Nederland is van plan om thuiswerken wettelijk recht te maken voor werknemers De Wall Street Journal.
De Tweede Kamer heeft vorige week de wet aangenomen en het land moet nu wachten op de goedkeuring van de Eerste Kamer.
Tot die tijd kunnen werkgevers in Nederland werknemers weigeren om thuis te werken. In de nieuwe wet moeten werkgevers deze verzoeken echter zorgvuldig overwegen en voldoende redenen voor hun weigering geven.
“Hierdoor kunnen werknemers een betere balans tussen werk en privé bereiken en de tijd die ze onderweg doorbrengen verminderen”, zegt Sina Matog van GroenLinks.
Vroeger vond men dat Nederland goede rechten voor werknemers had. Het nieuwe wetsvoorstel is een wijziging van de Wet Flexibel Werken uit 2015, die het voor werknemers mogelijk maakt om wijzigingen in werktijden, roosters en zelfs werkplekken aan te vragen.
De helft kan thuiswerken
Bedrijven over de hele wereld worstelen om werknemers weer aan hun bureau te krijgen, en een of meer dagen per week een thuiskantoor wordt de nieuwe norm.
De helft van de Noorse werknemers kan thuis werken, 53 procent van hen werkt minstens wekelijks thuis en de meesten werken meerdere dagen per week, legt Oslo Mets uit.thuis uit gelijkspel» Studie vanaf april.
Ook bleek dat zeven op de tien minimaal één dag per week thuis willen werken, maar twee dagen per week het meest populair zijn.
Sommige bedrijven hebben daarentegen een weigering voor een thuiskantoor. Elon Musk heeft Tesla-medewerkers gewaarschuwd om ofwel terug te keren naar kantoor of het bedrijf te verlaten.
Voor Nederlandse bedrijven zal de nieuwe wetgeving naar verwachting niet controversieel zijn, aangezien 14 procent van de beroepsbevolking al voor de pandemie op afstand werkte, aldus Eurostat.
“Amateur music practitioner. Lifelong entrepreneur. Explorer. Travel buff. Unapologetic tv scholar.”
More Stories
De vraag naar winstgevendheid in de cloud vormt een nieuwe uitdaging
Zaptec-baas komt op afspraak naar buiten – E24
Ten Hag heeft de grootste favoriet aller tijden verloren van United