In Eindhoven in Nederland lijkt het misschien op een groot rotsblok met ramen en deuren. Dit is het nieuwe huis van Elise Lutz en Harry Decker.
De woning is 94 m² met twee slaapkamers. Het ziet er misschien uit als een natuurlijk betonnen huis, maar dit huis is gemaakt met een 3D-printer in een nabijgelegen fabriek. Op sommige plaatsen hebben typografische fouten vreemde details opgeleverd.
Het echtpaar huurt de woning voor een half jaar.
– Dit is speciaal. Het formaat is bijzonder ongebruikelijk, en toen ik het voor het eerst zag, deed het me denken aan iets waar ik van had gedroomd toen ik jonger was, volgens Lutz persbureau AB.
Milieuvriendelijke bouwmethode
Maar hoewel dit huis tegenwoordig bijzonder en ongebruikelijk is, kan het in Nederland de bouwtechniek van de toekomst zijn. Ze zullen de komende tien jaar honderdduizenden nieuwe huizen moeten bouwen om gelijke tred te houden met de groeiende bevolking.
Theo Salad, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, werkt in 3D-printen. Hij denkt dat dit de meest milieuvriendelijke manier is om een huis te bouwen, omdat je minder bouwmaterialen nodig hebt om te bouwen en minder afval.
– Het gaat om stabiliteit omdat we de hoeveelheid beton die we gebruiken verminderen. Hier doen we alleen wat we moeten doen, zegt hij.
Het kostte 120 uur om de 24 onderdelen te printen die gebruikt waren om het huis te bouwen. De gemeente, de Technische Universiteit Eindhoven en lokale bedrijven werken samen aan het project zodat er meer woningen beschikbaar komen. Ik hoop dat het een deel van de woningcrisis in Nederland kan oplossen.
Foto: ROB ENGELAAR / AFP
Het is verre van het eerste huis dat op deze manier is gemaakt. In 2014 heeft een Chinees bedrijf in 24 uur tijd tien huizen gebouwd met behulp van technologie. India ontving deze week ook zijn eerste 3D-geprinte huis. Zelfs daar, zo meldt Reuters, zien ze dergelijke woningen als een oplossing om meer woningen een dak boven hun hoofd te geven.
In de Verenigde Staten zijn veel start-ups bezig met het bouwen van 3D-woningen voor de massamarkt.
Veel bedrijven in de Verenigde Staten investeren in de bouw in 3D-printen.
Een techniek voor de toekomst
Het huis in Eindhoven is gebouwd met 24 componenten die in de fabriek zijn geprint. De onderdelen werden vervolgens meegenomen naar de stad waar het huis stond en daar geassembleerd. Dit is de eerste keer dat het huis is goedgekeurd voor bewoning in Europa.
Het bouwproject is een samenwerking tussen de gemeente, de universiteit en lokale bedrijven in de bouwsector.
In eerste instantie zullen ze vijf huizen bouwen waar ze de techniek voor kwarthuizen zullen verfijnen. In de toekomst zullen woningen ook meerdere verdiepingen hebben.
Het huis van 94 vierkante meter voldoet aan de Nederlandse bouweisen en heeft een open haard, keuken en twee slaapkamers.
Foto: Peter Dejong / A.P.
Salad hoopt dat dit de manier waarop huizen worden ontworpen en geproduceerd zal veranderen.
– Als je mij vraagt of we op deze manier een miljoen huizen kunnen bouwen, is het antwoord nee. Maar de technologie kan worden gebruikt als onderdeel van een huis, samen met andere materialen zoals hout, zei hij.
De dekkers merkten dat het huis goed geïsoleerd was. Goed als hij naar muziek gaat luisteren of als hij wil genieten van zijn rustige huis.
– Het maakt een goede indruk. Als je binnen bent, hoor je niets van buitenaf, zegt hij.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Hugo de Bruijne, sub-hoofredaktor Nederlands Dagblad, overleden / Villamedia
Beeldmakers naar rechter om vergoeding op sociale media
Driessen neemt in het Boscagli van PSV een kijkje bij de beste verdedigers van de Eredivisie