– Het is triest en de eeuw waarin we leven niet waardig.
De Turkse student Begum Bulukbasi (24 jaar) denkt van wel.
Het land is sinds 2012 niet meer in competitieverband gezien.
Onrechtvaardig systeem
Toen de regering zich in 2013 terugtrok, legden ze uit dat de kwestie verband hield met het stemsysteem in de competitie.
De minister die verantwoordelijk is voor de Turkse omroeporganisatie (TRT) zei dat ze niet de gewenste resultaten behaalden, hoe goed de deelnemer die ze stuurden ook was.
Eén van de dingen waar ze op reageerden was dat de ‘Big Five’: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië sowieso gegarandeerd een plaats zouden krijgen. Deze regel is ingevoerd omdat deze vijf het meeste geld bijdragen aan de competitie.
Niet iedereen gelooft meer in deze interpretatie.
Turkije was Bonomo met het nummer “Love Me Back” in 2012. Dit was de laatste deelname van het land voordat het zich terugtrok uit de competitie. Hij eindigde op de zevende plaats met 112 punten.
Afbeelding: Europese Unie
– Conservatieven houden daar niet van
– In de beginjaren geloofden we wat er werd gezegd, maar na verloop van tijd beseften de meeste mensen dat er andere redenen achter zaten.
Dit zegt Blokbasi, tevens bestuurslid van Eurovisie Turkije.
Ze denkt dat het te maken heeft met de conservatieve mentaliteit van president Recep Tayyip Erdogan, die niet verenigbaar is met de waarden van de concurrentie.
Het Eurovisie Songfestival is een arena waarin alle seksuele identiteiten worden gerespecteerd, wat niet in de smaak valt van de conservatieve krachten in de regering.
Eurovisiebelofte als ze winnen
Nu is het Eurovisie Songfestival grote politiek geworden in Türkiye.
Oppositiepolitici Meral Aksener en Kemal Kilicdaroglu hebben beloofd deel te nemen aan het songfestival in de verkiezingscampagne tegen Erdogan.
Kemal Kılıçdaroğlu is de leider van de grootste oppositiepartij. Hij belooft de deelname van Turkije aan het Eurovisie Songfestival.
Fotografie: Burhan Ozbilisi/AP
De timing van een dergelijke belofte had niet beter kunnen zijn.
De verkiezingsdag in Turkije is zondag 14 mei, de dag na de songfestivalfinale in Liverpool.
-Ik denk dat het jonge kinderen kan beïnvloeden
De Turkse expert en vredesonderzoeker Pinar Tank is het met student Bulukbaşı eens over de echte reden dat ze nu niet meedoen.
Ze is van mening dat de kwestie verband houdt met de conservatieve politiek in het land.
– Ze verklaarden het door het stemsysteem, maar ik denk dat het te maken heeft met het feit dat het programma een liberale en genderhomogene competitie is geworden, zegt Tank, een Noors-Turkse man.
– Waarom is dit niet in lijn met Erdogan?GNaar zijn regime?
– Er moet een sterke mannelijke figuur zijn om Turkije te leiden en het Eurovisie Songfestival daagt dit ideaal uit. Volgens Erdogan is dit iets waarvan zij vrezen dat het de jongere generatie zal treffen.
Noors-Turkse Pinar Tank, deskundige op het gebied van Turkse zaken en vredesonderzoeker. Ze gelooft dat de populaire cultuur als politiek instrument kan dienen, vooral tegen jonge kiezers.
Foto: Jonas Örbeck-Mule/NRK
Het Eurovisie Songfestival was niet het enige dat door de Turkse regering in twijfel werd getrokken.
Conservatieve krachten in Turkije zijn van mening dat jongeren beschermd moeten worden tegen K-pop, omdat dat zo is Het kan homoseksualiteit aanmoedigen.
Bovendien moest de beroemde Turkse popartiest Gulsen dit doen Zit onder huisarrest na grappen te maken over religieuze scholen in het land.
– Het kan een krachtig politiek instrument zijn
De vredesonderzoeker is van mening dat het inzetten van populaire cultuur als politiek effectief kan zijn, vooral tegen jonge kiezers.
– Uiteraard zijn er op dit moment andere dingen belangrijker dan het Eurovisie Songfestival, maar men mag niet voorbijgaan aan het feit dat de populaire cultuur een krachtig politiek instrument tegen jongeren kan zijn.
Ze gelooft echter niet dat de belofte van deelname doorslaggevend zal zijn, maar zou gebruikt kunnen worden als voorbeeld van een aanbod dat momenteel in Turkije niet bestaat.
– Turkiye ontbreekt
Anders Tangen is schrijver bij ESC Noorwegen en leidt de Grand Prix Podcast. Hij zegt dat Türkiye ontbreekt op het Eurovisie Songfestival.
Anders Tangen leidt de ‘Grand Prix Podcast’ en schrijft al enkele jaren over Eurovisie. Hij zegt dat Türkiye een cultstatus heeft op het Eurovisie Songfestival en hij hoopt dat ze terugkomen.
Foto: privé
Türkiye heeft een zekere cultstatus in de context van het Eurovisie Songfestival. Ik denk dat veel mensen een nauwe band hebben met herinneringen aan Turkse bands in witte pakken en buikdanseressen die in het verleden optraden, zegt Tangin.
Bekijk de overwinning van Türkiye in 2003 met het nummer “All I Can”:
Bölükbasi van Eurovisie Türkiye wil Türkiye graag zien terugkeren in de competitie. Ze is trots op de Turkse cultuur en gelooft dat participatie belangrijk zal zijn voor jonge Turken.
– Er zijn veel jonge mensen in het land die aan de wedstrijd deelnemen. “We laten graag onze artiesten en cultuur zien”, zegt Bölükbasi.
“Freelance twitter buff. Typical coffee advocate. Reader. Subtly charming entrepreneur. Student. Introvert. Zombie geek.”
More Stories
Zo legt Niels Arne Eggen uit hoe de RBK-stijl tot stand is gekomen
Van Gogh naar het Munchmuseum in 2015 – NRK Cultuur & Entertainment
Spider-Man 4: releasedatum, cast, verhaal