Koning Willem-Alexander zat zelf achter de controle toen het vliegtuig met het Nederlandse koningspaar dinsdagochtend landde in Gardermoen.
NRK ontmoette koning Willem-Alexander op Palas Noordeinde, het oude paleis in Den Haag, een week voor zijn vertrek naar Noorwegen. Hij zei toen dat hij en koningin Máxima een staatsbezoek zouden brengen aan Noorwegen.
En terecht: dinsdag was de koning copiloot op de vlucht die hem en de koningin naar Noorwegen bracht.
Het bezoek duurt van dinsdag tot en met donderdag en is staatsbezoek nummer 100 van het Noorse koningspaar.
Ook heeft koning Willem-Alexander tijdens eerdere staatsreizen het vliegtuig zelf bestuurd, zittend in de cockpit.
Willem-Alexander was niet zoals de meeste koningen. Raja, nu 54, is een getrainde piloot en heeft een bijbaan.
Naast de fulltime monarch van Nederland is hij al vele jaren maandelijks piloot bij KLM.
Vimana denkt van zichzelf een betere koning te maken
“De koning is erg geïnteresseerd in vliegen”, legt het Nederlandse koningshuis uit Websites. Daaruit blijkt dat de koning in 1987 een certificaat voor commerciële vluchten behaalde.
Hij vertelt NRK dat hij nog steeds als piloot werkt.
Vaste dagen waarop hij zijn pilotenuniform aantrekt en langs de wachtende passagiers op straat loopt met de rest van de bemanning het vliegtuig in. “Elke dag, toch..?”, zullen sommige reizigers misschien denken. Sommige mensen durven foto’s te maken.
In Noorwegen: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren in 2017 voor het laatst in Noorwegen voor de 80ste verjaardag van het Noorse koningspaar.
Foto: Jan Olav Nesvold / NTP
Voor koning Willem-Alexander geeft vliegen hem de kans om na te denken over iets heel anders dan koninklijke taken.
Een soort heiligdom op 12.000 meter boven de grond. De enige en belangrijkste paar uur waaraan hij hoeft te denken, is om 180 passagiers veilig van A naar B te brengen voordat de piloot zijn uniform kan uittrekken en het land weer kan dienen.
Hij gelooft dat dit hem een beter mens en een betere koning maakt.
Een doelgebonden koning
Enthousiast vertelt hij aan NRK hoe belangrijk deze bijbaan voor hem is. We kunnen verwijzen naar wat hij zegt, maar hem niet rechtstreeks citeren.
Waarom, vraag je je misschien af?
Koning Willem-Alexander was een vorst met beperkte vrijheid van meningsuiting. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor alles wat hij in het openbaar zegt en doet. Daarom verschijnt hij zelden voor interviews.
Minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen kan citeren en uitleggen.
– Beperkt: Minister van Buitenlandse Zaken Ben Knappen bevestigde aan NRK dat de vrijheid van meningsuiting van de vorst beperkt is.
Foto: Christy Marie Skret / NRK
– De grondwet is halverwege de 19e eeuw gewijzigd en stelt dat alleen de regering verantwoording verschuldigd is aan het parlement. Dat betekent dat we hebben besloten dat de koning volledig neutraal moet zijn. En als je helemaal neutraal gaat zijn, is het lastig om commentaar te geven op allerlei zaken, maatschappelijke vraagstukken enzovoort, zegt Knapen tegen NRK.
– Om de koninklijke rol zo onafhankelijk mogelijk te houden en als symbool van een verenigde natie, geeft de koning zelden interviews. Als de koning het woord moet voeren tijdens een bezoek aan Noorwegen, is de regering verantwoordelijk voor de inhoud van de toespraak. Als mensen reageren op wat de koning zegt, kunnen ze de koning niet bekritiseren. Ze mogen me bekritiseren en dan moet ik dat in het Parlement verdedigen.
– Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting van King?
– Door deze regels en conventies is het beperkt, geeft Knapen toe.
Koninklijke familie: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima poseren in juli voor een zomerse foto met hun dochters. Vorig jaar kreeg de familie kritiek omdat ze vlak na de sluiting van Nederland op vakantie ging.
Foto: REMKO DE WAAL / AFP
Op vakantie naar het buitenland tijdens de lockdown
Koning Willem-Alexander scoort hoog in populariteitspeilingen in zijn thuisland. Maar tijdens de coronapandemie maakte hij een heuse noodlanding.
De koning moest naar een kruis kruipen en zijn excuses aanbieden nadat hij en zijn gezin afgelopen herfst op vakantie gingen naar Griekenland toen Nederland werd gesloten. Zijn populariteit zakte als een baksteen. De vakantie moest worden onderbroken.
– Uw verraad aan ons vertrouwen is pijnlijk, zei de koning in een film waarin hij zijn excuses aan het Nederlandse volk aanbood.
Een paar dagen voordat de koninklijke familie naar hun vakantiehuis in Griekenland vertrok, verloren alle Nederlanders hun vrijheid. Bars, restaurants en sportclubs zijn gesloten vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen.
In een moeilijke tijd voor hem om bij zijn volk te zijn, ging koning Willem-Alexander op vakantie. Hij houdt vol dat Griekenland toen geel was en dat reizen was toegestaan, maar geeft toe dat de timing helemaal verkeerd is.
In een ontmoeting met Noorse journalisten voorafgaand aan het staatsbezoek, geeft de vorst toe dat ze de effecten van de lockdown op haar landgenoten beter moet begrijpen. De steun van de koning in Nederland had zijn oude hoogten nog niet bereikt.
“Friend of animals everywhere. Web guru. Organizer. Food geek. Amateur tv fanatic. Coffee trailblazer. Alcohol junkie.”
More Stories
Ivanka Trump: – Verscheen op de koninklijke bruiloft
De Europese Commissie weigert het gebruik van privéjets te reguleren – energie en klimaat
Mål-Pål meldt dat hij fit is voor de wedstrijd van zondag tegen Rosenborg