Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Ik denk dat 2021 een goed “exitjaar” wordt – E24

Actieve aandelenfondsen (ook wel private equity genoemd) zijn goed uitgekomen sinds Corona 2020. – Er heeft een verschuiving plaatsgevonden naar technologie en gezondheid waarvan wij denken dat deze zich in 2021 zal voortzetten, zegt Argentum-manager.

Joachim Hugh Krone, CEO van de staatsinvesteringsmaatschappij Argentum.

Ilja C. Hendel / Zilver

Gepubliceerd: Gepubliceerd:

De coronacrisis remde begin 2020 de activiteit van actieve aandelenfondsen (vaak aangeduid als private equity fondsen) in de regio Noord, maar nam aan het einde van het jaar af.

Het toont een recent rapport van Argentum over het eigenaarsgeld dat actief is in het Noorden.

2020 was een goed jaar voor de private equity-sector en voor Argentum, zegt Argentum-CEO Joachim Huig Krone tegen E24.

– Het was een verschuiving naar technologie en gezondheid waarvan we denken dat deze zich in 2021 zal voortzetten. Hij voegt eraan toe dat we geloven dat 2021 een goed jaar zal worden voor de private-equitysector, tenminste als de aandelenmarkten hoog blijven.

Lees verder voor E24 +

Uitkoopfondsen hebben miljarden gereed. Nu zoeken ze een ommekeer in de Corona-chaos

De private-equitysector is vaak onderverdeeld in overnames en onderlinge fondsen, die enigszins verschillende benaderingen hebben:

  • Buy-outfondsen kopen vaak bestaande bedrijven uit met als doel ze waardevoller te maken voorafgaand aan een verkoop of notering.
  • Risicofondsen komen vroeg in aanraking met veelbelovende startups en verkopen meestal uiteindelijk

Vorig jaar investeerden Northern equity-fondsen 7,8 miljard euro (81,7 miljard Noorse kronen tegen de wisselkoers in het nieuwe jaar). Dat is volgens het Argentum-rapport een daling van vier procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Vorig jaar investeerden investeringsfondsen in de noordelijke regio 1,6 miljard euro (16,75 miljard Noorse kronen tegen de wisselkoers in het nieuwe jaar). Dat is volgens het rapport van Argentum meer dan het dubbele van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Lees verder voor E24 +

Karim Finance: hoe te slagen in de acquisitie-industrie

– De markt is gestopt

Hoe werd de industrie beïnvloed door de Corona-crisis in 2020?

De private equity-industrie werd duidelijk getroffen door de Corona-crisis in de eerste helft van het jaar, net als in de tijd die volgde op de financiële crisis in 2008. De markt stokte simpelweg omdat kopers en verkopers het niet langer eens waren over prijzen, zegt Hogg- Krone.

– Maar toen keerde deze situatie in de zomer weer fors terug en vorig jaar werden in de tweede helft van het jaar veel investeringen gedaan. Hij zegt dat de verkoop grotendeels aan het einde van het jaar, in het vierde kwartaal, plaatsvond en doorging tot in 2021.

Lees ook

Het geld voor de overname bracht in recordtijd 67 miljard NOK op

De technologiebedrijven waren het meest bekend

Volgens Argentum waren technologiebedrijven de meest voorkomende investering voor actieve eigenaarsfondsen in Corona 2020. 39 procent van de buy-outfondstransacties en meer dan de helft van de onderlinge fondstransacties was vorig jaar gekoppeld aan technologiebedrijven. ​

Onder andere twee Amerikaanse overnamefondsen traden vorig jaar toe als investeerders in het Noorse bedrijf Visma, dat werd gewaardeerd op NOK 110 miljard, en het Deense overnamefonds Axcel sloot een verzekering af. Een controlerend belang Ik ben een uitstekend kantoor.

De tweede meest populaire sector was de gezondheidssector. Een van de deals in de sector was de verkoop van het Deense bedrijf Symphogen aan het Franse farmaceutische bedrijf Servier, dat verschillende fondsen omvatte, waaronder het Deense Sunstone.

Dit zijn dezelfde sectoren die ook invloed hebben gehad op de aandelenmarkten, technologie en gezondheid, aangezien de pandemie mogelijk een trend heeft versterkt die al aan de gang was, zegt Høegh-Krohn.

Technologie is ook een veel bredere sector dan meer bekende bedrijven als Spotify of Kahoot, voegt hij eraan toe.

Argentum-voorzitter benadrukt Confrere, dat videodiensten organiseert en levert aan de gezondheidssector en in 2020 pas groeide van 10 naar 25 werknemers van maart tot mei.

– Dan heb je techbedrijven zoals Signicat, dat is gevestigd in Trondheim, dat elektronische identiteitsdiensten levert, die enorm zijn gegroeid tijdens het jaar van Corona, aangezien velen de noodzaak inzagen om elektronische identificatieoplossingen te gebruiken, zegt Høegh-Krohn.

