Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

In de Noordzee is er een goede oplossing die kan helpen de planeet te redden – Dagsavisen

De Noordzee is niet alleen een klimaatramp. Er is hier ook een goede oplossing die kan helpen voorkomen dat de aarde te warm wordt. De verbranding van olie, gas en kolen is natuurlijk het grootste probleem, omdat dit leidt tot een aanzienlijke uitstoot van klimaatvernietigende kooldioxide. Het opvangen en opslaan van koolstofdioxide onder de zeebodem zou echter als een effectieve kleefstof voor de wond werken.

Het Mongstad-project, door Jens Stoltenberg beschreven als een Noorse variant van de maanlanding, eindigde met een noodlanding en liep in 2013 vast. Maar Noorse politici hebben het idee wijselijk niet laten varen. En in 2020 lanceerde Erna Solberg het project Langskip. En dit schip blijkt nu zeewaardig te zijn.

Het Longevity Project blijkt zeewaardig.

De Langskip bestaat tot nu toe uit twee visfaciliteiten die grotendeels worden gefinancierd door de Noorse staat. Eén fabriek zal worden gebouwd in de cementfabriek in Brevik in Porsgrunn. De tweede komt bij de afvalinstallatie in Klemetsrud in Oslo. Hier wordt op beide installaties 400.000 ton CO2 per jaar afgevangen.

De tweede stap in het proces is opslag onder auspiciën van Northern Lights, dat eigendom is van Equinor, Total en Shell. Vanaf een station in Øygarden buiten Bergen zal de kooldioxide 2.600 meter onder de zeebodem worden afgevoerd en daar veilig worden opgeslagen.

Tot dusver was Langskip een verliesgevend project, maar op maandag zagen we een zakelijke boom. Yarra is een overeenkomst aangegaan om vanaf 2025 een geplande “put” in het noorderlicht onder de Noordzeebodem te gebruiken om 800.000 ton CO2 per jaar op te slaan. Op deze manier wordt de Nederlandse ammoniakfabriek in Yarra emissievrij en dit zal gebeuren op puur commerciële voorwaarden.

READ  Kahoot overweegt een onderhandse plaatsing van 25 miljoen aandelen - E24

En zo werd maandag geschiedenis geschreven. Milieuorganisatie Bellona juicht toe. Een idee voor de lange termijn kan uitgroeien tot iets groots. De ambitie van Equinor is om CO2-opslag te bieden op een veel grotere schaal dan het deel dat is ontworpen voor het noorderlicht. Hier ligt dus een groot potentieel voor de Noordzee als veilige opslaglocatie.

Het opvangen en opslaan van kooldioxide is slechts een deel van de oplossing om de opwarming van de aarde te voorkomen. Er moeten verschillende maatregelen worden genomen. Het belangrijkste is om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen en fors te investeren in meer hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie. Elektrische auto’s zouden een goed begin zijn.

Maar de wereld zal nog tientallen jaren olie en gas nodig hebben. Een aantal van de producten die we allemaal nodig hebben, komen uit olie en gas. Textiel, verf, auto’s, meubels en mobiele telefoons zijn slechts enkele hiervan.

Veel industriële processen leiden onvermijdelijk tot de uitstoot van kooldioxide. Staal- en cementfabrieken zijn twee voorbeelden waar het afvangen en opslaan van kooldioxide zinvol is, zowel voor het mondiale klimaat als voor aanverwante fabrieken. De Noordzee is dus een redelijke plaats om af te wenden.

Blijf geïnformeerd. Ontvang een dagelijkse nieuwsbrief van Dagsavisen