Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Huisvesting en gezondheid |  Ingrid werd het appartement uitgezet: – De tranen vloeiden al voordat de directeur zelfs maar op de deur klopte

Huisvesting en gezondheid | Ingrid werd het appartement uitgezet: – De tranen vloeiden al voordat de directeur zelfs maar op de deur klopte

(Sarpsborg Arbeiderblad) Buiten schijnt de zon. Het weer is warm en goed. Een prachtige herfstdag moet vrolijkheid en vreugde brengen.

Helaas zal niet iedereen zijn dag zo zien. Ingrid zit in een donker, druk appartement in Sarpsborg.

We noemen haar Ingrid, haar naam is totaal anders.

Met de gordijnen voor de ramen dicht lijkt het alsof ze zichzelf probeert te beschermen tegen de buitenwereld. De sfeer binnen is somber en je kunt de angst bijna ruiken.

Dit is de dag waar Ingrid al zo lang tegenop ziet.

– Tranen rolden naar beneden toen ik wakker werd. Ze zegt dat het volkomen ongelooflijk is dat zoiets kan gebeuren.

De vrouw over wie wij schrijven staat op het punt te worden uitgezet uit een door de gemeente gehuurde woning.

– Het huurcontract met de verhuurder is verlopen, en hier wilde de huiseigenaar het huurcontract met de gemeente niet voortzetten, en heeft hij het huisvestingsbureau van de gemeente Sarpsborg geïnformeerd.

Geen gelukkige dag

Uit je huis gezet worden is geen goede ervaring.

Ingrid voelt zich vernederd en dit tast haar gevoel van eigenwaarde aan. Binnenkort wordt ze op straat geplaatst, zonder toegang tot wat jarenlang haar veilige haven is geweest.

De reden dat Sarpsborg Arbeiderblad bezocht, was om de emoties dinsdagochtend door haar hoofd te horen gaan.

We zijn geïnformeerd over wat ons te wachten staat en de vrouw zelf heeft ons bij haar thuis uitgenodigd als de evacuatie plaatsvindt.

In een brief van het openbaar ministerie van Ust ontving ze bericht dat ze die dag zou worden ontslagen.

Nu gebeurt het

Iets voor 11.00 uur wordt er op de deur geklopt. Ingrid, haar vriendin en de kat verspreiden zich allemaal.

Buiten staan ​​twee deurwaarders, een slotenmaker en een vertegenwoordiger van het gemeentelijke woningbouwkantoor van Sarpsborg.

Het is hun taak ervoor te zorgen dat Ingrid het appartement verlaat en het slot te vervangen, zodat ze niet meer naar binnen kan nadat ze zijn vertrokken.

– We zijn in gesprek met NAV, je hoeft niet op straat te leven, zegt een van de handhavers als ze bij het appartement aankomen.

READ  Vraagt ​​de minister van Buitenlandse Zaken om in te gaan op de Assange-zaak

Bang voor wat er zal gebeuren

De evacuatie zelf lijkt pijnloos, maar we zien dat Ingrid zich niet lekker voelt.

Ze weet niet zeker wat de toekomst brengt, en er spoken nu veel vragen door haar hoofd.

Wanneer de evacuatie werkelijkheid wordt, neemt ze drie koffers, één koffer en een kattenkooi mee.

-Mijn kat is een binnenkat. “Ik wil niet op straat leven”, zegt ze.

De volgende stop is NAV, waar zij u helpen bij het vinden van een nieuw huis.

Na een paar uur nemen wij via sms contact met u op.


De eerste nacht sliep Ingrid bij het gezin. Zij maakte vervolgens gebruik van het aanbod dat zij van NAV kreeg.

Het is verboden om op rozen te dansen

Ingrids leven wordt sinds haar jeugd gekenmerkt door drugsgebruik en alle uitdagingen die deze levenssituatie met zich meebrengt.

– De afgelopen jaren ben ik behandeld en geholpen bij het weerstaan ​​van zware medicijnen. Ze zegt: Als ik geen eigen huis had gehad, weet ik niet hoe het zou zijn gegaan.

Voor Ingrid was het huis waaruit ze nu wordt uitgezet haar veilige haven.

Het appartement waarin u woont is een van de 1.068 huizen in de gemeente, waarvan er 495 worden verhuurd in de categorie standaard en met airconditioning. De gemeente Sarpsborg heeft ook 45 huurwoningen.

Het huis van Ingrid waaruit ze op het punt staat te worden uitgezet, is particulier eigendom en wordt gehuurd door de gemeente Sarpsborg om een ​​tijdelijke oplossing te bieden aan mensen in een moeilijke situatie.

Tot nu toe dit jaar zeven gevallen

Robin Brynildsen van het gemeentelijk huisvestingsbureau van Sarpsborg zegt dat het huurcontract met de verhuurder is verlopen en dat zij de bepalingen van de Huurwet hebben gevolgd met betrekking tot het dwingen van Ingrid uit het appartement.

– We werken systematisch en methodisch om onze huurders te helpen hun eigendommen of huurwoningen te verkrijgen terwijl ze tijdelijk van de gemeente huren, legt hij uit.