Lees verder voor E24 +

Joachim Huig Krone bij Argentum: Ik denk dat waardevolle aandelen terug zijn in 2021

Meer beursintroducties

Actieve aandelenfondsen (private equity-fondsen) in de Noord-beursgenoteerde 24 bedrijven vorig jaar, een aanzienlijke stijging ten opzichte van slechts vijf beursgenoteerde het voorgaande jaar.

Het afgelopen jaar is er een hele reeks noteringen geweest, ook tegen het einde van het jaar tot en met 2021. Dit komt waarschijnlijk doordat het geld beter wordt betaald om bedrijven naar de beurs te sturen dan om ze te verkopen aan industriële kopers. , zegt Huig Krone.

– Het is een interessant fenomeen. Prijsmultiplicatoren, dat wil zeggen waarvoor bedrijven werden gekocht, daalden in private equity in 2020. Het tegenovergestelde gebeurde op de aandelenmarkt. Hij zegt dat het beursgenoteerde bedrijven aantrekkelijker kan maken dan ze te verkopen.

Lees ook

Buitenlanders verslinden de Noorse zinnen: – Triest omdat het voorbij is

Wachten op een ‘goed exitjaar’

Vorig jaar werden Northern equity-fondsen van 68 bedrijven verkocht. Dat is volgens Argentum het laagste aantal verkopen sinds 2010.

De oorzaak is de pandemie. De transactievolumes zijn in de eerste helft van het jaar fors gestagneerd. Høegh-Krohn zegt dat ze sterk terug zijn in de tweede helft van het jaar, maar niet genoeg om te herstellen.

2021 wordt waarschijnlijk een goed exitjaar, zegt hij.

Voorbeelden van corporate buy-outfondsen vorig jaar zijn onder meer de verkoop van Ratos aan Bisnode en Marlin Equity Partners, die het Zweedse Iptor verlieten. De andere grote deal was toen Verdane in mei zijn belang van meer dan vijf procent in het Zweedse kledingbedrijf Boozt.com verkocht.

Lees ook

Altaartop tijdens een shoppingtrip met de miljarden: om een ​​nieuw digitaal conglomeraat op te richten

In het afgelopen jaar hebben Venture Capital-fondsen ook verschillende verkopen (exits) uitgesteld vanwege de Corona-crisis, aldus Argentum. Scandinavische investeringsfondsen werden vorig jaar door 55 bedrijven verkocht, een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar na drie jaar op rij, met een daling van het recordniveau van ongeveer 120 verkopen in 2015 en 2016.

Argentum verwacht nu een stijging in 2021, maar sommige verkopen kunnen worden uitgesteld tot 2022, denkt Høegh-Krohn.

Het project is goed uit de epidemie gekomen, omdat zoveel mensen hun ogen hebben geopend voor de nieuwe technologie, zegt hij.

Lees ook

Summa Equity verkoopt het recyclingbedrijf Sortera

16 miljard dollar geïnvesteerd

Het staatsbedrijf Argentum is zelf een belangrijke investeerder in actieve aandelenfondsen en rapporteert regelmatig over de ontwikkelingen op de Noord- en Europese markten voor dergelijke fondsen.

Argentum heeft ongeveer 16 miljard NOK geïnvesteerd in meer dan 180 fondsen en meer dan 900 bedrijven. Het bedrijf geeft zelf aan dat het gemiddelde rendement sinds de oprichting in 2001 jaarlijks 15 procent bedraagt. Het bedrijf zal kort daarna in het jaar zijn eigen cijfers presenteren, maar de president trekt de sluier wat losser.

We hadden een goed jaar in 2020. We doen het waarschijnlijk beter dan de Oslo Stock Exchange, zegt Høegh-Krohn.

De hoofdindex op de effectenbeurs van Oslo steeg vorig jaar met 4,56 procent.

In de afgelopen jaren heeft het land tussen een half miljard en 1,5 miljard Noorse kronen uit Argentum-winsten gehaald, maar het heeft voor 2019 geen winst van het bedrijf gehaald.

Argentum is onder meer eigenaar van fondsen beheerd door spelers als EQT, Triton, Herkules, FSN Capital en Altor. De geïnvesteerde fondsen zijn geregistreerd in Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Guernsey, Jersey, Luxemburg en de Kaaimaneilanden.

Lees ook

Politici zijn erg teleurgesteld over de verkoop van Hydro: – zorgt voor onzekerheid

Lees ook

De meeste mensen die ik ken in de financiële wereld, waaronder ikzelf, zijn eigenlijk relatief ontwikkelingsfanaten

Gepubliceerd:

READ  Corona, vrachtschip | Dit gebeurde gisteravond: Rapport bekritiseert het omgaan met Corona in de wereld