Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Ik kreeg een crown shock: – Hij is gek

Ik kreeg een crown shock: – Hij is gek

– Haakon Holter zegt dat hij er niet goed uitziet.

In zijn tweede jaar studeert hij politicologie in Nederland. Het plan is dat ze daar drie jaar blijft.

Maar gezien de huidige wisselkoers van de kronen vreest hij hoe het laatste jaar zal verlopen.

– Financieel wordt het in ieder geval een krap jaar. En het ziet er niet naar uit dat we ons hoogtepunt hebben bereikt, zegt Holter.

DORST: Zo ziet de koelkastplank van Håkon Holter eruit in de collectie waar hij woont. De witte dozen zijn gevuld met diners, die hij in de loop van een aantal dagen in stukjes hakt. Foto: privé

Meer dan tweeduizend kronen

De kroon is historisch zwak. Nu is een euro net geen twaalf Noorse kronen waard. Toen het schooljaar van Holter afgelopen herfst begon, was één euro minder waard dan tien NOK.

– Holger zegt dat het gek is hoe snel ze duurder zijn geworden.

Toen hij in augustus 2022 introk, betaalde hij € 740 aan huur. Op dat moment was het gelijk aan ongeveer NOK 7.200.

Bij de vorige huurbetaling betaalde Holter hetzelfde bedrag van € 740. Dan komt het overeen met NOK 9100.

Tweeduizend kronen betekent veel voor een student. Ik heb mijn financiën gehalveerd, zegt Holter, en dat is waar ik van moet leven nadat ik de huur heb betaald.

Vastbesloten om te blijven: Håkon Holter wil als student in het buitenland verder en het naar zijn zin hebben, maar hij weet niet of dat financieel haalbaar is.  Foto: privé

Vastbesloten om te blijven: Håkon Holter wil als student in het buitenland verder en het naar zijn zin hebben, maar hij weet niet of dat financieel haalbaar is. Foto: privé

Hij merkt op dat er een verschil is tussen hem en zijn medestudenten uit andere landen. Hij is conservatiever over deelname aan activiteiten die nu geld kosten.

– Ik begroot strak. Ik ga niet veel meer uit met vrienden. Ik geef geld uit aan eten en ik kook het avondeten, dat drie tot vier dagen duurt. Verder geef ik af en toe wat geld uit aan het openbaar vervoer, zegt Holter.

Je bereikt de armoedegrens

– De feedback die we van studenten krijgen, is dat het erg moeilijk is om de economie te verbeteren, zegt ANSA-voorzitter Anna Hendel Hillis.

Volgens Hellesnes geven studenten zelf aan dat financiële zorgen de focus van hun studie wegnemen, en sommigen moeten zo ver gaan dat ze een maaltijd overslaan om wat langer geld te verdienen.

Klasseverschil: Gezien de huidige economische situatie vreest Anna Handal Hellesnes van ANSA dat alleen de rijken de kans zullen krijgen om in het buitenland te studeren.  Foto: Ansa

Klasseverschil: Gezien de huidige economische situatie vreest Anna Handal Hellesnes van ANSA dat alleen de rijken de kans zullen krijgen om in het buitenland te studeren. Foto: Ansa

– Er komt een onderscheid tussen studenten die thuis ondersteuning kunnen zoeken en studenten die dat niet kunnen, zegt Hellesnes.

Nu roepen zowel Hellesnes als Holter op tot actie van de regering.

– Wij zijn van mening dat de studiebeurs van de student moet worden verhoogd tot de armoedegrens, zegt Hellesnes.

Ze vreest dat Noorwegen op het punt staat vaardigheden te verliezen die essentieel zijn voor het beroepsleven, als minder mensen de kans krijgen om in het buitenland te studeren.

– We zijn niet ver verwijderd van het punt waarop slechts weinigen de mogelijkheid hebben om in het buitenland te studeren, zegt Hellesnes.

Geeft voorrang aan studenten

Steeds meer Noorse studenten willen naar het buitenland gaan en internationale ervaring opdoen. Uitwisselingen, zowel van als naar Noorwegen, dragen bij aan professionele ontwikkeling, nieuwe perspectieven en culturele uitwisseling.

Dit is volgens de staatssecretaris van het Ministerie van Kennis, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp).

Maar hij is van mening dat schoolgeld de grootste rekening vormt voor buitenlandse studenten, en dat ze momenteel een systeem hebben dat zich aanpast aan wisselkoersen. Ze zijn niet van plan om het ondersteuningssysteem voor internationale studenten te wijzigen.

– We geven prioriteit aan studenten in uitdagende tijden met de grootste stijging op een enkel budget in 15 jaar. Samen met SV verhogen we de studiefinanciering met 7%, zegt Hoel.

Teleurgesteld

– Ik hoopte op meer voorspelbaarheid, zegt internationale student Holter.

Hij is teleurgesteld dat er een volledig stilzwijgen is van de autoriteiten terwijl de wisselkoers van de kroon is gestegen.

– Van de autoriteiten had ik een meer toekomstgerichte houding verwacht, omdat het voor ons duurder wordt, zegt Holter.

READ  Overwerkkampioen Akor Adams is deze zomer misschien weg: - Geweldig spul