READ  Makers hebben alles wat ze winnen door in de wetenschap te geloven

Helaas lukt dat niet in alle gevallen.

Het duurde lang voordat Ingrid ervan overtuigd was om uit de kast te komen.

– Hij legt uit dat het niet vaak voorkomt dat we de zaak moeten doorverwijzen naar het Openbaar Ministerie om uitzetting aan te vragen.

Volgens Brynildsen heeft de sheriff dit jaar tot nu toe bijgedragen aan zeven uitzettingen uit gemeentelijke woningen in Sarpsborg. De meeste daarvan zijn te wijten aan onbetaalde huur. Voor 2022 waren dat er zes en in 2021 waren er zeven woningen waar het Openbaar Ministerie actie tegen kon ondernemen.

Er worden jaarlijks ruim twintig mensen ontslagen

Ingrid is niet de enige; er zijn nog vele anderen die in een soortgelijke situatie zitten en wachten op de verschijning van vertegenwoordigers van het Noorse Openbaar Ministerie.

Jaarlijks ontvangen wij circa 1.200 afwijkingsverzoeken en circa 1.200 afwijkingsverzoeken. 75 procent van deze problemen is opgelost en leidt niet tot huisuitzetting, zegt Brett Heltness, wijkcollector in Oost.

Dit nummer geldt voor het gehele politiedistrict Oost.

In Sarpsborg heeft de Nationaal Commissaris de afgelopen vijf jaar gemiddeld 86 afwijkingen per jaar ontvangen. Een achterstalligheid is een verzoek tot ontruiming, wat betekent dat de verhuurder de huurder uit de woning wil zetten.

– Ik heb geen cijfers over het aantal uitgevoerde operaties, maar ik schat het ongeveer. $20-25 per jaar”, legt Hjeltnes uit.

Het grootste percentage achterstallige betalingen wordt veroorzaakt door onbetaalde huur.

Er bestaat geen wettelijk recht

Het reglement voor de toewijzing van doorgangswoningen en gemeentelijke verzorgingshuizen is klaar.

Toegang tot huisvesting is in wezen een particuliere verantwoordelijkheid, en gemeentelijke huisvesting is geen wettelijk recht.

Gemeentelijk beheerde huisvesting moet een manier zijn om mensen te helpen die bijzonder benadeeld zijn op de woningmarkt. De huurperiode voor dergelijke woningen bedraagt ​​doorgaans maximaal drie jaar.

Tijdelijk (nood)verblijf – Dit is van toepassing

  • Als u zelf geen woonruimte kunt vinden, helpt NAV u bij het vinden van tijdelijke woonruimte.
  • Als u binnen de komende 24 uur geen slaap- en verblijfplaats heeft, kunt u tijdelijke accommodatie krijgen.
  • Noodgevallen kunnen zich voordoen bij brand, het uiteenvallen van een gezin of partnerschap, of als u wordt geëvacueerd uit uw woonplaats.
  • Woon- of verpleeghuizen kunnen geschikte tijdelijke huisvestingsopties zijn.
  • Het woningaanbod moet goed zijn. Voor gezinnen met kinderen en jongeren zijn de eisen aan adequate huisvesting strenger.
  • Als u niet over het geld beschikt om het woningaanbod zelf te betalen, dan kan dat ook Vraag financiële sociale bijstand aan.
  • Het tijdelijke huisvestingsaanbod moet u helpen in geval van een noodsituatie en mag niet langer dan 3 maanden duren.
  • Als u een aanbod voor tijdelijke huisvesting nodig heeft, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke NAV-kantoor.
READ  Kjerkol: financiert onderzoek voornamelijk via twee kanalen

(Bron: www.nav.no)


Dit gebeurt na de evacuatie

  • Vanaf het moment dat u uw woning verlaat, heeft u gedurende 14 dagen recht op toegang tot uw woning.
  • Binnen 14 dagen moeten u en uw verhuurder afspreken wanneer u de woning kunt verlaten. Hulp bij het verhuizen moet u zelf regelen.
  • De eigenaar kan uw spullen verhuizen naar een erkend magazijn. Maar eerst moet de deurwaarder hiermee akkoord gaan.
  • Als u uw spullen niet binnen de gestelde termijn ophaalt, stuurt de deurwaarder u een laatste aanmaning om ze op te halen. Deze brief wordt verzonden naar het adres waarvan u bent uitgezet. Geef het aan de deurwaarder door als u een nieuw of tijdelijk adres heeft. Dan wordt de melding daarheen gestuurd. In de opzegtermijn krijgt u een termijn van 14 dagen om uw spullen op te halen.
  • Houd er rekening mee dat de verhuurder u na de eerste 14 dagen kan vragen om de kosten voor het verhuizen en opslaan van de woning te vergoeden.
  • Heb je je spullen na de laatste deadline nog niet ingepakt? Vervolgens beoordeelt de deurwaarder of de bezittingen moeten worden vervreemd of verkocht.
  • Zaak gesloten. De deurwaarder stuurt u en de verhuurder een eindrapport.

(Bron: www.politiet.no