen beïnvloeden.

Maar er zijn bedrijven die we niet willen bezitten.

Investeerder: Volgens verschillende bronnen heeft het Petroleum Fund Noorse spaargelden geïnvesteerd in bedrijven die banden hebben met het militaire regime in Myanmar. Hier door Senior Manager Nikolai Tanjin.

Christer Sorbo

Liquidatie kan passend zijn als het fonds van mening is dat het bedrijf op de lange termijn bijzonder blootgesteld is aan hoge risico’s, wanneer er niet grote investeringen zijn en wanneer actief eigendom niet als een geschikt instrument wordt beschouwd. Ook werd het ministerie van Financiën opgericht Ethische Raad Om te beoordelen of de beleggingen van het fonds in overeenstemming zijn met ethische richtlijnen en om een ​​aanbeveling te doen over bedrijfscontrole en uitsluiting aan de Norwegian Bank.

Ze legde uit dat “grove schendingen van de rechten van individuen in oorlogs- of conflictsituaties redenen kunnen zijn om bedrijven uit te sluiten of om gecontroleerd te worden volgens deze richtlijnen.”

Lees ook

Conservatieven zeggen nee tegen het politiek gebruiken van het oliefonds

Oliegiganten met grote contracten in Myanmar

Oliegiganten Royal Dutch Shell en Total zijn gekoppeld aan de militaire raad, waar ook na de staatsgreep in februari projecten met bedrijven onder leiding van het leger in zitten.

Het Franse Total vreest dat werknemers worden blootgesteld aan het risico van dwangarbeid of gevangenisstraf “en dus in Myanmar werken, zegt hoofdmanager Patrick Bojan. BloombergMaar hij geeft aan dat het bedrijf na de staatsgreep geen belasting aan het leger betaalde.

Op de algemene vergadering van Total aanstaande vrijdag 28 mei zal worden gestemd of Senior Director Patrick Boyan, die het bedrijf heeft geleid en zeven jaar lang voorzitter van de raad is geweest, het vertrouwen zal herstellen. Het Petroleum Fund volgt richtlijnen die stellen dat de voorzitter en de chief executive officer niet dezelfde persoon mogen zijn, en zullen nee stemmen om Boyan toe te staan ​​de raad van bestuur te blijven voorzitten.

Lees hier de volledige case: Het Petroleum Fund zal de voorzitter van de raad van bestuur van Total ontslaan

Dutch Shell zou boorcontracten hebben binnengehaald in Myanmar, wat het nu door militairen gecontroleerde bedrijf MOGE een stijging van de inkomsten uit olie- en gasoperaties zou kunnen opleveren, aldus EITI-initiatief.

Het Petroleum Fund heeft een eigen vermogen van in totaal iets meer dan 23,5 miljard NOK, terwijl de overname van Royal Dutch Shell aan het eind van het jaar 32,7 miljard NOK bedroeg.

Lees ook

Telenor schreef de laagste totale investering van Myanmar van 6,5 miljard.

READ  Pexip verhoogde jaarlijkse terugkerende inkomsten met 30 procent - voorraad daalt