Verschillende jaren van vierdaagse proeven in IJsland zijn “enorme succes” geweest en velen doen nu minder, aldus een rapport.
Veel IJslanders werken vier dagen per week minder uren per week na twee projecten. Werknemers, onder meer werkzaam in de publieke sector, gaven aan zich minder druk en minder vermoeid te voelen, terwijl de productiviteit en dienstverlening niet achteruitgingen zoals beweerd werd. Afgebeeld: een uitzicht op Reykjavik.
Berit Keilen / NTB
De proeven werden uitgevoerd tussen 2015 en 2019 onder auspiciƫn van de lokale autoriteiten in Reykjavik en de IJslandse regering. Het heeft meer dan 2500 werknemers in de publieke sector, ongeveer 1 procent van de beroepsbevolking van het land, schrijft hij BBC.
In de proeven zakten de deelnemers van 40 uur per week naar 36 of 35 uur, zonder een verlaagd salaris te ontvangen.
In het verleden zijn velen van hen permanent overgestapt op de regeling, zo wordt gezegd opgesteld rapport Door het Britse onderzoekscentrum Autonomy en de IJslandse organisatie Alda werd de proef omschreven als een “groot succes”.
Lees ook
E24 Podcast: Het runnen van het kantoor is een enorm bedrijf, maar staat het thuiskantoor in de weg?
86% krijgt kortere werkweken
De productiviteit en dienstverlening bleven in de meeste banen in het experiment op hetzelfde niveau of verbeterden, terwijl het welzijn van de werknemers volgens een aantal indicatoren “aanzienlijk” verbeterde.
Werknemers meldden zich minder gestrest en vermoeid te voelen en zeiden dat de gezondheid en de balans tussen werk en vrije tijd waren verbeterd.
De ervaring heeft ertoe geleid dat 86 procent van de IJslandse beroepsbevolking nu ofwel minder begint te werken of het recht heeft gekregen om dit te doen, door onderhandelingen tussen de partijen in het beroepsleven, aldus het rapport.
Lees ook
Hoe ziet jouw dag eruit?
Verschillende soortgelijke projecten
Deze studie toont aan dat de grootste proef ooit met een kortere week in de publieke sector, gebaseerd op alle mogelijke criteria, een overweldigend succes was, zegt Autonomy Director of Research Will Strong.
Hij laat zien dat de publieke sector de weg kan banen voor kortere werkweken, vervolgt hij, en moedigt regeringen in veel landen aan om dit voorbeeld te volgen.
In Spanje loopt voor een aantal bedrijven een vierdaags proefproject, mede vanwege de pandemie. Multinationale groep Unilever voert een proef uit in Nieuw-Zeeland waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om vijf werkuren te verminderen zonder hun salaris te verlagen.
Lees verder E24 +
Verdien ik een vakantiebonus?
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Canarische Eilanden – Toerismeboom: – Op weg naar een nieuw record
Zelenski is op weg naar Argentiniƫ en installeert een nieuwe president
Finland: Twee bedrijven exporteerden 3.500 drones naar Rusland